Teraz jest wtorek, 1 lipca 2025, 21:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 października 2022, 14:35 
mistrz
mistrz

Zbyszku, chyba popełniłem spory błąd, w jednej z lodówek mam popsuty termostat i niestety obniżyła temperaturę do 0 a nawet -0,5 stopnia ( termometr dodatkowy). Na szczęście to tylko partia moich tegorocznych wypocin. Niestety barwa soku ( to już była sedymentacja ) stała się ciemniejsza, rzekłbym lekko pomarańczowa, ciemno żółta. Partie w lodowce bez defektu są jak zwykle jasne - zielono żółte. Dodam, ze to na pewno nie utlenianie, bo wszystkie pojemniki i partie były traktowane tak samo i napełniane argonem. Czy to jakaś kompletna klapa? Jaki może być wpływ na wino?

PostNapisane: środa, 5 października 2022, 14:37 
przedszkolak
przedszkolak

Witam, ponieważ winobranie trwa w najlepsze, chciałbym pokazać rozwiązanie które stosuje do schłodzenia nastawu Solaris, na starcie 23 blg . Mała zamrażalka, z zainstalowanym termostatem elektronicznym ( cena ok. 40 zł na allegro ), ustawiona na 11 stopni, w środku mieści się 35 litrowy balon, ale z powodu wystającej szyjki i rurki fermentacyjnej, zdemontowałem oryginalne zamknięcie, i założyłem styropianową "kostkę" , wyklejoną od środka folia aluminiową i taśmą od spodu. fermentacja ruszyła 30 września w temp. 20 stopni i po 2 dniach, przełożyłem butle do chłodziarki.
Dzisiaj pomiar cukru 19 blg, kończe fermentacje przy 2 blg i obniżam temperature prawie do zera. Proces ma pewną bezwładność, i ustawię obniżenie temp. przy 3 blg, ponieważ troche jeszcze potrwa
zanim drożdze przestaną pracować ( rozmawiałem z kolegą z profesjonalnej winnicy i powiedział że u niego to ok. 6 godzin ).
W tym roku nastawiłem Solaris dwukrotnie, pierwszy 70 kg, 5 września z cukrem 20 blg, a drugi 50 kg ,30 września z cukrem 23 blg.
Ja tam akurat lubię tą lekką goryczkę w Solaris..;)
Pozdrawiam. M.

Załączniki:
chlodziarka 2.jpg
chlodziarka 2.jpg [ 42.45 KiB | Przeglądane 25180 razy ]
chlodziarka 1.jpg
chlodziarka 1.jpg [ 24.04 KiB | Przeglądane 25180 razy ]

PostNapisane: niedziela, 30 października 2022, 16:07 
Ekspert
Ekspert

Jak szybko, po ustanej fermentacji burzliwej, zlewacie wino białe z nad osadu. Interesuje mnie białe kilku odmianowe, w tym Solaris.
Fermentacja burzliwa skończyła się parę dni temu i teraz wygasza.

PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2022, 14:47 
Ekspert
Ekspert

Dla skalibrowania się podam niektóre wyniki pomiarów w Labie mojego Solarisa.

Ekstrakt: 1,3 BLG
Glukoza, fruktoza: 30,7 g/l

To dla zrozumienia ile cukru ma wino z tym BLG: 1,3 BLG = 30,7 g cukru...

SO2:

pH 3,51
SO2 wolne: 7,50 mg/l
SO2 związane: 112,50 mg/l
SO2 całkowite: 120 mg/l

Miazga była siarkowana po zmieleniu 1 g / 10 l pirosiarczynu potasu. Wino po fermentacji było siarkowane 1,4 g/10 l pirosiarczynu potasu. Piro nowe, świeżo otwarte, duże opakowanie poprawnie przechowywane.
Gdzie się podziało wolne SO2? Wino powinno zawierać około 40 mg/l wolnego SO2... A po takim, całkiem nie małym, siarkowaniu ma 7,50.....

PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2022, 15:06 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
To dla zrozumienia ile cukru ma wino z tym BLG: 1,3 BLG = 30,7 g cukru...
Bez podania ilości alkoholu (albo chociaż cukru początkowego) ten wynik niewiele mówi.
ZbyszekTW napisał(a):
Gdzie się podziało wolne SO2? Wino powinno zawierać około 40 mg/l wolnego SO2... A po takim, całkiem nie małym, siarkowaniu ma 7,50.....
Wolne SO2 związało tlen (i nie tylko) i jest związane, po za tym uleciało jak miało gdzie (jak to gaz ma w zwyczaju).

Dla mnie to może odpowiedź na pytanie: Dlaczego wino z Solarisa szybko się starzeje?
Materiał (moszcz po zmieleniu) jest mięsisty to nie baryłki z soczkiem, nie każdy stosuje pektoenzym, nie każdy sedymentuje, nie każdy filtruje - generalnie trzeba siarkować żeby było stabilne (zwłaszcza słodkie).

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 08:03 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Wolne SO2 związało tlen (i nie tylko) i jest związane, po za tym uleciało jak miało gdzie (jak to gaz ma w zwyczaju).

Suszi, to jak byś zalecił siarkować? Wino z Solarisa? Tak żeby było stabilne i nie wznowiło fermentacji?

PS. Alc. 12,7%.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 08:42 
mistrz
mistrz

marttinezz napisał(a):
Zbyszku, chyba popełniłem spory błąd, w jednej z lodówek mam popsuty termostat i niestety obniżyła temperaturę do 0 a nawet -0,5 stopnia ( termometr dodatkowy). Na szczęście to tylko partia moich tegorocznych wypocin. Niestety barwa soku ( to już była sedymentacja ) stała się ciemniejsza, rzekłbym lekko pomarańczowa, ciemno żółta. Partie w lodowce bez defektu są jak zwykle jasne - zielono żółte. Dodam, ze to na pewno nie utlenianie, bo wszystkie pojemniki i partie były traktowane tak samo i napełniane argonem. Czy to jakaś kompletna klapa? Jaki może być wpływ na wino?

Nikt nie odpowiedział, ale to nic. Okazuje się, ze nic się nie zepsuło, wino już się kończy klarować na kryształ. Barwa jest o dziwo taka sama jak partii nie przemnożonej. Aromaty super. Smak również

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 08:57 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):

Jak SO2 związało tlen to już się utleniło i nie jest nawet związanym SO2 tylko przechodzi w jon siarczanowy SO4(2-)

ZbyszekTW napisał(a):

SO2/HSO3(-) wiąże się nietrwale m.in. z cukrami. Jest to reakcja odwracalna i taki SO2 stanowi jednak pewien potencjał antyoksydacyjny w winie. Masz wino z bardzo wysokim cukrem resztkowym więc to naturalna kolej rzeczy. Aczkolwiek też jestem zdziwiono że tak mało wolnego SO2.
Podatność Solarisa na utlenianie jest znana i potwierdzona winami na zlotach.
Ja zazwyczaj moje Solarisy z cukrem resztkowym na poziomie 10-20 g/l siarkuję po 2 zlaniu dawką 150-200 mg/l i przefiltrowane nigdy nie ruszały ani się nie utleniły. Dobrze, że nie analizuję skrupulatnie poziomu SO2, bo pewnie bym dosypał piro. :wink: :lol:

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 09:17 
Ekspert
Ekspert

Po pierwsze stopień siarkowanie zależy od pH, przypominam wątek z wykresem od Enolabu:
siarkowanie.

Po drugie zgodnie ze sztuką przed butelkowaniem pomiar wolnego SO2, stąd korekta - uzupełnienie i butelkowanie bez dostępu powietrza.

Po trzecie komercyjne stabilne półsłodkie często półwytrawne wina są konserwowane nie tylko siarką.

p.s. W warunkach amatorskich temat trudny, ale Kto jest w stanie utrzymać Solarisa z cukrem resztkowym chociaż rok w butelce. U mnie takie małe ogródkowe ilości schodzą w miesiąc-dwa odkąd dam zielone światło (po zabutelkowaniu nadal trzymam w chłodzie).

-- wtorek, 29 listopada 2022, 09:17 --

@Misza oczywiście masz rację odnoście utleniania dwutlenku siarki. Nie fortuny skrót myślowy:
"Wolne SO2 związało tlen (i nie tylko) i jest związane, po za tym uleciało jak miało gdzie (jak to gaz ma w zwyczaju)." jednak wiele tłumaczy. Po to się siarkuję wino aby wytworzyć odpowiedni potencjał antyutleniający. Ten potencjał się zużywa. Wolna siarka (ta dostępna dla nadmiaru tlenu w winie) trzeba ją uzupełnić przed butelkowaniem.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 11:08 
Ekspert
Ekspert

Suszi, ja o chlebie, Ty o niebie…
Znam te wykresy.
Chodzi o to, że przy pH=3,5,
z wykresów i innych kalkulatorów np. na stronie enolab
Wychodzi że:
aby mieć ilość cząsteczkowego SO2 = 1,17 mg/L
należy mieśc wolny SO2 na poziomie 40 mg/L.
aby to osiągnąć należy dodać do wina 0,7 g/10 L pirosiarczynu.

Ja dodałem 2x tyle, czyli 1,4 g/10L (pomijając siarkę dodaną do miazgi)

I zamiast 40 (czy odpowiadającemu podwójnej dawce 80 mg/L) wolnego SO2 -> mam 7,5 mg/L.

Pomiar wykonany 3 tygodnie po siarkowaniu, więc po relatywnie krótkim okresie.

Mietek – właśnie tak się zastanawiam, czy te kalkulatory i tabele i są takie niedokładne / proces nieprzewidywalny ?… Czy może w Solarisie jest „coś” co tak SO2 wiąże…

W każdym razie, takie siarkowanie jak ja zastosowałem to sporo za mało…

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 11:43 
Ekspert
Ekspert

Ciekawe jak by to wyszło przy wytrawnym Solarisie?
Solaris (ale też i inne hybrydy) mają większą skłonność do utleniania, więc pewnie coś w sobie mają co silniej wiąże siarkę.
Badałeś też inne wina dla porównania?

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 13:09 
Ekspert
Ekspert

Nie, pełne badania, z SO2, robiłem tylko dla Solarisa.

PostNapisane: wtorek, 29 listopada 2022, 19:39 
Ekspert
Ekspert

Moje solarisy na przestrzeni 12 lat
2 razy odmianowe półsłodkie/słodkie
2 razy odmianowe półwytrawne
Pozostałe to wytrawne najczęściej cuvee
Wina z cukrem resztkowym siarkuję już po pierwszym zlaniu z nad osadu.
Ewentualne 2 gie siarkowanie wtedy gdy pH 3,5 lub więcej.
Zauważyłem, że pH jest duże gdy jest duży cukier resztkowy
Np. rocznik 2013 – +1Blg; TA 7,9g/l; pH 3,5
Rocznik 2016 - +2Blg; TA 6,9g/l; pH 3,79
Przy winach półwytrawnych gdy TA powyżej 8g/l i pH poniżej 3,4 nie siarkuję powtórnie
Wino stoi przez zimę w temperaturze nie przekraczającej 10 st.C i jest spożywane do połowy maja :wink:
Są to niewielkie ilości 5-15 litrów.
Cuvee 2022 to ok. 0Blg; TA 8,3g/l; pH 3,36
Takiego wina już nie siarkuję powtórnie; (nie uzupełniam SO2)
Niektórych wytrawnych w ogóle nie siarkuję na żadnym etapie winifikacji.
Przy większych ilościach przetrzymywanych dłużej w wyższych temperaturach trzeba by było jednak zasiarkować przy butelkowaniu :?: :!:
Każdy robi tak , jak potrafi i mu się sprawdza w praktyce.
PS
Nie widzę aktualnie wcześniejszej i lepszej odmiany dla "cool climate" niż 'Solaris'
Poniżej "solaris i gitara" na Mazowszu

Załączniki:
Komentarz: Solaris i gitara
Solaris i gitara.JPG
Solaris i gitara.JPG [ 38.64 KiB | Przeglądane 24686 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2022, 16:02 
czeladnik
czeladnik

Mam takie pytanko.
Mam zeszloroczne wino 2021r. z Solarisa. Jest bardzo dobre, ale ciagle w nim czuc babelki tak jakby bylo lekko gazowane.
Jest polslodkie, ladnie wyklarowane, bardzo dobre w smaku. Nie ma osadu, kilkukrotnie przelewane znad osadu. Tylko te babelki psuja smak. Troche jak szampan, oranzada.
Jak sie tego pozbyc i co ja robie nie tak, ze te babelki sa wyczuwalne. Nie widac ich, jedynie czuc przy piciu.
Robie rozne wina, ale wszystkie generalnie w ten sam sposob i czasami mam ten problem babelkow, a czasami nie. To nie jest problem Solarisa, ale raczej tego, ze ja cos robie zle.

PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2022, 16:05 
Ekspert
Ekspert

Myjką ultradźwiękową.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1