Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 08:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4750
Lokalizacja: Rybnik
Naczynie fermentacyjne nie za głębokie, np. stosunek średnicy do wysokości 1:1, zamiast dekla prześcieradło. Mieszanie (zatapianie czapy) 3-5 razy/dobę na początku i podczas burzliwej fermentacji.
Pod koniec warto już założyć wieko. Ale wiele zależy od skali, szybkości samego procesu, temperatury.
Przy objętościach >50l trzeba być przygotowanym na chłodzenie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 10:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Dzięki.

W tamtym roku zrobiłem wg pierwszego postu, wkoncu wyszedł pijalny regent.
W tym napewno nie będę się spieszył że zbiorem, podziele nastaw na dwie części z różnymi drozdzami.

Obciążenie krzewu napewno więcej niż 3kg, zobaczę kiedy dojrzeje.

Dzięki za ten temat :thumbup:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 10:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4750
Lokalizacja: Rybnik
Mi nieciekawe aromaty w Regencie dawała też spontaniczna FJM. Po zastosowaniu "tresowanych" bakterii różnica była kolosalna.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 10:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
A jak wpływa obciążenie np 2kg i 4kg, jest duża różnica?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 11:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Dzięki, właśnie tego mi brakowało.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 18:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7095
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj rozlewałem (15L) do mniejszych pojemników - kupaż(31/05/2020) Regent(55)+Marguette(45) roczniki 2019.
Wino esencjonalne (taniny,kolor, aromat,smak)
Jak na mazowieckie warunki i rocznik , wino całkiem,całkiem ... :D
Spróbuję innych opinii i gdy będą pozytywne wyślę je na małopolskie spotkanie winogrodników w listopadzie.
Wg mnie wino w tej chwili na poziomie bułgarskich CS :wink: :lol:
Sporo tanin (uzupełnienie wiórki + beczka) ,intensywny kolor :!:
I tak ,jak napisał już kiedyś na tym forum Daniel(@DW) lepiej w polskich warunkach udają się czerwone w cuvee lub cupażu :mrgreen: niż odmianowe.
PS
Wg mnie Regent + Marquette to dobry zestaw :!: na Mazowsze
Mam jeszcze odmianowe Regent 2019, Gdy rozleję to porównam z kupażem Regent/Market

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 07:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 120
Lokalizacja: Gliwice
ZbyszekTW napisał(a):
Ogólnie, to tak:
Kilka dni po prasie zlewam wino znad grubego osadu, to jest taki czarny muł i osad drożdżowy na nim - widać wtedy, że drożdże zakończyły swoją robotę. Polecam przeźroczyste fermentatory plastikowe!
Później wino przechodzi FJM w temperaturze 20-22*C.


Czy nie jest potrzebny ten osad z martwych drożdży po prasie do FJM?
Ja zlewam z nad tego osadu po 2-3 tygodniach po samoistnej FJM

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 09:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4750
Lokalizacja: Rybnik
Nie, jak się używa kupnych bakterii :wink:
Do samoistnej FJM wino zlane po kilku dniach znad osadu jest wystarczająco mętne, żeby FJM zaszła.
Gruby osad lepiej oddzielić bo może wprowadzać absmaki. Zresztą dzikie bakterie też mogą wprowadzać absmaki i lepiej używać rasowych.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 13:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 391
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Zapisuję się do tego tematu.

Regent u mnie rządzi. Najlepiej dojrzewa. Robię z niego czerwone i różowe (z różnymi dodatkami). W sumie trochę tak, jak proponuje Zbyszek.
Wczoraj, po 5 dniach maceracji, wrzuciłem do prasy. Wyszedł burczak 5-6 Blg, bardzo smaczny, choć za słodki. Trochę czuć kwasy. Dosypałem ponownie trochę lekko opiekanych wiórków dębowych. Fermentuję bez pożywki. Zakładam, że azotu mam dość, a chyba lepiej mieć za mało, niż za dużo. Fermentacja w balonie czerwieni i różu przebiega baaardzo dobrze. Musiałem wyjąć rurkę i zatkać watą, bo piana wychodziła.

Dziś 0 Blg, w ustach kwaśno. Cały cukier chyba zżarły.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 15:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
ZbyszekTW napisał(a):

Wino odstawiam na dofermentowanie, jak fermentacja się kończy, po kolejnych 7-14 dniach zlewam.

Wino odstawiam jeszcze na kolejne 1-3 tygodnie bez siarkowania, w fermentorze plastikowym, nalane prawie do pełna, w temp. 22*C. Wącham co kilka dni, czy nic złego się nie dzieje.


W jakim celu to drogie przelanie do wiadra a nie do szkła?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 17:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Miejsce w którym przeprowadzam FJM to taka półka w jednym cieplejszym miejscu i tam akurat plastikowe fermentory mi się lepiej mieszczą...

Do tego czasem trzeba tlenu do wina dopuścić.

A do tego lepiej się klaruje...

Takie praktyczne powody.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2020, 18:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
Ok teraz już rozumie.

Pisałeś że dodajesz rasowe bakterie do fjm.
W jaki sposób jestes w stanie określić kiedy przerwać? Doświadczenie czy pomiar w lab?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2020, 09:42 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 254
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Misza napisał(a):
Mi nieciekawe aromaty w Regencie dawała też spontaniczna FJM. Po zastosowaniu "tresowanych" bakterii różnica była kolosalna.
Może lepiej pominąć FJM stosując biologiczne odkwaszanie. Nowa generacja drożdży jest alternatywą. http://www.pm.microbiology.pl/web/archi ... 014345.pdf

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2020, 10:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Fermentacja jabłkowo-mlekowa znacznie poprawiła jakość moich czerwonych win. Polecam zainwestować 5-dych i samemu się przekonać.

Koniec FJM oceniam ogranoleptycznie, na smak, tak gdzieś koło 2-3 tygodni od rozpoczęcia.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2020, 10:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 391
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Chętnie odkupię parę gram bakterii, gdyby ktoś miał za dużo.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO