Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 07:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 02:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 02:31
Posty: 4
Zrobiłam wino trochę na pałę. Z czerwonych winogron (niestety - w tym sezonie niezbyt słodkie), około 20 litrów moszczu, z drożdżami winiarskimi (nie jestem w stanie teraz ustalić, co to za drożdże), 4 kg cukru dodawane w dwóch partiach, dwa razy zlewane, ma już 3 miesiące, już nie pracuje.

Pojawiły się dwa problemy:

1) Wino jest (na oko) za słabe. Pytanie - czy można po takim czasie wystartować z fermentacją od nowa? I czy wówczas dodać tylko syropu, czy drożdży do restartu też? Czy może stać się coś złego jeśli dodam syropu, a drożdże już zdechły?

2) Wino jest kwaśne (ale nie wali octem). Ratować słodzeniem czy odkwaszać kredą lub inną podobną substancją? Czy dosładzanie może zaszkodzić?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 07:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2356
Lokalizacja: Dębica
To zależy czego oczekujesz:
0) Nie napisałeś ile dolałeś wody :)
1) Wina nie robi się z byle jakich winogron bo będzie kwaśne, złe
2) Wina nie dosładza się aż tak bardzo, bo wychodzi wino z buraków cukrowych a nie winogron
3) Drożdże same z siebie fermentują do końca chyba że braknie cukru albo zgina (za słodko, za dużo alkoholu, siarka, zimno) - więc u siebie musisz sprawdzić czemu zakończyły fermentację
4) Winku (bo to nie wino) nie zaszkodzi ponowna ferementacja (ale najpierw trzeba wiedzieć czemu zakończyła się poprzednia - dodając ciągle cukier zrobisz "prawdziwe domowe wino" - słodkie, 18%, bure (utlenione) pachnące i smakujące starą szmatą do podłogi
5) Nie zaszkodzi też odkwaszanie (ale i nie pomoże)
6) Nie wiem czy forum wino.org nie było by odpowiedniejsze, oni tam ćwiczą takie wynalazki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 14:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 02:31
Posty: 4
Dzięki!

2) Myślisz że 4 litry cukru na 20 litrów moszczu to za dużo? Zazwyczaj dodajemy więcej :D

4) Jak poznać powód zatrzymania fermentacji (siara i zimno odpadają)? Ja myślę, że za słodko im nie było, raczej cukier się po prostu skończył.

Pytanie dodatkowe. Czy z chamskich dzikich winogron na płocie może wyjść wino, które można zakwalifikować jako dobre? Czy jestem spalona już na starcie? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 15:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5947
Lokalizacja: dolnośląskie
Nie odpowiedziałaś na najważniejsze pytanie. Ile dodałaś wody? Raz podajesz 4 kg cukru, później 4 l cukru. Jak to rozumieć? 20 l moszczu to sok czy miazga?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 17:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 02:31
Posty: 4
Już mówię:

20 litrów soku, dość gęstego bo uzyskany został w procesie przeciśnięcia owoców przez praskę;

4 kilogramy cukru, rozpuszczone w 1 litrze wody. Więcej wody poza tym już nie dodawałam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 17:57 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 4 listopada 2010, 12:18
Posty: 119
Lokalizacja: łódzkie
Tak się nie da.Chyba coś pomyliłaś albo zapomniałaś.Pozdrawiam.Piotr.


Ostatnio edytowano środa, 4 stycznia 2017, 20:36 przez zorba, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5947
Lokalizacja: dolnośląskie
6,5 kg cukru w 24 litrach nastawu to ponad 16 % alkoholu. Jeżeli fermentacja przebiegła do końca to raczej nie ma co restartować bo w odniesieniu do możliwości drożdży, cukru było wystarczająco. Może jednak nie jest słabe? Jeżeli jest kwaśne to ja bym próbował wymrozić, a później ewentualnie dosłodzić.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2356
Lokalizacja: Dębica
Zakładając że:
mamy 39l soku 10Blg
dosłodzone 4kg cukru na 1l wody
dostajemy 20l wytrawnego 15,4% - to nie jest coś co jest słabe

Jeśli natomiast pozostał cukier resztkowy - np 5Blg (półsłodkie) to już procent wychodzi 12,4%
i to by było tak akurat - gdyby nie ...... kwasowość labruski, która zaburza odczucia smakowe.

To wino może nie jest słabe czy mało słodkie - ono może jest po prostu kwaśne :)

Fermentacja mogła się zatrzymać ze względu na zastosowane drożdże - mogły być użyte takie które mają niższą odporność na alkohol i same się zatrzymały? Może zaszczepione drożdże się nie rozwinęły i fermentacja poszła na dzikich drożdżach?

monicc napisał(a):
Czy z chamskich dzikich winogron na płocie może wyjść wino, które można zakwalifikować jako dobre?

Zależy co kto definiuje jako dobre, ale generalnie - nie :) nie da się. Są za mało słodkie i zbyt kwaśne, dodatkowo są (prawie zawsze) mieszańcem z odmianą Labrusca która daje charakterystyczny (niefajny) aromat. W słodkich winach dla niewrażliwych nosów może to i przejdzie - ale, generalnie, nie jest to wino dobre.
Posadź coś lepszego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5947
Lokalizacja: dolnośląskie
Nie bardzo rozumiem skąd te 39 l soku? Koleżanka pisze, ze użyła do fermentacji 20l moszczu i ok 3,4l (4kg cukru +1 l wody)syropu cukrowego. To wszystko. Ja szacuję cukier w nastawie na 6500-6800g, a jego objętość na 24l. Przy takich proporcjach przy prawidłowym przebiegu fermentacji alkohol musi zatrzymać fermentację, a wino powinno być mocne. Przy takim małym rozcieńczeniu i marnych owocach kwasy pewnie są również kosmiczne.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 20:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2356
Lokalizacja: Dębica
Sorry, 39 to błąd "drukarski" miało być 19l - aby po zsumowaniu z 1 litrem wody dało mniej więcej 20l na końcu.
19 litrów soku + 4kg cukru + 1 litr wody = 22,4l wina


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 21:09 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 4 stycznia 2017, 02:31
Posty: 4
zbyszekB napisał(a):
Ogółem ok.6,5 kg cukru w 23-24 litrach to potencjalnie bardzo mocne wino wytrawne!!
Jeżeli po 3 miesiącach jest jednak słabe i kwaśne, to prawdopodobnie jest b.słodkie ?!
Można go odkwasić o ok.2 g/l i wznowić fermentację - tzw restart.
Pilnować tylko trzeba aby drożdże nie przerobiły cukru do końca, bo wino wyjdzie za mocne i niesmaczne.
Dobrze by było mierzyć cukier (cukromierzem) :wink:


W smaku niestety wino jest bardzo kwaśne, czuć niby jakąś nutkę słodyczy, ale dość niewyraźną. Tak jak wspomniałam wcześniej, winogrono było w tym roku niestety do dupy i sądzę, że to przez to.

Pytanie 1: odkwaszać czymś w rodzaju kredy lub Bianco Neve?

Pytanie 2: Czym zatrzymać drożdże? Pirosiarczanem czy są jakieś inne metody?

-- środa, 4 stycznia 2017, 21:09 --

Dziękuję za Wasze odpowiedzi, chyba najrozsądniej będzie w pierwszej kolejności kupić ten cukromierz i zmierzyć cukier i moc. Jeśli faktycznie wyszło za słabe (poniżej 10%) to spróbuję z restartem, a jak nie to spróbuję odkwasić, ewentualnie dosłodzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2017, 21:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1694
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Żeby nie robić więcej ruchów na "pałę" to popierwsze trzeba kupić kwasomierz np. taki kwasomierz biowin, i dopiero później zdecydować co dalej.

Odnośnie zatrzymania drożdży to sprawa jest raczej wyjaśniona: alkoholu jest za dużo żeby dalej pracowały.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO