Teraz jest sobota, 9 sierpnia 2025, 00:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 10:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
Odnośnie:
"Wykorzystaj tą temperaturę i czas na stabilizację białkową."


a tego nie robi sie po fermentacji?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 10:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Możesz przed i możesz po.
Ja kiedyś otrzymałem cenną radę, by wszelkie zabiegi, korekty - jeśli się da - wykonywać na jak najwcześniejszym etapie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 10:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
a jak poziom aromatów? gdy "przed" i "po"?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 10:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Nie prowadziłem badań porównawczych ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 20:45 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Czy rezerwą cukrowa czyt. sok z Solarisa wysoko zasiarkowany da się przechować poza lodówka ? Czy jeśli nie mam miejsca w lodówce/ zamrażarce to lepiej pasteryzować?


Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 18:56 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
zbyszekB napisał(a):
Dali napisał(a):
Czy rezerwą cukrowa czyt. sok z Solarisa wysoko zasiarkowany da się przechować poza lodówka ? Czy jeśli nie mam miejsca w lodówce/ zamrażarce to lepiej pasteryzować?


Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

Zasiarkowany sok i dosłodzony do ok.24-25 Brix z odmiany Leon Millot ( piro 0,8g/5L) przetrzymywałem pond miesiąc (październik) w nieogrzewanym pomieszczeniu i nie fermentował.
Żona robi soki z różnych owoców : wiśnie, maliny, porzeczki i winogrona; dosładza tak na wyczucie (organoleptycznie) , pasteryzuje i takie soki stoją w butelkach lub słoikach nawet 2-3 lata - poza lodówką.
Ważna jest ilość cukru w soku, oraz szczelne zamknięcie. Duża ilość cukru zapobiega fermentacji (cukier jako konserwant)
Solaris w niektórych rejonach PL osiąga duże ilości cukru i pewnie nie wymaga dosładzania :?: Nie wiem ,bo nie robiłem z tej odmiany soku.
Pasteryzacja na pewno jest skuteczna tylko zastanawiam się czy nie wpływa negatywnie na smak i czy nie wpłynie to ostatecznie na jakość wina dosłodzonego pasteryzowanym sokiem?

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2022, 06:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2898
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
KD81 napisał(a):
W tym roku na dwa tygodnie przed zbiorem oberwałem liście w okół groń,grona w dniu zbioru nabrały opalizujących kolorów..


Czy konieczne jest obrywanie liści / białe winogrona/ , czy chodziło tu o uzyskanie koloru skórki?

Czy można np część krzewów oskubać, reszta nie?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2022, 17:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 10 listopada 2019, 14:57
Posty: 62
Lokalizacja: Lublin 180 m n.p.m.
Wino z Solarisa - zbiór 120kg
Maceracja 18 godzin temperatura 5°C
Moszcz po sedymentacji 55L, Brix 25,5 PH-3.3 ; TA-6
Drodze UCLM S 325 -10g
Fermentacja pierwsza doba w temperaturze 22 °C
Po 24 godzinach dodałem pożywkę 10g ( połowa zalecanej ilości)
Po 6 dniach spadek cukru do 15 blg Fermentacja w temperaturze 15 ° C

Pojawia mi się pytanie: czy teraz powinienem dodać pozostałą zalecana dawkę pożywki?
W jednym z wątków była informacja, że niedożywione drożdże zatrzymają się same w okolicach 13 % alkoholu. Wątpliwość czy nie będzie efektów ubocznych wpływających na smak.

_________________
Pozdrawiam
Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2022, 18:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 185
Lokalizacja: Jarosław
Ja bym dał, uclmy łatwo załatwić siarką, a jak będą dożywione to nie wprowadzą niechcianych smrodów.

Był bentonit?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2022, 18:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 10 listopada 2019, 14:57
Posty: 62
Lokalizacja: Lublin 180 m n.p.m.
julian napisał(a):
Ja bym dał, uclmy łatwo załatwić siarką, a jak będą dożywione to nie wprowadzą niechcianych smrodów.

Był bentonit?


Dziękuję za odpowiedź
Betonitu nie było, wino na własne potrzeby i pewnie szybko zostanie zkonsumowane.

_________________
Pozdrawiam
Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2022, 21:48 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 123
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Po 6 dniach fermentacji Solarisa w temperaturze 15 stopni coś ten Balling 15 stopni troszkę za wysoki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2022, 21:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1696
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Feliks napisał(a):
Po 6 dniach fermentacji Solarisa w temperaturze 15 stopni coś ten Balling 15 stopni troszkę za wysoki?
UCLMy powoli idą - wszystko dobrze- tak ma być. Koniecznie resztę pożywki. Można jeszcze obniżyć tem do 12 - jak się da. Im dłużej będą pracować tym więcej ciała w winie końcowym.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2022, 09:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 10 listopada 2019, 14:57
Posty: 62
Lokalizacja: Lublin 180 m n.p.m.
PaulCraft napisał(a):
suszi napisał(a):
Feliks napisał(a):
Po 6 dniach fermentacji Solarisa w temperaturze 15 stopni coś ten Balling 15 stopni troszkę za wysoki?
UCLMy powoli idą - wszystko dobrze- tak ma być. Koniecznie resztę pożywki. Można jeszcze obniżyć tem do 12 - jak się da. Im dłużej będą pracować tym więcej ciała w winie końcowym.


Fermentować powinno się odwrotnie. Zacząć w chłodnej/niskiej temperaturze i stopniowo podnosić. Obniżenie temperatury dopiero po zakończonej fermentacji.


No i można zgłupieć :lol: Co winiarz to inny protokół winifikacji. Choć nie ma w tym nic dziwnego w sumie.
Po ostatniej wizycie na Morawach, winiarze mieli skrajnie różne protokoły a i tak wina wychodziły przednie :D

Jedni zaczynają w niskiej temperaturze i stopniowo podnoszą, zaś inni obniżają!
Ciekaw jestem jakie są doświadczenia innych w temacie temperatury winifikacji win białych.

_________________
Pozdrawiam
Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2022, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Start 15-16. Gdy fermentacja zaczyna się rozpędzać 12. Na koniec, kiedy zaczyna zwalniać wyłączam chłodzenie i samoistnie podnosi się do 18.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2022, 09:01 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 lutego 2018, 10:16
Posty: 142
Lokalizacja: ok. Zabierzowa 275 m.n.p.m
Wczorajszy zbiór Solaria. Rano ok 10st. W sumie 38kg+ 2,5 CsereszegiFú. Odszypułkowarka i mielenie- 27 l miazgi. Maceracja 10h w chłodni w wiaderku fermentacyjnym.
Wieczór tłoczenie - 18 l moszczu. Sedymentacja 12h w 16 st.dla ogrzania moszczu.
Po sedymentacji 15l
Brix 22
pH 3.19
Ta 7.87
Drożdże Cryarome

_________________
______________
Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO