Witam Szanownych Kolegów i Koleżanki zapewne też
Dosyć późno, z uwagi na wiek, , z racji urodzaju winogron, postanowiłem zrobić wino (od dawna planowałem) i nastawiłem a, że procesy zachodzą bardzo szybko stąd moje pytanie na cito:!
Wg przepisu z Biowin-u 18 kg białych winogron, 5dm3 wody oraz 3,6kg cukru - pierwszą dawkę dodałem w postaci cukru 2kg wraz z wodą 5L. Wg pomiaru przed dodaniem cukru nastaw miał około 14*BLG (chyba, pomiar nie dość dokładny i staranny). Nastaw ma 3 dni, drożdże bardzo pracują i dzisiejszy pomiar wskazuje na zawartość cukru na poziomie zera - zielone pole na winomierzu rzeczonej firmy. Jako, że póki co ogarniam bardzo niewiele stąd moje pytanie - teraz chyba muszę niezwłocznie dodać resztę cukru czyli 1,6kg czy np. 1 kg? . Drożdże Aromatic Wine Complex. Chciałbym otrzymać dobre

wino wytrawne. Zrobiłem 3 nastawy 2 po 18kg i jeden 25kg

dobrze by było to nie zepsuć

.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc

A kiedy jest właściwy moment na oddzielenie owoców(resztek) i zlanie do gąsiora?
Pozdrawiam serdecznie
Maws