Teraz jest sobota, 22 listopada 2025, 04:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 08:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem mieszając Rondo z Regentem...
Ale co tam,
pożyjemy zobaczymy...
Może z pomocą kolegów z forum coś z tego wyjdzie...
Wg moich obliczeń muszę się zaopatrzyć w 3kg buraka...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4734
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Misza napisał(a):
beny napisał(a):
Mam ok 360l nastawu.

Pilnuj temperatury, bo taka objętość potrafi się już nieźle zagrzać.


Nie upilnujesz... Po 2-3 dniach temp. wystrzela na 35*C....

Dlatego trzeba się na to wcześniej przygotować. U mnie w skali max. 120l fermentorów wystarczą butelki z lodem... W większej skali to wymiennik, wężownica czy rura karbowana. No chyba, ze ktoś ma zbiorniki z płaszczem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 10:53 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 marca 2008, 01:00
Posty: 100
Lokalizacja: Chobie Opolskie
"Yaro, to właśnie nie do końca dobrze... Taniny i/lub wiórki powinno się dawać na początku, nawet przed drożdżami, ponieważ pomagają ekstrahować i wiązać składniki ze skórek, zanim w nastawie pojawi się alkohol który sam bardzo przyśpiesza ekstrakcję."

Nigdy tak nie robiłem może za rok spróbuję (w tym już za późno), tylko co rozumiesz przed drożdżami bo ja zaszczepiam drożdżami (w tym roku i kilka razy wcześniej Mycoferm cro 05) moszcz w pojemniku zaraz po zmieleniu.
Może robię to wbrew sztuce ale wino wychodzi super. Jedyny minus takiego działania (kiedyś już o to pytałem) to intensywność koloru ale to akurat przestało mi przeszkadzać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 08:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5569
Lokalizacja: Łódź i okolice
beny napisał(a):
Zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem mieszając Rondo z Regentem...

Ja zawsze dodaję Rondo do Regenta. Wg mnie poprawia smak.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2024, 10:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2426
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Red Cuvee - Regent/Dornfelder/Roesler 43/34/23%
Alc 13,5%, pH 3,87, TA 5,1, kw jabłkowy 0,3, kw mlekowy 2,2, cukier 0,8 g/l.
Siarkowane po FJM dawką 17 g/hl.
SO2 wolne 51 mg/l, całkowite 110 mg/l.
Sporo różnych trików przy winifikacji było...
Zaraz idzie do nówki z Boros Oak...

Zapowiada się kawał naprawdę dobrego wina :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2024, 12:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4734
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Sporo różnych trików przy winifikacji było...

Coś wyjawisz czy czekasz na końcowy efekt? :wink:

13,5% alc. to dosyć wysoko jak na polishwine. Z jakiego Blg startowałeś?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2024, 13:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2426
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Czekam na efekt końcowy :-) Jak będzie wszystko dobrze to będzie o czym rozmawiać :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2024, 19:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7069
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Misza napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Sporo różnych trików przy winifikacji było...

Coś wyjawisz czy czekasz na końcowy efekt? :wink:

13,5% alc. to dosyć wysoko jak na polishwine. Z jakiego Blg startowałeś?

W moim rejonie jeszcze nigdy przez kilkanaście lat odmiana Regent nie dojrzała na tyle aby wino miało 13,5%vol
Ale w innych cieplejszych rejonach jest to możliwe.
Wg kalkulatora EnoLab - do wytworzenia 13,5% alk potrzeba ponad 23Brix
U mnie moszcz Regenta nie przekracza 22Brix
Moje ostatnie dwa wina z Regenta
2022
moszcz: 21,5Brix;TA 8,2g/l; pH 3,44
Wino: (06/10/2023) : -1Blg;TA 7g/l; pH 3,62 - bez FJM (kwaśne do dłuższego leżakowania :!: :?: )
2023
cuvee : Regent(50)/MF(50)
moszcz ; 21,7Brix; TA 7,9g/l; pH 3,43
wino: (7/01/2024) -1,5Blg; TA 6g/l; pH 3,49 po FJM (nadaje się już do picia :wink: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2024, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2426
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Okazuje się, że z Brixami nie ma aż takiego dużego problemu 8)

Dla przykładu, w Boleścinie Dornfelder przekroczył 50 Brix:


Załączniki:
ap2.jpg
ap2.jpg [ 216.95 KiB | Przeglądane 119000 razy ]
ap1.jpg
ap1.jpg [ 211.64 KiB | Przeglądane 119000 razy ]

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2024, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7069
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Okazuje się, że z Brixami nie ma aż takiego dużego problemu 8)

Dla przykładu, w Boleścinie Dornfelder przekroczył 50 Brix:

No fakt :wink:
U mnie w 2022 Hibernal osiągną około 30Brix ; dalej nie mierzyłem bo zabrakło skali :lol:
Ale miało być "Praktyczny panel dyskusyjny - wino czerwone wytrawne Regent" :mrgreen:
Jeżeli Dornfelder miał 50 to ile miały Regent i Roesler :?: (jeżeli to nie tajemnica ?)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2024, 08:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4734
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Dornfelder przekroczył 50 Brix:

No tak, zapomniałem, że robisz wino w stylu appasimento.
Z niecierpliwością czekam na lifehacki :)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2024, 09:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4004
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Misza napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Dornfelder przekroczył 50 Brix:

No tak, zapomniałem, że robisz wino w stylu appasimento.
Z niecierpliwością czekam na lifehacki :)

We Włoszech to suszenie jest dość popularne i różne nazwy mają takie wina. Chyba najsłynniejsze z nich to Amarone czego i Zbyszkowi życzę :)

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2024, 10:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2426
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Regent w tym (2023) roku dociągnął u mnie do około 22 Brix. Jak na moje warunki i zbiór wymuszony przez atak Suzuki to bardzo dobry wynik. Ciężko to dokładnie zmierzyć, bo kolejne partie wrzucane do kadzi różnią się nieco od siebie, czas maceracji też zmienia nieco wynik, a wymieszać 500 kg w kadzi na jednorosną masę nie ma jak i nie ma po co...

Roesler miał koło 20, może z małym hakiem, ale dokładnie nie zmierzyłem, gdyż nie rozdrabniałem winogron przed fermentacją.

Co do Amarone i suszenia, to jednak u nas jest problem ze znalezieniem odpowiedniego miejsca do suszenia. Do tego u nas latają biliony muszek owocówek, os, pszczół i innych owadów które natychmiast obsiadują owoce. We Włoszech tych owadóch prawie nie ma, a przynajmniej ja nie zauważyłem...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2024, 06:45 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 191
Lokalizacja: WLKP
Cześć,

moje czerwone wino kończy pracować.
Czyli teraz przechodzimy do FJM - czy można ją pominąć lub pozwolić żeby przeszła naturalnie (sama z sienie - jak to zrobić poprostu pozostawić nad osadem jakiś czas?).
Jeżeli przeprowadzić w sposób kontrolowany to rozumiem, że zgodnie z protokołem po odciągu musze dodać bakterie.
Czy mogą być takiej jak u Pana Jana, czy używacie czegoś innego?
https://www.janlubera.pl/produkt/96,bak ... a250l.html
Strasznie nietania zabawa z tymi bakteriami...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 września 2024, 07:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 462
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Jeśli wino Ci odpowiada takie jak jest to możesz nie robić FJM siarkując wino.
Jeśli jednak zamierzasz zbić kwas to lepiej w kontrolowany sposób.
Ja nie siarkowałem i rozlałem w butelki 10 miesięczne wino. Skończyło się wystrzałem 3 korków i mam jeszcze kilka butelek paskudnego musiaka.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO