Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale niech będzie.
Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina (OIV
http://www.oiv.int)
w dniu wczorajszym na konferencji dla mediów ogłosiła wyniki produkcji wina w 2015 roku. Na podanej stronie można znaleźć pełen raport.
W tym roku Włosi zdetronizowali Francję i Hiszpanię i mają pierwsze miejsce w produkcji wina na świecie. Cała produkcja na świecie wyniosła prawie 276mln hektolitrów. Na grafice poniżej najwięksi producenci. W raporcie jest szczegółowa tabela jak to wyglądało na przestrzeni ostatnich 5 lat. Niestety nie potrafię skopiować tej tabeli, a przepisywać mi się nie chce. Jako ciekawostki podam, że:
- Bardzo mocno wzrasta produkcja wina w Chile. To jest ciekawe bo po trzęsieniu ziemi w 2010 mówiło się, że winiarstwo w Chile długo się nie podniesie. Widać komuś zależało aby ludzie tak myśleli,
-Spada produkcja wina w Argentynie
-Mocno spada produkcja wina w Chinach. To też ciekawostka.
- Na 19 pozycji jest Serbia z produkcją 2,3 mln hektolitrów. To prawie 1% produkcji światowej. Dla mnie chyba największe odkrycie. Serbowie produkują tyle samo wina co Austria i Nowozelandczycy, którym produkcja spadła o prawie 30%. Chyba mieli słaby rok. Mniej wina od Serbów produkuje Mołdawia, i Gruzja
-Wielka trójka (Włochy, Francja i Hiszpania) jest niezagrożona. Produkują połowę światowego wina.
Ciekawostką jest, że prawie połowa prezentacji została poświęcona winu rose. Pewnie dlatego, że Francuzi są tu niezagrożeni, a Włosi zajmują 4 miejsce