Drożdży nie zmieniam, kupiłem paczke Enartis Aroma white 100g, to może wystarczy na kolejny sezon. Ale w produkcji duże zmiany. Kupiłem Grifo DMA i zbiornik 75 z pływająca pokrywką.
Tak to można pracować..

) Zamówiłem na winnicy Solarisa, powiedziałem że wezme wszystko, bo ma 30 krzewów, liczyłem na jakies 100 kg. Jak przyszło co do czego, to odebrałem ledwo 40 kg...
No i panika. Przemieliłem na Grifo w 10 minut, i do zbiornika, troche Enzymu i piro, i zimna maceracja w 5 st. na 5 dni. w międzyczasie zorganizowałem solaris na innej winnicy, miało być 80 kg, ale
miał fajny cukier ( w wycisnietym moszczu 24.5 brix, takiego jeszcze nie przerabiałem ) więc wziąłem wszystko 130 kg. Wróciłem wieczorem, przemieliłem to, i zostawiłem na noc z enzymem i piro na maceracje. Rano godz, 5.30 Prasa, wycisnąłem tego ze zbiornika 22 brix w moszczu i przelałem do balona, a tego słodziaka wycisnąłem i całość poszła do zbiornika, i teraz sobie pomalutku bulka w 10 st..
Zbiornik stoi w garażu , więc jeszcze z pokrywy wyciągnąłem rurke pcv przez wentylacje, żeby żoneczka nie marudziła na zapach..Wszystko poszło szybciej i lepiej niż myślałem... Tego słodziaka będe konczył fermentacje około 0.5 blg na spławiku. Ustawie temp. na 2 st. i potrzymam tak kilka dni ..
Zakupiłem tez w tym roku Pulcino 10, i wykorzystam ją niedługo (samą pompe) do zlania znad osadu zbiornia w środowisku Azotu,( instaluje klimatyzacje więc butle z reduktorem mam pod ręką)
Jak pisałem, pierwszy zakup nie był zbyt szczęsliwy, i pan Bogumił z Wnnicy nad Cybiną, bardzo narzekał na osy w tym roku.
Co ciekawe również na Winnicy Turnau w Baniewicach w tym roku plaga os , które pożądliły pracowników przy winonbraniu, i kilka osób trzeba było odwieźć do lekarza ..
To tyle z nowości u mnie, pozdrawiam i do usłyszenia. M.