Teraz jest czwartek, 6 listopada 2025, 16:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 października 2025, 13:16 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 8 maja 2024, 10:27
Posty: 2
Hej,
Sytuacja następująca - w wyniku pośpiechu i nieuwagi ubiłam b. ładnie uwodnione drożdże dodając ich do zbyt zimnych nastawów (tak myślę) na wina białe ( Solaris, Muscaris, Felicja) Po zaobserwowaniu, iż drożdże w nastawach nie ruszyły zlaliśmy wszystko z nad osadu do nowych zbiorników i nadszedł czas na przygotowanie nowych drożdży.
Jeden z Solarisów - uwodnienie drożdży z użyciem soku przebiegło bezproblemowo standardowo
Solaris #2, Muscaris i Felicja - drożdże nie chcą wstać ... wykonałam różne próby i wariacje uwodnienia jednak dalej nic....

Drożdże to SIHA-CRYAROME świeżo kupiona i otworzona paczka.
wszystko ma Blg w zakresach 20-25%
Do nastawów był dawany pirosiarczyan potasu w dawce maksymalnie 1g/10l (odstęp miedzy siarkowaniem a drożdżowaniem zachowany)

Dodam że nastawy czerwone ruszyły bez problemu za pierwszym razem, a znajdują się w ciut cięższych warunkach temperaturowych niż białe.

Ktoś spotkał się z podobnym problemem ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2025, 14:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1750
Lokalizacja: Łazy (Jura)
igapia napisał(a):
Hej,
Sytuacja następująca - w wyniku pośpiechu i nieuwagi ubiłam b. ładnie uwodnione drożdże dodając ich do zbyt zimnych nastawów (tak myślę) na wina białe ( Solaris, Muscaris, Felicja) Po zaobserwowaniu, iż drożdże w nastawach nie ruszyły zlaliśmy wszystko z nad osadu do nowych zbiorników i nadszedł czas na przygotowanie nowych drożdży.
Jeden z Solarisów - uwodnienie drożdży z użyciem soku przebiegło bezproblemowo standardowo
Solaris #2, Muscaris i Felicja - drożdże nie chcą wstać ... wykonałam różne próby i wariacje uwodnienia jednak dalej nic....

Drożdże to SIHA-CRYAROME świeżo kupiona i otworzona paczka.
wszystko ma Blg w zakresach 20-25%
Do nastawów był dawany pirosiarczyan potasu w dawce maksymalnie 1g/10l (odstęp miedzy siarkowaniem a drożdżowaniem zachowany)

Dodam że nastawy czerwone ruszyły bez problemu za pierwszym razem, a znajdują się w ciut cięższych warunkach temperaturowych niż białe.

Ktoś spotkał się z podobnym problemem ?


Może waga do piro Ci źle działa? Albo przełączyła się na inne jednostki.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2025, 15:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 458
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Jeśli ruszyły Ci w jednym solarisie to dodaj pracującego już wina do pozostałych nastawów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2025, 16:27 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 138
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
W tym roku stosowałem CRYAROME do fermentacji Solarisa i nie było żadnych problemów z ich ruszeniem. Moszcz z Solarisa miał około 17-18 stopni w chwili dodawania drożdży.
Do 150 kg zmielonych winogron Solarisa dodałem 8 gram PIRO.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO