Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 07:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 11:13 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 247
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Witam, chcialbym zrobic podejscie do wyprodukowania kilku butelek pet-natów z Solaris, Seyval B, Johanniter. Pytanie dotyczy przy jakim blg zlac do butelek przy początkowym 21blg. Celuję w wytrawne. Max. bezpieczne ciśnienie w butelce powinno osiągnąć 3 ATM dla dobrego musowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 17:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
To zabawa dla wprawionych. Można przy takim podejściu wyprodukować granaty. Trzeba zahamować wino przy cukrze resztkowym 8g/l.
Proponuję przefermentować do końca, zlać z nad osadu i dać 8 g glukozy na litr. Da to ciśnienie 2,5 atm.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2020, 19:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 247
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Dzięki za radę. Faktycznie Twój sposób wydaje się bezpieczniejszy, zastanawiam się tylko czy końcowy poziom alkoholu nie będzie zbyt wysoki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 października 2020, 19:02 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Jak na wino musujące to Blg początkowe trochę za wysokie. Twój produkt końcowy powinien mieć ok 12-13%.
Seyval B i Johanitter są bardzo dobrym materiałem do wyrobu win musujących. Jakie masz kwasy?

Wczoraj zebrałem Seyvala i mam zamiar z niego zrobić wino musujące metodą pradawną Pet-Nat wg modyfikacji Merreta oraz metodą tradycyjną. Po skończeniu klarowania pomierzę parametry.

-- wtorek, 20 października 2020, 20:02 --

Parametry Seyvala Blg 19,5 pH 3,25, kwasy 7. Na musujące kwasy za niskie:( Ale raczej zrobię musujące.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 października 2020, 13:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 247
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Po sedymentacji sok miał 21 blg, Ph 3.5 i TA 9. Ok. 9 bo mam wątpliwości co do pomiaru.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 października 2020, 14:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Kwasy dobre jak na musujące. Ja bym robił Pet-Nat.

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 20:47 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 13 maja 2014, 18:11
Posty: 66
Lokalizacja: PN Wielkopolska Okonek 145 n.p.m.
TA na Pet Nat'a idealna 7,0 do 7,5 natomiast na sekta 9,0 to minimum w zależności jaki ma być produkt końcowy.

_________________
Nie pytaj mnie kiedy będzie pierwsze wino bo ...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO