Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 15:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 17:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 2 stycznia 2019, 17:34
Posty: 2
Lokalizacja: Rzeszów
Witam,
jestem tutaj nowy, pozdrawiam wszystkich :)

Zrobiłem moje pierwsze wino, z czerwonych i białych winogron i ładnie, pięknie fermentowało, przestało fermentować, zlałem wino do mniejszej butli. Problem polega na tym, że wino jest dosyć słabe, i bardzo słodkie. Czy można dodać drożdży by przerobiły trochę cukru i zwiększyły moc wina?

z góry dzięki za odpowiedzi :thumbup:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 17:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1936
Lokalizacja: Cieszyn
Dokładnie opisz technologię tworzenia wina a zwłaszcza po zlaniu? Parametry wejściowe moszczu, siarkowanie {tak/nie, ile} jakie drożdże, jaka temperatura fermentacji, maceracja, jak długo ...

-- środa, 2 stycznia 2019, 17:52 --

wiesz, dobrą, jeśli nie obowiązkową cechą winogrodnika winiarza, jest cierpliwość. W nowym roku życzę cierpliwości. :D ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 18:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 2 stycznia 2019, 17:34
Posty: 2
Lokalizacja: Rzeszów
rozgniatałem owoce tłuczkiem, do tego woda i cukier, nic więcej, nie było żadnych drożdży, wino fermentowało w kuchni, czyli temp. +-23 stopnie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 18:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 4 listopada 2016, 21:23
Posty: 280
Lokalizacja: obywatel świata
kakaboom napisał(a):
rozgniatałem owoce tłuczkiem, do tego woda i cukier, nic więcej, nie było żadnych drożdży, wino fermentowało w kuchni, czyli temp. +-23 stopnie


Mistrzostwo świata w produkcji wina !!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 19:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3306
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
prohomovitis napisał(a):
kakaboom napisał(a):
rozgniatałem owoce tłuczkiem, do tego woda i cukier, nic więcej, nie było żadnych drożdży, wino fermentowało w kuchni, czyli temp. +-23 stopnie


Mistrzostwo świata w produkcji wina !!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A może codzienność początkujących, niedoświadczonych i jeszcze "niedoczytanych" domorosłych winiarzy... Większość z nas pewnie tak zaczynała, więc wykażmy dozę cierpliwości, wyrozumiałość i troskę. Każdy ma swoją drogę do doskonałości... często okrężną :wink: Ja np. zaczynałem od wiśni, wody i cukru wg podpowiedzi teściowej i smak był wspaniały.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Eee ja zaczynałem od drożdży piekarniczych ;) Też się dało ale nie polecam.

W temacie:
-Następnym razem rób wino bez dodatku wody (owoce muszą być dobrze dojrzałe żeby nie było kwaśne).
-Spróbuj zaszczepić drożdżami winnymi, może dofermentują nadmiar cukru. Niekoniecznie bayanusy, bo one zjedzą cały cukier a pewnie nie o to chodzi. Możesz zrobić MD żeby miały łatwiejszy start.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO