kilis napisał(a):
Zmierz to pH, ale dokładnie jak masz możliwość. Choć nie wierzę że jest mniej niż 3,2 przy tak dużym cukrze dla tej odmiany.
Z wodą bym nie porównywał, ona nie ma żadnej buforowości. Dodanie kryształka kwasku cytrynowego czy NaOH zmieni pH o -+1.
pH wina trudniej zmienić.
No chyba że miałeś 500l i się zagotowało, ale pewnie nie.
Moje Rondo prawie skończyło fermentację z 19,6Bx od niedzieli godz 14.
Phmetr wskazuje 3,1 - więc odrobinę za kwaśno. Mój znajomy chemik mówi, że poniżej 3 od CO2 to raczej nie spada z uwagi na stałą dysocjacji kwasu węglowego.
Miałem 50l i możliwe, że prawie się zagotowało. Niestety nie było mnie przy tym. Nastawiłem, zaszczepiłem, burzliwa fermentacja się zaczęła i... wyjechałem na 2 tygodnie urlopu
Było ponad 25stC, a do tego gąsior "ociepliłem", żeby światło nie dochodziło.
Pozdrawiam,
Paweł
-- Pt, 05.10.2018 17:11 --
Przeniosłem dwa dni temu gąsior z moim Solarisem do mieszkania planując kolejny restart. Pomiar cukru wykazał 2,5Blg. Czyli zdecydowanie lepiej niż ostatnio. Zawahałem się z dodawaniem kolejnej porcji drożdży restartowych. Po dobie w nieco cieplejszym pomieszczeniu nastaw ruszył samoczynnie

Trochę długo trwa fermentacja w tym roku. Mam tylko nadzieję, że to nie jakaś burzliwa fermentacja bakteryjna.
Dziś z rana pracuje już regularnie puszczając przez rurkę regularnie co 3s bąbelek gazu. Mam nadzieje, że znowu uda się zrobić dobre wytrawne wino o obłędnym aromacie czerwonego grapefruita.
Pozdrawiam,
Paweł