Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z winem
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 15:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2021, 15:49
Posty: 2
Witam.
3 dni temu nastawilem wino z winogron moich dzialkowych w dwoch balonach. W jednym z nich wino nie zaczelo jeszcze fermentowac i niestety moj ojciec wpadł na glupi pomysl i wlal troche pirosiarczynu potasu. Teraz mam pytanie jaki to przyniesie skutek badz konsekwencje. Czy jeszcze coś z tego bedzie? Czy mam wylewać? Dodam, że teraz wino pracuje jak szalone
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 16:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Było wino dosładzane? Po dodaniu piro wino pracuje? Ile tego dodał? A tak z ciekawości opisz krok po kroku jak nastawiłeś wino.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 16:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2021, 15:49
Posty: 2
Tak, po dodaniu pracuje. Przepis wzialem z internetu. 10 kg winogron, 2 kg cukru i 4 litry wody. Winogrona oberwałem z gałązek, zgniotłem. Wrzuciłem do balona, wode przegotowałem, rozcięczyłem z cukrem, zalałem. Dodałem drożdży Browin suszonych i pożywki według instrukcji na torebkach. Jedno zaczelo pracować a drugie nie. Niestety z racji wieku moj ojciec chcial pomoc i nie przeczytał co bierze. Myślał, ze to pożywka a dodal okolo 1 grama pirosiarczynu do tego balona. Teraz nie wiem czy wylewać czy nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 21:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
1g piro na około 15L moszczu, to nie tragedia chyba. Poczekaj kilka godzin, "przewietrz" nastaw i daj nowe drożdże.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 15:04 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
mihuu napisał(a):
1g piro na około 15L moszczu, to nie tragedia chyba. Poczekaj kilka godzin, "przewietrz" nastaw i daj nowe drożdże.

A po co nowe skoro te PRACUJĄ?

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 15:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Dodanie pirosiarczynu spowodowało ubicie niepożądanych bakterii i "dzikich" drożdży. Jest to standardowa procedura winiarska, a i dawka jest o.k. Taką dawkę potrafią przeżyć drożdże szlachetne, więc skoro wino pracuje, to wszystko jest w najlepszym porządku.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO