Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 07:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 17 października 2020, 12:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 371
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
O matko, myślałem, ze w tych saszetkach jest więcej, skoro to dawka na 250 l
I nie można przechowywać, więc wysyłka też odpada. Szkoda

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2021, 17:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 185
Lokalizacja: Jarosław
Jak tam wasze regenty?

W tym roku po raz pierwszy użyłem gotowych tanin w proszku, dodane na początku fermentacji razem z małą ilością płatków debowych. Efekt: pierwszy raz wino nie jest gęste, musliste, jest dużo lżejsze, świeże fermentacja jak zawsze 7-8 dni. Albo taniny albo drożdże, zrezygnowałem z tych z pierwszego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2021, 10:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2383
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja w tym roku zrobiłem "Regenta" w cuvee-kupażu
Regent 80% - Dornfelder 10% - Roesler 10%

Ogólnie, to zapowiada się nieźle, mimo że Regent zaatakowała zgnilizna i trzeba było "dziubać" grona i jagody, a na smak wiele jagód było rozwodnionych i bez smaku...

Ale, utwierdzam się w przekonaniu, że o czerwonym winie z Regenta decydują szczególiki. Kilka drobnych myków, które trzeba po swojemu wypraktykować i wypróbować. I właśnie, z mulistego, bagnistego, tytoniowego Regenta, który z daleka pachnie "regentem" - robi się bardzo fajne wino...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2021, 19:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mój regent2021
Owoce zebrane 7/10 – parametry zbioru 21 Brix;TA 8,6g/l; pH 3,36
W tym roku owoce zdrowe bez mączniaków i szarej pleśni :D
Drożdże spontan , nieprzewidywalne :wink:
W ub roku moje spontany zredukowały kwasy w regencie 2020 z 8 do 6,8g/l, potem fjm i
14.03.2021 Param.wina -2Blg TA 5,9g/l pH3,82
(wino w stylu południowym)
W tym roku niestety moje spontany nie zredukowały dużo kwasów, bo zaledwie o 0,2g/l
Liczyłem też na samoistną fjm, ale opornie to jakoś idzie w tym roku .
Stan na 26/10/2021 : -1 Blg; TA 8,2g/l; pH 3,67
PS
Kilka dni temu rozlałem do butelek 5 litrowy baniaczek regent 2019.
1 butelkę otrzymał Piotr(@pietrow).
Jeżeli zechce to podzieli się opinią z degustacji :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2022, 00:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 250
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
Po kilku próbach wina stwierdziłem, że Regent jest mocno przereklamowany. Żadne z tych win nie było lepsze od taniego biedronkowego czerwonego. Dlatego zacząłem się zastanawiać czy jednak go sobie nie darować i usunąć (sam jeszcze żadnego wina nie zrobiłem).

Jednak siedzę właśnie nad próbką Regneta 2019 od Zbyszka B. i jestem bardzo zbudowany tym co mam w kieliszku. Bardzo poprawne wino, gdyby nie ledwo uchwytny zapach mentolu gdzieś w tle, nie było by szans poznać że jest to wino polskie. Barwa intensywna czerwono-rubinowa, bez atramentowych przebłysków które były w młodszym winie. W nosie owoce: wiśnia czereśnia, jeżyna, borówka i czekolada (zwłaszcza jak chwilę postoi w kieliszku). Smak taki jak w winach z francji, ale bardziej intensywny, bez absmaków z przyjemnym finiszem. Naprawdę rozkoszuję się tym winem, co mówię niestety rzadko o polskich wyrobach. To wino daje mi nadzieję, że można z tej odmiany zrobić coś więcej niż "pijalne" (udowodnił to również Misza na zlocie w Kwaczale, ale wtedy pomyślałem że "jedna jaskółka" jeszcze nic nie zmienia). W porównaniu do Cantora z winnicy Libiąż jest to wino zdecydowanie lepsze i z mniejszym aromatem mentolu (ktory mi osobiście przeszkadza w zbytnim stężeniu, choć nawet w Cantorze był akceptowalny).

Co ciekawe dostałem od Zbyszka Regenta w zaszłym roku, tylko nie pamiętam, czy to było to samo wino. Tamto mimo swojej intensywności było jakieś takie "jednowymiarowe" i trochę szorstkie. Jeśli to jest to samo wino, to by znaczyło że rozwinęło się pięknie i po prosto wtedy było jeszcze młode.

Podsumowując - jest nadzieja, że na Mazowszu można zrobić dobre wino czerwone. I może to być Regent - u mnie zostanie do sprawdzenia. Tylko teraz ja jeszcze muszę nauczyć robić takie wina jak Zbyszek ;)

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2022, 19:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7007
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Piotrze,
jest nadzieja,że na Mazowszu można zrobić całkiem dobre wino z odmiany Regent , ale trzeba eksperymentować zanim osiągniesz w przybliżeniu to co zamierzałeś :wink:
To były jednak dwa różne roczniki
Parametry tych win:
2018 -1Blg;TA 7,2g/l; pH 3,7; 11,5%vol;drożdże Enartis Ferm RedFruit; obciążenie krzewów ok.4,5kg/krzew; zbiór 21/09
2019 -2,5Blg;TA 5,8 g/l; pH 3,7; 12,5%vol; drożdże Lalvin RC 2012; obciążenie krzewów ok.3,5kg/krzew; zbiór 12/10

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 lutego 2022, 23:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Zajrzałem po niewczasie a tu takie rzeczy.....

Regent ... 2021 NAJGORSZY ROCZNIK jaki pamiętam (inne odmiany padły ) to ten JEGOMOŚĆ bez żadnych oprysków dał wino jakie ??? (drożdże typu killer ,v1116)
Nie probowalem!
Pierwszy po prasie obciąg 01.01.2022 w NOWY ROK !!

Nalany po korek dojrzewa ...

P.S.
Zbyszek jak tam próby z opryskami z "liści amerykanców" ??

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2022, 11:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 975
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Jestem po pierwszej degustacji mojego tegorocznego Regenta. Wiem że wcześnie, ale potencjał wina już można sprawdzić. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Czuć poprostu słońce w winie. W tym roku Regent bardzo dobrze mi dojrzał i to chyba klucz do sukcesu (pomiar moszczu 22,5brix). Poza tym pierwszy raz zastosowałem drożdże LALAVIN RC212 które być może też dorzuciły "coś od siebie". Bardzo ładne aromaty, bez typowej dla Regenta apteki a i smakowo aksamitne i fajne wręcz owocowe nuty (mniej bez asfaltu śliwek i jeżyny, coś bardziej w kierunku mojego ulubionego Pinot Noir). Wiem że nie każdemu takie coś podchodzi ale z Pinota chyba wina szybko nie zrobię bo już 5 lat bez zbioru więc taki Regent jak najbardziej mnie zadowala :).

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 10:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 676
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Tak się zastanawiam,
bo właśnie wstawiłem cuve Regent 77% / Rondo 23%.
Niestety owoce nie były zbyt zdrowe i wszystkie były przebierane ręcznie. Regent o wiele zdrowszy, w Rondzie dużo więcej odpadło. Regent miał 22'Brx, Rondo 20,4'Brx.
Czy jeśli teraz wrzucę wiórki do nastawu, to przy prasowaniu (prasa hydrauliczna Lancmann) nie przedziurawię sobie balona gumowego, w którego będę pompował wodę...
Mam taką wątpliwość...

Mam ok 360l nastawu. 21,2Brx, pH=3,03, TA=6,3
Drożdże LeMag HD S135 zaczynają pracować i właśnie dodałem pożywkę z Tiaminą.
Planuję macerację 6-8 dni i wyciskam.

A!
i jeśli ktoś by mi napisał, czy dodawać tu jakichś tanin. Jeśli tak, to ile, jakich i na jakim etapie...
Lubię wina taniczne.
W planach jest też beczka, ale to za parę miesięcy...


Załączniki:
ReRo.jpg
ReRo.jpg [ 124.07 KiB | Przeglądane 111301 razy ]

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 11:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2383
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Wiórki i/lub taniny jak najszybciej, po młynku od razu, przed drożdżami nawet.

Ja wyciskam na Lancmanie już chyba 2gi rok i nic nie przebiło się do tej pory… Ale ważne, aby ładować prasę do pełna.
Tutaj taki trik trzeba zrobić, że jak masz mało wsadu a dużą prasę, to trzeba wstępnie balon nalać wodą, żeby zwiększył objętość i dopiero wtedy miazgę sypać – tak żeby pod dekiel zawsze było.

Bardzo też się przydaje takie coś:
https://www.eurowin.pl/pl/p/Nierdzewne- ... etto-/1149
Wkłada się do kadzi i pompą wypompouje wino i na prasę mniej ładowania i samo gęste, mniej się chlapie.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 11:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4662
Lokalizacja: Rybnik
beny napisał(a):
A!
i jeśli ktoś by mi napisał, czy dodawać tu jakichś tanin. Jeśli tak, to ile, jakich i na jakim etapie...
Lubię wina taniczne.

Dodatek tanin oprócz poprawy taneczności stabilizuje kolor, szczególnie w hybrydach, bo zazwyczaj mają one za dużo antocyjanów w stosunku do tanin. Poprawia własności antyoksydacyjne. Może też wpływać na aromatykę wina. Zazwyczaj dodaje się 5-20 g/hl na etapie fermentacji w miazdze. Z tymi najtańszymi taninami to trzeba ostrożnie, bo łatwo można przedobrzyć.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 14:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 676
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
No to trzeba się będzie zaopatrzyć.
Znalazłem takie:

-- Pn paź 02, 2023 3:40 pm --

A drewno dorzuciłem, znalazłem jakiś dąb amerykański średni...


Załączniki:
drewno.jpg
drewno.jpg [ 128.34 KiB | Przeglądane 111234 razy ]
Taniny.jpg
Taniny.jpg [ 153.64 KiB | Przeglądane 111273 razy ]

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2023, 22:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 marca 2008, 01:00
Posty: 99
Lokalizacja: Chobie Opolskie
Ja od zawsze dodaje taniny po maceracji (7-8 dni) po odprasowaniu do balonu.
Taniny w proszku od J.Lubery i nigdy nie było problemu. Wióry ew. ale po pierwszym obciągu.
Gratuluje parametrów u mnie cukier tylko 19,5 a kwas ok. 6-7.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 05:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4662
Lokalizacja: Rybnik
beny napisał(a):
Mam ok 360l nastawu.

Pilnuj temperatury, bo taka objętość potrafi się już nieźle zagrzać.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 07:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2383
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Yaro napisał(a):
Ja od zawsze dodaje taniny po maceracji (7-8 dni) po odprasowaniu do balonu.
Taniny w proszku od J.Lubery i nigdy nie było problemu. Wióry ew. ale po pierwszym obciągu.
Gratuluje parametrów u mnie cukier tylko 19,5 a kwas ok. 6-7.


Yaro, to właśnie nie do końca dobrze... Taniny i/lub wiórki powinno się dawać na początku, nawet przed drożdżami, ponieważ pomagają ekstrahować i wiązać składniki ze skórek, zanim w nastawie pojawi się alkohol który sam bardzo przyśpiesza ekstrakcję.

Misza napisał(a):
beny napisał(a):
Mam ok 360l nastawu.

Pilnuj temperatury, bo taka objętość potrafi się już nieźle zagrzać.


Nie upilnujesz... Po 2-3 dniach temp. wystrzela na 35*C....

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO