Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 06:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2019, 22:44 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Mam mala refleksja na ten temat - dwie rozne prasy ale daja zupelnie cos innego.

Czy ktos ma podobne doswiadczenie bo moja hydroprasa daje ciemnorozowe wino a prasa reczna przy silnym nacisku i bez maceracji prawie biale lub jasnorozowe. W tym wypadku uwazam ,ze moja hydroprsa sie nie sprawdza ,bo amerykanskie odmiany maja duzo pektym i niestety grona musza byc macerowane dluzszy czas a i tak nie daje to zamierzonego efektu gdyz hydroprasa cisnie dosc delikatnie i zamiast rozowego mam czerwone wyciska skorki a nie bialy sok .
Ma to znaczenie bo znam swoje odmiany i wiem ,ze z niektorych dobre wina wychodza nie czerwone ale rozowe np Marechal Foch ,czy Roqueon.
Interesujac sie winorosla nie podejrzewalem problemow technicznych..

tak np mlynkoodszypulkowarka nie odszypulkowuje winogron malych np Triumf Alzacki ,ktory ma wyjatkowo male grona .Byl to cel zamierzony male grona ,duzo skorek ,barwnikow i aromatow ale te wloskie/niemieckie maszyny nie wziely pod uwage zimnego klimatu .Ja szukam kompromisu i dla mnie sa istotne male grona ,ale za ta wysoka jakosc.Jestem zawiedziony bo musze w inny sposob weryfikowac swe poszukiwania


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 06:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1274
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
WinnicaUdziejek napisał(a):
...hydroprasa cisnie dosc delikatnie i zamiast rozowego mam czerwone wyciska skorki a nie bialy sok ....


Macając wytłoczyny z obu pras czujesz, że po hydro wytłoczyny są bardziej wilgotne -
znaczy zostaje więcej nie wyciśniętego soku?

Mam nadzieję za rok-dwa próbować robić różowe z MF czy LM więc mnie to interesuje...
Mógłbyś pokazać na zdjęciu tą mechaniczną prasę?

Jakub


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 11:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
tak
moja hydroprasa speidel
https://shop.speidels-hausmosterei.de/d ... ydropresse

jest to prasa bardzo dobra ale ma to cisnienie 3 bar ,idealnie nadaje sie na biale i czerwone -nestety nie nadaje sie na moje rozowe.
Jesli chce miec rozowe uzywam swojej malej srarej zwyklej recznej prasy. W tym celu dodaje cale jagody lub po szybkim odszypulkowaniu wyciskam recznie uzywam duzo sily bo to ma duzo pektyn.Ja wiem ze trzeba tak cisnac by nie miazdzyc petek ,ktore wnosza goryczke. Mysle ze bez problemu by moglobyc np 5-6 bar.

Tak sie zastanawiam jakie sily sa uzywane przy wyciskaniu np Pinot Noir z ktorego produkuje sie bialy szampan.Jaki typ prasy bylby dobry do wyciskania bialego/rozowego wina z czerwonych odmian


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 12:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
A może różnica polega na tym że masz cieńszą warstwę pomiędzy krawędzią, a środkiem owoców?
Robiłeś testy typu zważyć 10kg winogron, odcisnąć na hydro i taką samą na mechanicznej i porównać?
Bo trudno uwierzyć że tylko konstrukcja prasy ma taki wpływ na kolor moszczu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 13:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 7 lutego 2019, 13:47
Posty: 116
Lokalizacja: Garbow, Poł Wsch świętokrzyskie, 160m npm
Hydroprasa ma większą siłę nacisku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 14:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
hydroprasa ma do 3 bar moge modyfikowac mniej niestety mam problemy z uzyskaniem jasno rozowego koloru.
Czy ktos ma pojecie jak to zrobic?

Martwie sie ze to tez zalezy od odmiany .Moze ktos ma pojecie jaki typ pektynaz najlepiej jest uzyc.
Jak to jest dobrze zmacerowane to cisnie dobrze i dokladnie ,ale gdy wyciskam na rozowe bez maceracji widze zmasakrowana czerwona skorke i bialy nie do konca wycisniety glut w tej prasie.
Zamiast rozowego mam czerwone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2019, 19:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
WinnicaUdziejek napisał(a):
Mam mala refleksja na ten temat - dwie rozne prasy ale daja zupelnie cos innego.

Czy ktos ma podobne doswiadczenie bo moja hydroprasa daje ciemnorozowe wino a prasa reczna przy silnym nacisku i bez maceracji prawie biale lub jasnorozowe. .........
:shock: :?:
Coś tu się nie zgadza .......
Zarówno Marechal Foch jak i Triumph Alzacki mają już czerwony sok, po młynkoodzypukowaniu i przed wyciskaniem na prasie :!:
Wina różowe z tych odmian mają więc bardzo mocny różowy kolor i żadna prasa nie zmniejszy tego koloru.
Sprubój zrobić w ten sam sposób wino białe lub różowe z odmian o bezbarwnym soku ,jak Pinot Noir ,Portugalskie Niebieskie itp

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2019, 10:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Też wydaje mi się że coś tu jest nie tak:
WinnicaUdziejek napisał(a):
[...[moja hydroprasa daje ciemnorozowe wino
a prasa reczna przy silnym nacisku i bez maceracji prawie biale lub jasnorozowe
[...]
hydroprasa cisnie dosc delikatnie i zamiast rozowego mam czerwone
[...]
ze z niektorych dobre wina wychodza nie czerwone ale rozowe np Marechal Foch ,czy Roqueon.

jest prosta zależność:
dłuższa maceracja -> ciemniejszy kolor
mocniejsze wyciskanie -> ciemniejszy kolor

Hydroprasa na 3 bary ciśnie bardzo mocno!
To jest poziom wyciskania trudny do uzyskania na śrubowej - ze względu na grubość warstwy wyciskanej, czas działania nacisku, konieczność ciągłego dokręcania śruby, itd.
Sprawdź sobie suchość wytłoków, albo (co będzie marodajne) zważ równą ilość owoców, wyciśnij sok., zważ wytłoki - sam się przekonasz.

Marszałek jest barwiaczką (to chyba Morawski termin) ma czerwony sok - i wyciskana, nie wiem jak delikatnie, nawet bez maceracji - jest czerwona jak czerwone lekkie wino - i nie będzie inna! jak chcesz różowe to szukaj odmian które mają biały sok - vinifery, a nawet karpicko które daje całkiem ładny kolorek po kilkugodzinnej maceracji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2019, 12:18 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Też mi się wydaje,że to "wina" odmiany.
Mam zrobione z MF i LM. Różowego w kolorze nie przypomina,jednak technologicznie,to różowe.
Jeśli jeszcze zebrałes być może,trochę przejrzałe,to czerwień czerwona...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2019, 23:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Marechal Foch ma duzo barwnika to prawda .Dojrzale owoce daja dobre wino bardzo podobne do Cabernet Sauvignon ,smak czerwonej porzeczki ,rozumiem czemu ktos probowal skrzyzowac z Cabernet i stworzyl nowa odmiane nazwa Cabernet Foch.

Marechal Foch gdy jest mniej dojrzaly ma bardziej bialy srodek niz jego kolega Triumf Alzacki,i w jakis sposob bardziej nadaje sie na rozowe wino.
Widze ze nikt nie jest w stanie mi pomoc co zrobic by moje wino rozowe bylo bardziej biale.
Sam tego w pelni nie rozumiem..

Chcialbym tu dodac ze w zimnym klimacie wychodza bardzo dobre rozowe wina tylko mam problem z prasa i sposobem jak to uzyskac


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 listopada 2019, 09:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
RolnikSam napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
Marechal Foch ma duzo barwnika to prawda .Dojrzale owoce daja dobre wino bardzo podobne do Cabernet Sauvignon...

Udało Ci się zrobić to dobre wino z MF, czy to tylko ze słyszenia...
Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby z MF można było zrobić wino podobne do CS, chyba że z koloru ;)

:thumbup:
Potwierdzam, nawet bardzo dojrzały Marszałek niewiele ma z CS, nuty riparii bija po nosie, jest owocowy i nic ponadto.
Nie twierdze że to zła odmiana - jak na pancernika! Sam robię z niej czerwone wino z niewielkim 20-30% domieszki Marquetta - dodaje mu ciała i złożoności. Ale w kategorii win obiadowych - wypić ze smakiem pod pieczęń - a potem otworzyć coś lepszego!

WinnicaUdziejek:
Różowego wina z tego nie zrobi - o ma czerwony sok, można zrobić semi różowe - i wychodzi ani różowe ani czerwone - niby czerwone a w smaku trochę jakby rózowe. Czerowny jest nawet samociek. Wiem bo próbowałem - i jak widać nie tylko ja.
Próbujesz zrobić stalową beczkę z drewna i dziwisz się że nie jest dość stalowa!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 listopada 2019, 12:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Canin napisał(a):
Potwierdzam, nawet bardzo dojrzały Marszałek niewiele ma z CS, nuty riparii bija po nosie, jest owocowy i nic ponadto.
Nie twierdze że to zła odmiana - jak na pancernika! Sam robię z niej czerwone wino z niewielkim 20-30% domieszki Marquetta - dodaje mu ciała i złożoności. Ale w kategorii win obiadowych - wypić ze smakiem pod pieczęń - a potem otworzyć coś lepszego!

WinnicaUdziejek:
Różowego wina z tego nie zrobi - o ma czerwony sok, można zrobić semi różowe - i wychodzi ani różowe ani czerwone - niby czerwone a w smaku trochę jakby rózowe. Czerowny jest nawet samociek. Wiem bo próbowałem - i jak widać nie tylko ja.
Próbujesz zrobić stalową beczkę z drewna i dziwisz się że nie jest dość stalowa!


Co myslisz o Marquetta ?
ale ja zauwazylem takie podobienstwo podobna kwasowosc,intensywny porzeczkowy posmak(taki jak Cabernet S.) moze to kwestia przypadku , taniny mialem bardzo dojrzale a rok 2018 byl wyjatkowy .

Mam taka mala prase 5 litrow wrzucam cale grona np Kazanskiej silny nacisk i mam lekko rozowe prawie biale wino z hydroprasy tego nie uzyskam mam zawsze karminowe tylko po tym kreceniu prasy mechanicznej lapy mnie bola . Marechal Foch ma duzo barwnikow to prawda.

Ogolnie widze tu problem techniczny i dobor odpowiedniej odmiany.Dobry jest Roqueon ale ma za duzo pektyn


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 listopada 2019, 18:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Wg mnie tu sie nic nie zgadza. Im wiekszy nacisk tym wiecej czerwonego bo nawet ze skorek wyciska. Sprobuj odwrotnie. Im mniejszy nacisk tym lepiej.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 listopada 2019, 18:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
yureq napisał(a):
Wg mnie tu sie nic nie zgadza. Im wiekszy nacisk tym wiecej czerwonego bo nawet ze skorek wyciska. Sprobuj odwrotnie. Im mniejszy nacisk tym lepiej.

jurek,
poczekajmy aż Winnica Udziejek okrzepnie na tyle aby zadawać konkretne pytania :mrgreen:
Inaczej ta dyskusja nie ma sensu.
Bo to podobnie do tego, czy zakładać lustra na wierzejach od stodoły, którą kilka lat temu proponował @Winnica Udziejek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 listopada 2019, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Marquete? Hybryda, czerwony sok, trochę paździerzowy smak :) ale odporna. Samodzielnie wymaga długiego leżakowania. Do domieszek OK - ale tylko do pancerników. A w tym roku robię z niej Porto :lol:

WinnicaUdziejek napisał(a):
Mam taka mala prase 5 litrow wrzucam cale grona np Kazanskiej silny nacisk i mam lekko rozowe prawie biale wino z hydroprasy tego nie uzyskam mam zawsze karminowe tylko po tym kreceniu prasy mechanicznej lapy mnie bola.

Zaraz! Czy Ty nie robisz takiego błędu, że wyciskasz RÓŻNE odmiany! I z tego wyciągasz wnioski, że efekty są RÓŻNE? I to cię dziwi?!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO