Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2021, 14:12 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
przemar napisał(a):
fuzli 80%

Fuzle to co innego. Może fusy jeśli to miało być słowo na f. :wink:

Może farfocle?

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2022, 07:43 
mistrz
mistrz

W tym roku chciałbym zmienić drożdże do fermentacji i zamówić Drożdże UCLM S325 z całym zestawem.
Mam do was pytanie, paczka 10g jest na 50l.
Czy jeśli robię po około 25l Solarisa i 25l Muscarisa, to muszę mieć oddzielne paczki po 10g, czy wystarczy mi to podzielić na pół i fermentacja ruszy bez problemu?

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2022, 08:34 
Ekspert
Ekspert

Tak, wystarczy podzielić na część proporcjonalną i wszystko jest ok. Często tak robię gdy mam małe nastawy.

PostNapisane: wtorek, 16 sierpnia 2022, 08:36 
mistrz
mistrz

Dziękuję bardzo Mirek, wolałem mieć pewność.

PostNapisane: sobota, 3 września 2022, 10:52 
czeladnik
czeladnik

Cześć

Czy w kwestii drożdży coś się może zmieniło, kusi mnie zastosować coś innego niż uclmy, na półwytrawne - półslodko i bez filtra?

PostNapisane: sobota, 3 września 2022, 16:30 
Ekspert
Ekspert

julian napisał(a):
Cześć

Czy w kwestii drożdży coś się może zmieniło, kusi mnie zastosować coś innego niż uclmy, na półwytrawne - półslodko i bez filtra?

Pewnie będę próbował w tym roku ?
Passion Fruit
lub któreś z tych: BS1; Q CITRUS

PostNapisane: sobota, 3 września 2022, 20:07 
mistrz
mistrz

Zbyszku, to nie spontany będą w tym roku. Czy tylko takie sztuczki stosujesz na czerwonych? Ja u siebie w obecnej lokalizacji mam dopiero 5 letnią kolonię drożdży. Korci żeby spróbować ale strach jest:)

PostNapisane: sobota, 3 września 2022, 21:45 
Ekspert
Ekspert

hajduk napisał(a):
Zbyszku, to nie spontany będą w tym roku. Czy tylko takie sztuczki stosujesz na czerwonych? Ja u siebie w obecnej lokalizacji mam dopiero 5 letnią kolonię drożdży. Korci żeby spróbować ale strach jest:)

Czy spontany, tego jeszcze nie jestem pewien. Wszystko zależy od pogody i parametrów zbiorczych.Przy niskich kwasach będą spntany.
Ale inne drożdże mogą się przydać dla odmian o dużych kwasach.
Próbuj, kiedyś trzeba się odważyć :!: :wink:
Ja w 2020 zrobiłem 2 nastawy solarisa (podzieliłem moszcz na 2 części) , jeden nastaw na drożdżach Burgund a drugi na spontanach i gdy zobaczyłem ,że obydwa dobrze już fermentują to po 3ch dniach połączyłem obydwa nastawy.
03/01/2021 -2Blg;TA 6,9g/l; pH 3,39

PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 10:49 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Solaris zasadniczo gromadzi dużo cukru. U mnie średnio 24,7 Brix z 8 owocowań. Co daje potencjalny alkohol ponad 14%.
Do tego Solaris ma kilka zasadniczych niedoskonałości, tj. mały ekstrakt bezcukrowy i często podwyższony poziom goryczki. Obie te cechy są dość dobrze maskowane przez cukier resztkowy.
Do tego Solaris jest odmianą dość aromatyczną, co dobrze współgra z cukrem.
Co też jest cechą Solarisa, to to, że w młodym winie szybko zrzuca kwas winowy (wytrąca się kamień). Szybko uzyskuje dojrzałosć konsumpcyjną (można wina pić w listopadzie), ale też dość szybko aromat i smak „pada” i w większości przypadków, lepiej wypić wino w ciągu roku od wytworzenia.
Jeśli chodzi o parametry, to u mnie Solaris dość dobrze trzyma kwas w owocach (ciężka ziemia) i nie mam z tym problemu. Przy zbiorze celuję w kwasowość TA 8,5 – 9 g/l. I nie nie jest to wcale za dużo dla przyszłego wina.

Zbiór najlepiej wykonać rano, po zimnej nocy. Tak żeby owoce były zimne. Jakby się udało poniżej 10*C, to super. To jest kluczowy czynnik, nie do przecenienia. Jak się zbiera Solarisa po południu, w często upalny dzień, można stracić aromaty przy późniejszym przerobie.
Młynkoodszypułkowarka. Na tym etapie dobrze jest dodać enzymy pektolityczne. Następnie siarkowanie miazgi, ja stosuję około 0,8 g piro na 10l.
Ja siarkuję 2 minuty po zmieleniu, mieszam dobrze. Trochę tlenu na tym etapie nie szkodzi.

Następnie dobrze jest pozostawić zmieloną miazgę do maceracji. Tutaj dużo zależy od warunków. Jak sie uda utrzymać miazgę w chłodzie, to nawet 12 h może być. Im zimniej tym lepiej, 2-5*C byłoby idealnie. Ale też trzeba patrzyć ile mają winogrona po zbiorze i w jakim pojemniku leżakują. W plastiku się słabo chłodzą. Lepszy zbiornik stalowy, z nierdzewki (np do małych ilości są zbiorniki 30, 50 litrów). Długa maceracja, to większa wydajność tłoczenia, więcej ciała i więcej aromatów.

Później wyciskanie. Wydajność dość niska, Solaris ma duże pestki i grubą skórkę. Ze 100 kg miazgi wychodzi mi około 55l (60kg) soku. Jedna uwaga, sok który ma 25 Brix ma gęstość około 1,1 kg/dm3.
Później sok trzeba zsedymentować. Znowu, im zimniej tym lepiej, 2-5*C byłoby idealnie. Czas zależy od organizacji, często wychodzi tak, że sedymentacja trwa całą noc.

Zlewanie znad osadu. Tutaj odpada koło 10% objętości.

Ogrzanie do temp. ~ 20*C. Tutaj trzeba się zastanowić, jak to zrobić szybko i czysto.

Zadanie drożdży. Ja używam UCLM S325. W tym roku użyłem Whitearome. Kiedyś używałem też Aroma White. Przy czym, tylko na UCLMach udało mi się w miarę bezproblemowo zatrzymać fermentację. I to tylko na niedożywionych drożdżach. Jak mają dość azotu, to nie tak łatwo je zatrzymać...
Fermentacja, pierwsze 24 h w 20*C. Później dodaję pożywkę. Używam „DAF z tiaminą”. Ilość wg instrukcji na opakowaniu.
Następnie wstawienie do lodówki i chłodzenie. Np. Najpierw ustawiam na 15*C, po kilku godzinach 11-12*C i w takiej temperaturze fermentuję do końca.

Do fermentacji nie używam zbiorników plastikowych, bo moim zdaniem zbyt mocno one izolują termicznie i nie da się schłodzić efektywnie fermentującego moszczu.

Solaris ze startowym Brix 24 -> załóżmy, że chcemy wino półsłodkie.
Przy BLG końcowe = 0 wino będzie miało około 12,5 % alkoholu i 25 g/l cukru resztkowego.
Przy BLG końcowe = 1 wino będzie miało około 12 % alkoholu i 32 g/l cukru resztkowego.
I tutaj gdzieś, pomiędzy 1 a 0 BLG trzeba szukać wina półsłodkiego.

Zatrzymanie fermentacji to osoby, bardzo trudny temat.
Można zastosować mocne chłodzenie, jak osad się zbije na dnie, zlać, zasiarkować mocno, 2 g piro na 10l. Ale tutaj trzeba mieć możliwość schłodzenia wina do około 0*C, przez 1-2 tygodnie.
Chociaż, ja mam takie doświadczenia, że takie wino jest dość niestabilne i lubi wznowić fermentację. Tutaj raczej przydały by się pomiary wolnego SO2, żeby mieć pewność.
Można próbować sterylnej filtracji, która może usunąć wszystkie drożdże.
Można także, zamrozić nieco soku (~10% objętości). Wino przefermentować na wytrawne, poleżakować na osadzie chwilę. Sklarować i wtedy dodać tego zamrożonego soku.
Można też do dosłodzenia użyć soku jakiejś późnej odmiany. Zakładająć, że Solarisa zbierzemy początekiem września, to miesiąc później powinien być już po fermentacji i wstępnym sklarowaniu.
Można także dodać Sorbinian Potasu, w ilości 0,2-0,25 g na litr – zatrzymuje on pracę drożdży. Ten środek podobno jest dość powszechnie używany w wniach komercyjnych. Na świeżo po dodaniu, czuć go w aromacie. Po czasie dość się układa.

Dodatkowo, trzeba przemyśleć temat usuwania drożdży, jako temat negatywny dla wina. W tym znaczeniu, że dla wina dobrze robi poleżenie chwilę na drożdżach, czy też pierwszych, żeby „posprzątały” po sobie, czy też na drugim osadzie, co doda winu ciała. A w przypadku konieczności szybkiego usunięcia drożdży z półsłodkiego wina, tracimy ten pozytywny wpływ drożdży.

W czasie fermentacji, wino jest chronione przed utlenieniem przez CO2. Ale po zakończeniu fermentacji zaczyna się moment, kiedy wino jest wrażliwe na utlenienie. Szczególne przechowywanie w cylindrycznych fermentorach, przelewanie, usilne klarowanie, pomiary BLG co chwilę – to wszystko daje ryzyko utlenienia.

Ogólnie, to najlepiej by było, po zatrzymaniu fermentacji najpierw przeprowadzić stabilizację winianową (czyli wystawić wino na kilka dni do temperatury około 0*C) a później stabilizację białkową (dodać bentonit w ilosći około 0,75 g/litr). Technicznie łatwiej to wykonać w fermentorze (stalowym czy plastikowym) niż w balonie.

W przypadku nadmiernej goryczki, dobrze sprawdza się PVPP. W ilośći 0,5 – 1 g / litr usuwa nadmiar goryczki / ciężkich tanin.
Po tych zabiegach, wino trzeb zlać znad osadu, pod korek, do balona i w zasadzie jest gotowe. Powinno sie sklarować samoczynnie. Jak ktoś posiada, filtr pomaga w oczyszczeniu wina.
Jakby zaczynało zajeżdżać mułem, jajami, jakieś ślady redukcji w aromacie - do wina należy włożyć kawałek miedzi. Np. Zawiesić 20 cm odcinek rurki miedzianej na nitce w balonie na 24 h.

Ten okres, od zakończenia fermentacji do zlania pod korek jest kluczowy dla ewentualnego utleniania. Tak na oko, powinno to trwać do 2 tygodni.

Wino ma być półsłodkie, z wyczuwalnym kwasem, rześkie, świeże. Aromatyczne. "Fresh & Funky".

Zbyszku,
piszesz, że siarkujesz 2 min po mieleniu. Ja robie podobnie, jednak u mnie mielenie ręczne wraz z jednoczesnym odszypułkowaniem trwa pewnie sporo dłużej - myślę, że ok 1,5-2h (ok. 40-50kg). Myślisz, że początkowa partia może sie przez ten czas utlenić przesadnie? Dodam, że robię to bladym świtem, na pewno poniżej 10'C.

No i jakieś rekomendacje na szybkie podgrzanie? Kąpiel pojemników w wannie?

PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 11:21 
Ekspert
Ekspert

Wykorzystaj tą temperaturę i czas na stabilizację białkową.

PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 14:36 
czeladnik
czeladnik

W obiegu są przez winiarzy stosowane różne rozdaje bentonitu i w zależności od rodzaju bentonitu należy definiować jego ilość do stabilizacji białkowej. Niemcy stosują dawki nawet do 200 gram na 100 litrów co daje ilość bentonitu do 2 gram na litr.

Natomiast dostępne w Polsce bentonity stosuje z reguły w ilości 50 do 70 gram na 100 litrów. Najlepiej jest wykonać test na stabilność białkową i stosować bentonit zgodnie z zaleceniami producenta.

PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 15:01 
przedszkolak
przedszkolak

Jako, że jestem na tym forum głównie z powodu mojej pasji do wyrobu jakościowego wina Solaris, podziele sie moją opinią na temat filtracji wina.
Robię moje Soalarisy zgodnie z matodą kolegi Zbyszka. Są klarowne i bardzo aromatyczne. Moi koledzy na winnicy, robią to podobnie, ale na znacznie większą skale, w lepszych warunkach, i na profesjonalnym sprzęcie. Do momentu degustacji wina z kadzi, są podobne, raz nawet, powiedzieli że moje im bardziej smakuje..:)
Ale po przefiltrowaniu, ich wino nabiera takiego "technicznego" profesjonalnego smaku i moim zdanie traci połowe aromatu. Wino po przefiltrowaniu, nie jest juz tak dynamiczne, spłyca się..
Pisze o tym, bo bylismy tam miesiąc temu, spróbowalismy Seyvala z kadzi, był świetny, a póżniej w butelkach, po filtracji na filtrach płytowych, i takiej kolumnie filtracyjnej, która filtruje nawet drożdże, z tego smaku i aromatu nie zostało wiele..
Bardzo jestem ciekaw waszej opinii.
pozdro M.

PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 15:37 
Ekspert
Ekspert

Musiałbyś te wina w dwóch wersjach degustować jednocześnie i w ciemno.
Ja nie widzę żeby wino filtrowane było uboższe.

PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 16:25 
czeladnik
czeladnik

Wielokrotnie częstowałem kolegów winiarzy winami filtrowanymi filtrem sterylnym i nigdy żaden z nich nie stwierdził żadnych zastrzeżeń co do wina. Miałem też wina wystawione z sukcesem na konkursie międzynarodowym gdzie wino filtrowane otrzymało bardzo wysokie noty.

Z pewnością ważne jest też jakimi filtrami płytowymi wino filtrujemy. Filtry płytowe można kupić za 40 złotych ale są też po 150 :)

PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 18:50 
czeladnik
czeladnik

julian napisał(a):
Cześć

Byłem dziś u Pana Janka w sklepie i namówił mnie na siha 9 sweet, podobno na ostatnim szkoleniu były polecane właśnie do solarisa z cukrem resztkowym.
Więc będzie eksperyment.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1