Teraz jest środa, 7 maja 2025, 05:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2007, 16:38 
nowicjusz
nowicjusz

Mam problem: jestem nowy, dopiero chcę zacząć robić wino. Mam kilka problemów:

1.Jak to się dokładnie robi? (słyszałem co nieco ale chcę sie upewnić że zrobię wino a nie zgniłe winogrona i śmierdzącą wodę)
2.Czy da się to zrobić z winogron kupionych w sklepie? (z tego co wiem to chyba nie) (proszęo dokładne wskazówki od zera, np. gdzie kupić jakiś składnik, jeśli trzeba takowy dodać)
3.Ile musi fermentowac razem z winogronami a ile po odcedzeniu i przelaniu do butelki? (chciałbym żeby było gotowe do około 2011r.)
4.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 14:25 
nowicjusz
nowicjusz

Ej na nie bądźcie wredni!! Ten temat obejrzeliście już 41 razy i nikt nie odpowiedział??

Tytuł: Hmmm...
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 16:33 
Kiper
Kiper

Hmmm..
jakby Ci tu powiedziec.. moze tak: poswiec narazie kilka tygodni na poczytanie tego Forum, jak tez i inych artykulów na winogrona.org (kazdy staly jego czlonek tak zaczynal).. poczytaj tez poradniki na innych stronach.. nabedziesz troche wiedzy teoretycznej, ktorej jak widze po zadanych pytaniach najwyrazniej Ci brakuje.. potem tu zagladnij i podyskutujemy..
zalozeniem Forum jest wymiana doswiadczen.. wiec zdobadz je choc teoretycznie..
na poczatek poczytaj co inni w tym temacie radza:
http://www.golesz.pl/ dzial: Winiarstwo..

przynajmniej ja tak zaczynalem rok temu.. odwazylem sie zagadnac kolegow po pol roku.. a i tak narazie nie za bardzo mam o czym mowic..
pozdrawiam Bajtek

PS. jest taki nasz zwyczaj ze w profilu wpisujemy skad jestesmy..

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 16:41 
Ekspert
Ekspert

Tu masz dział dla początkujących http://www.wino.org.pl/forum/index.php

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 00:03 
Kris Bajtek to naprawdę delikatnie ujął,

normalnie jakby jakis forumowicz dziś nie miał humoru, dostałbyś parę niemiłych odpowiedzi, nie chodzi o to , że nikt nie chce Ci doradzić, jest wręcz odwrotnie, musisz jednak nabyć pewną wiedzę, po prostu czytaj, takich pytań jak twoje były już dziesiątki i wyobraś sobie ilę czasu zmarnowałoby się na powielanie tych samych odpowiedzi na te same pytania :?:

PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 09:04 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="KriS"]Mam problem: jestem nowy, dopiero chcę zacząć robić wino

Jeśli chcesz robić wino a nie myślisz o uprawie winorośli to szoruj na http://wino.org.pl/forum , a jak już dojdziesz do etapu uprawy winorośli to wtedy wróć tutaj.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 09:46 
mistrz
mistrz

Możesz tez poczytać
http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
ponadto możesz zakupić jakąś książek w tym temacie - chyba najwięcej jest pozycji napisanych przez R.Mysliwca - poszukaj w necie - na pewno coś znajdziesz. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 13:42 
nowicjusz
nowicjusz

Czy to, że nie mam 30 hektarów winorośli i 100m kw. piwnicy z winami to znaczy że musicie być wredni??

Nie mam pola, mieszkam w bloku. Trudno po prostu powiedzieć w kolejności co wrzucać kiedy wyjąć i gdzie włożyć?? To by wam zajęło jakieć 4 linijki!!

Dziękuję za uwagę...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 14:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="KriS"]...Trudno po prostu powiedzieć w kolejności co wrzucać kiedy wyjąć i gdzie włożyć?? To by wam zajęło jakieć 4 linijki!!

Dziękuję za uwagę...

Uwierz nam, tak się nie da. Przeczytaj Myśliwca, ja od tego zaczynałem. Potem zacznij pytać jeśli coś jest niejasne lub wyniknęły jakieś nieoczekiwane problemy. Potem pochwal się uzyskanymi wynikami.
Przy takim podejściu nikt nie będzie wredny. Jeżeli postawisz konkretne pytanie na pewno wielu Ci odpowie. Nie oczekuj, że ktoś napisze dla Ciebie książkę i poda Ci to na tacy.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 14:06 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli nie jesteś w stanie skorzystać z linków podanych (w dobrej wierze) przez poprzedników i wczytania się w tekst zawierający więcej niż cztery linijki, to raczej odpuść sobie robienie wina , padniesz na czytaniu instrukcji obsługi aerometru :mrgreen:

[quote="zbigu"]

normalnie jakby jakis forumowicz dziś nie miał humoru, dostałbyś parę niemiłych odpowiedzi

Padł mi dzisiaj w samochodzie rozrusznik :twisted:

Ostatnio edytowano wtorek, 24 kwietnia 2007, 14:15 przez olmek, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 14:09 
Kiper
Kiper

Jak już poczytasz troszkę, np pozycje podane wcześniej, to sam zobaczysz jak bezsensowne jest poszukiwanie 4-linijkowego przepisu na wino. Jesteś obeznany w miarę dobrze w obsłudze komputera ? Jeśli tak to wyobraź sobie, że ktoś prosi Cię o podanie w kilku słowach jak to się robi.
Co do uprawy to wielu z tutaj obecnych ma "winnice" bliżej 30m kw. a nie ha i 1 m kw. piwnicy. I nie jesteśmy wredni, wręcz wyjątkowo uprzejmi :lol: Normalnie to takie pytania na wszelkich mi znanych forach są w najlepszym przypadku ignorowane.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 14:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"] aerometru :mrgreen:

Sorki Olmek, że na Ciebie pada, ale to czesty błąd, który popełnia coraz wiecej forumowiczów, więc ośmielę sie sprostować:

areometru - areometr czyli inaczej densymetr - nie ma nic wspolnego z powietrzem (aero) ale z greckim słowem "araios' - zn. cienki, rzadki.

To chyba z nudów tak mnie wzieło na puryzm językowy :oops:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 14:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"][quote="olmek"] aerometru :mrgreen:

Sorki Olmek, że na Ciebie pada, ale to czesty błąd, który popełnia coraz wiecej forumowiczów, więc ośmielę sie sprostować:

areometru - areometr czyli inaczej densymetr - nie ma nic wspolnego z powietrzem (aero) ale z greckim słowem "araios' - zn. cienki, rzadki.

To chyba z nudów tak mnie wzieło na puryzm językowy :oops:

Chylę czoło Darku :oops: Jednak nie tylko forumowicze popełniają ten błąd http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=115746

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 14:37 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="olmek"]
Chylę czoło Darku :oops: Jednak nie tylko forumowicze popełniają ten błąd http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=115746

"Cukromierz" nie wystarczy ?
Dla winiarstwa chyba w pełni, a niejasności ortograficzne ( lub też słowotwórcze ) nie występują :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 18:37 
[quote="KriS"]
Trudno po prostu powiedzieć w kolejności co wrzucać kiedy wyjąć i gdzie włożyć?? To by wam zajęło jakieć 4 linijki!!
.

co ty sobie kolego myślisz , że robienie wina jest jak robienie dzieci?,

instynktowne włóż wyłóż i czekaj,

naucz się na początku trochę cierpliwości i szacunku, a jak nie stać Cię na to, to nikt nie będzie trzymał Cię na tym forum na siłę,

a jak chcesz w paru linijkach to proszę;

wyciśnij sok z owoców, wlej do butli zostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni do korka, dodaj 170 gramów cukru na każdy litr soku aby mieć 10%+ wino, dodaj do tego zaczyn z drożdży , które kupisz w sklepie, zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną, czekaj aż przestanie bulgotać i pojawi się osad, zlej wino znad osadu , i ponownie wlej do mniejszej już butli po sam korek, i po jakimś czasie jak uznasz , że już jest ok., pij nawet na umór,

będziesz tak mógł robić wino do samego kresu swojego żywota. może nawet będzie Ci smakować, ale jeśli chcesz robić dobre wino, no to musisz już poczytać więcej

i mimo wszystko
powodzenia

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1