Teraz jest niedziela, 28 września 2025, 21:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 września 2024, 14:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 191
Lokalizacja: WLKP
"sklarowany" - pominąłem to słowo w procesie winifikacji... Poprostu wycisnąłem sok przez worek filtracyjny... ot co. Ciekawe co z takiego cudaka wyjdzie... W każdym razie jeszcze wczoraj leci burzliwa i to dość mocno, więc ze zlewaniem i tak muszę trochępoczekać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 17:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1291
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Zebrałem dzisiaj 45kg Solarisa z 22 krzewów. Cukier 27 blg. Nastawiłem na UCLM - planuję 2-3 dni fermentacji w miazdze i prasę. Potem do lodówki...

Jak na razie najlepszy mój sezon :)
Jakby jeszcze nie jakieś mączniaki, które zaatakowały mi w zasadzie wszystko poza Muscat Bleu to byłoby idealnie.

Jest szansa na półsłodkie ;)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 21:46 
Online
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3339
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
RolnikSam napisał(a):
Zebrałem dzisiaj 45kg Solarisa z 22 krzewów. Cukier 27 blg. Nastawiłem na UCLM - planuję 2-3 dni fermentacji w miazdze i prasę. Potem do lodówki...
A czemu nie odszypułkowanie, potem np. 5- 7h maceracji, prasa, np. doba sedymentacji, zlanie znad osadu (syfu) i dopiero na czystym soku drożdże i fermentacja w lodówce w np.12 C ? Nie wyszło by czystsze wino od tego fermentowanego z wszystkim co jest w miazdze?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 21:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2412
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
sajko71 napisał(a):
RolnikSam napisał(a):
Zebrałem dzisiaj 45kg Solarisa z 22 krzewów. Cukier 27 blg. Nastawiłem na UCLM - planuję 2-3 dni fermentacji w miazdze i prasę. Potem do lodówki...
A czemu nie odszypułkowanie, potem np. 5- 7h maceracji, prasa, np. doba sedymentacji, zlanie znad osadu (syfu) i dopiero na czystym soku drożdże i fermentacja w lodówce w np.12 C ? Nie wyszłoby czystsze wino od tego fermentowanego z wszystkim co jest w miazdze?


RolnikSam napisał(a):
Jak na razie najlepszy mój sezon :)


Rolnik sam, więc nie spi--tol tego. Tak jak Sławek napisał... Najpierw trzeba się nauczyć robić normalne, standardowe, klasyczne i powtarzane wino bez wad. Później można eksperymentować.

PS. Na mój gust, UCLM z 27 blg nie przefermentują wina do końca, tylko padną z cukrem resztkowym.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 22:38 
Online
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3339
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Domniemam, że RolnikSam lubi z cukrem resztkowym, ale po co narażać się na ewentualne obsmaki czy goryczki wyłażące z miazgi. Fajniejsze byłoby czyste, bardziej jakościowe wino. Oczywiście można by napisać jeszcze o piro, enzymach, pvpp czy GreenFine Must czy bentonicie, pożywkach do drożdży, czasie i temperaturach itp. itd. wtedy byłaby jakość, stabilność itp. Ja jestem za tym, żeby wino robić najpierw wg najlepszej sztuki winiarskiej (nawet protokołu) a dopiero potem nowelizować, upraszczać, improwizować itd. Jak ktoś lubi to cukier resztkowy zawsze może zostawić. Najbardziej pouczające jest jednak wypicie z nastawieniem krytycznym (najlepiej w dobrym towarzystwie) swojego wina w towarzystwie wina zrobionego wg dopracowanych, ogólnie przyjętych technologii. Wtedy wszystko staje się jaśniejsze.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 05:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 191
Lokalizacja: WLKP
no jest co przemyśleć po tym roku. Trochę spanikowałem i błędów kilka na koncie mam, ale pierwsze koty za płoty. Doświadczenie i jako-taka pozbierana infrastruktura kolejnego sezonu nie pozwoli zmarnować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 06:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4691
Lokalizacja: Rybnik
@RolnikSam ja ciebie kompletnie nie rozumiem.
Masz kiepską miejscówkę. Na wiosnę wylałeś kilkanaście czy kilkadziesiąt m3 wody i nie przespałeś kilka nocy. Ale mimo to, że trafił się najlepszy od 2018 r. sezon i masz zdrowy i optymalnie dojrzały surowiec to robisz wino po babcinemu, wbrew zasadom... :crazy: :wtf:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 07:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2412
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
@Rolnik -> posty przeniesione do wątku o winie pomarańczowym. Tam jest właściwy wątek dla tej dyskusji.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 07:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1291
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Misza napisał(a):
@RolnikSam ja ciebie kompletnie nie rozumiem.
Masz kiepską miejscówkę. Na wiosnę wylałeś kilkanaście czy kilkadziesiąt m3 wody i nie przespałeś kilka nocy. Ale mimo to, że trafił się najlepszy od 2018 r. sezon i masz zdrowy i optymalnie dojrzały surowiec to robisz wino po babcinemu, wbrew zasadom... :crazy: :wtf:


Na spotkaniach miałem okazję pić Solarisy robione zapewne wg. wszelkich zasad i niestety smakowały mi ze trzy, tak że niekoniecznie książkowa procedura gwarantuje pożądany efekt... Lubie wino z cukrem resztkowym, z dużą ilością słońca, aromatami owoców etc - lekka goryczka z polifenoli skryta w cukrze i innych smakach nie przeszkadza... No i wydaje mi się, że gdy wino postoi goryczka spada/zmienia się a wychodzi na wierzch aromat brzoskwiń...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 07:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1709
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Mam wrażenie, że Jakub (@RolnikSam) ma poczucie humoru, więc podsumuje jego plany, może się nie obrazi.
Gust który prezentuje można opisać: Nie za słodkie, nie za gorzkie - nie za dobre.
Więc wino robi: bardzo słodkie, bardzo gorzkie i bardzo dobre. - aż, mnie otrzepało :sick:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 07:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4691
Lokalizacja: Rybnik
Z faktu, że kiedyś na zlotach więcej było Solarisów złych niż dobrych nie należy wyciągać pochopnych wniosków. Solaris jest łatwy w uprawie ale przy winifikacji trzeba go mocno pilnować.
Skoro robisz wino tylko dla siebie i zależy ci tylko na własnym zadowoleniu to w sumie nie ma o czym dywagować.
De gustibus non est disputandum ale aromaty i smaki, w których gustujesz i dodatkowo wysoki woltaż znajdziesz w winie z dzikiej róży. I nie trzeba się cały sezon męczyć. :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 08:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1291
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Ten wysoki woltaż to to wyciek podświadomości? ;)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: GrzesiekLanckorona i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO