Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 09:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 19:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2018, 17:58
Posty: 35
Lokalizacja: Warszawa
Dopiero zaczynam swoją przygodę z produkcją wina a tu od razu problem. Mam jakieś 4,5L soku z winorośli Aurora. Wyszło 16Brix więc doslodzilem do 20Brix. Moszcz był siarkowany 1g na 10L. I wogole nie chce mi to ruszyć. Dodałem drożdże 2g na 10L. A skończyło się na dodaniu 5g do 5L. Zlalem wszystko z nad powstałego osadu i dodałem ponownie 1g drożdży na 5L. Teraz czekam i nie wiem czy mam dokupić drożdży i dosypac?

Dodatkowo pozostawiłem osad w pierwszym baniaku i tam wytworzył się jakby korzuch, co to jest?

https://photos.app.goo.gl/BP6mZXjM7RN2jAVb8
https://photos.app.goo.gl/j1bR9dBbkYhHNLii7


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 19:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Po jakim czasie od zasiarkowania dałeś te drożdże?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Sitnepres napisał(a):
... czy mam dokupić drożdży i dosypac?...
Nie uwadniasz (namnażasz) drożdży przed dodaniem do moszczu?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 20:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2018, 17:58
Posty: 35
Lokalizacja: Warszawa
Pierwszy raz po jakiejś 0,5h jak to nie ruszyło to zlałem znad osadu i stoi od wczoraj i na razie nic. W instrukcji drożdży było aby wsypać do wody o temp. 35° i odczekać 20min. A wiecie co to jest na podesłanych zdjęciach?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 20:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
Pytania sprawdzające ;):
1. Drożdże świeże - stare może być problem?
2. Wg wpisu powyżej - drożdże uwodnione?
3. Cukier czym mierzony - może jednak za wysoki?
4. Piro na pewno 1g/10 l a nie 10g/10l? dużo piro to może być problem ze startem. tak kiedyś zrobiłem co prawda dałem bayanusy i doszło do końca fermentacji.
5. Czy było rozwodnienie moszczu? mniejsze stężenie to najczęściej konieczność dodania pożywki.
Powodzenia :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Drożdże dodaje się najwcześniej po 24h od zasiarkowania a najlepiej po 48.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 21:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
Sitnepres napisał(a):
Pierwszy raz po jakiejś 0,5h jak to nie ruszyło to zlałem znad osadu i stoi od wczoraj i na razie nic. W instrukcji drożdży było aby wsypać do wody o temp. 35° i odczekać 20min. A wiecie co to jest na podesłanych zdjęciach?


Czym mierzyłeś temp? drożdże bywają wrażliwe. Osad to raczej efekt sedymentacji - zwyczajowo dodaje się do moszczu zlanego już znad takiego osadu - dla samej fermentacji nie powinno mieć to znaczenia, może natomiast wpłynąć na efekt smakowy i klarowanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 05:15 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2018, 17:58
Posty: 35
Lokalizacja: Warszawa
W tym pierwszym baniaku namnożyły się przez noc drożdże i zaczęło pracować więc przelałem cały moszcz do tego. Tylko mam nadzieję że nie będzie teraz za dużo drożdży? Poszło 7g na 5L tylko nie wiem ile z tego padło po piorosiarcynie.
Na to wyglada, że zdecydowanie lepszym sposobem jest wcześniejsze namnożenie drożdży. Mimo, że producent tego nie podaje.

Teraz wygląda to tak: https://photos.app.goo.gl/PEYSwPiXGD8n5k2e8


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Drożdży nigdy nie jest za dużo. Jak dałeś więcej to był krótszy czas namnażania.
Sitnepres napisał(a):
Na to wyglada, że zdecydowanie lepszym sposobem jest wcześniejsze namnożenie drożdży. Mimo, że producent tego nie podaje.

Lepszym sposobem jest dodawanie drożdży nie pół godziny po siarkowaniu ale min po 24h.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 08:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2018, 17:58
Posty: 35
Lokalizacja: Warszawa
Dobrze wiedzieć. Szukałem tej informacji ale nigdzie nie było podane po jakim czasie. Więc założyłem że ta 1 godzin wystarczy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO