Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 03:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 15:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1272
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Skąd będziesz wiedział w którym momencie kończyć fermentację, żeby akurat tyle cukru zostało?

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 17:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Przy niewielkiej skali produkcji, najlepsza metoda to zamrożenie soku.
Czyli, zamrażamy np. 10% soku po sedymentacji (w butelkach po wodzie 1,5 albo 5 l - trzeba nalać 95%, ścisnąć lekko żeby wyszło powietrze i zakręcić).
Wino fermentujemy normalnie, na wytrawne.
Później zlewamy, siarkujemy, dodajemy zamrożony sok (+ew. sorbinian potasu)
Następnie stabilizacja białkowa, stabilizacja winianowa i zlanie/filtrowanie na gotowo.
Otrzymujemy wino około 20-25 g cukru resztkowego.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 20:11 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2021, 18:21
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
W tym roku mam inny plan, rozmawiałem o tym z panią enolog z Winnicy Enosfera na Targach w Poznaniu. Fermentacja w zbiorniku z termoregulacją. Czekam aż cukier zejdzie na ok. 0.5 blg, obniżam temp. z 12 stp. do 1. C. Trzymam przez 5 dni, zlewam z nad osadu, dodaje piro, i po ponownym przelaniu do zbiornika, trzymam dalej w ok. 3 .C . Fermentacja nie ruszy. Będę tak trzymał do wiosny, ( wątpię że tak długo, bo miałem w tym roku ok. 65 kg Solarisa ), w razie czego zabutelkuje kilka butelek i wrzucę do lodówki, żeby można było poczęstować na eventach w czerwcu. W zeszłym roku, po obniżeniu temp. i zasiarkowaniu fermentacja wróciła ponownie ( przy temp. 10 stopni ) i zjechała mi Solarisa do zera. Chętnie posłucham opinii na ten temat, bo w Enosferze otrzymałem informacje, że korzystnie jest leżakować zimą wino w takiej temp. pozdro. M.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 września 2024, 15:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 109
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Fermentacje Solarisa zawszę prowadzę w temperaturze około 12 stopni. Przeprowadzam systematyczne pomiary Ballinga w fermentowanym winie.
Decyzję o zatrzymaniu fermentacji w tym przypadku podejmę przy około 2 Ballingów. Zakładając, że wino będzie miało 11,5 do 12 % alkoholu otrzymam cukier resztkowy w Solarisie na poziomie 40-50 gram :D

Zeszłoroczny Solaris po przeprowadzanych testach w laboratorium miał poziom alkoholu dokładnie 12% i cukier resztkowy 24,6 grama :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 września 2024, 17:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1272
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Ja dotychczas fermentowałem Solarisa w około 4stC. Zimno niby a drożdże spokojnie pracowały :)

Spróbuję połączyć metody - będę mierzył balling, ale też zamrożę 10% soku do ew. korekty poziomu cukru.
Jak zostanie to z przyjemnością wypijemy :)

Ps. A czy można oszacować poziom alkoholu na poziomie pomiaru refraktorem poziomu cukru, a konkretnie jego spadku?
Zakładając, że z 10% cukru powstaje 6% alkoholu to gdy Brix spadnie o 20 alkoholu powinno być 12%?

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 września 2024, 20:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
Nie, nie można.
Możesz to zrobić areometrem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 września 2024, 21:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 109
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Jak długo była prowadzona ta fermentacja w 4 stopniach i jakich drożdży używasz do tej fermentacji?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2024, 06:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
I pytanie co oznacza "w 4 stopniach". Bo jak np. w lodówce było 4 stopnie, a w niej fermentor z winem - to w winie mogło być 20 stopni.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2024, 06:55 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 183
Lokalizacja: WLKP
no ja swój nastawiłem na 20 brix z drożdżami lalvin D47.
blg jeszce nie sprawdzłem, ale poczekam, ąż spadnie całkiem do zera :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 września 2024, 08:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1272
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
ZbyszekTW napisał(a):
I pytanie co oznacza "w 4 stopniach". Bo jak np. w lodówce było 4 stopnie, a w niej fermentor z winem - to w winie mogło być 20 stopni.


Termometr przyklejony do fermentora i zaizolowany. Drożdże UCLM S325.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 września 2024, 11:09 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
Feliks napisał(a):
Fermentacje Solarisa zawszę prowadzę w temperaturze około 12 stopni. Przeprowadzam systematyczne pomiary Ballinga w fermentowanym winie.
Decyzję o zatrzymaniu fermentacji w tym przypadku podejmę przy około 2 Ballingów. Zakładając, że wino będzie miało 11,5 do 12 % alkoholu otrzymam cukier resztkowy w Solarisie na poziomie 40-50 gram :D

Zeszłoroczny Solaris po przeprowadzanych testach w laboratorium miał poziom alkoholu dokładnie 12% i cukier resztkowy 24,6 grama :D


A jaki był cukier wyjściowy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 września 2024, 15:42 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 109
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Wyciśnięty sok z winogron Solarisa miał 24 Ballinga :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 września 2024, 17:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1272
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Zmierzyłem dzisiaj wygnieciony sok z Solarisa tym razem cukromierzem - 26blg :)
Refraktor pokazuje 0.5 mniej.

Czekam do piątku rano i chyba zbieram - potem kilka dni mokrych ma być...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 września 2024, 05:57 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 183
Lokalizacja: WLKP
Kurczę, chyba mi się spienił nastaw z solarisa. Zostawiłem mu 1/4 - 1/5 balona na pianę, a i tak wykipiał. Coś nisamowitego... Takiej akcji jeszcze w trakcie fermentacji nie miałem... Było sprzątanko...

-- środa, 4 września 2024, 05:57 --

A no właśnie zapomniałem zadać pytania, a kiedy to zlać z burzliwej? Dzisiaj w trzecim dniu od zadania drożdży bulga jeszcze energicznie, a strasznie mętny - przypomina bardziej miód rzepakowy niż sok winogronowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 września 2024, 07:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
Szoalko napisał(a):
Kurczę, chyba mi się spienił nastaw z solarisa. Zostawiłem mu 1/4 - 1/5 balona na pianę, a i tak wykipiał. Coś nisamowitego... Takiej akcji jeszcze w trakcie fermentacji nie miałem... Było sprzątanko...

To dziwne, jeśli moszcz był wcześniej sklarowany i fermentujesz poniżej 15 stC.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO