Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2017, 12:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Cytuj:
I co wtedy zrobisz?


Wypiję :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2017, 13:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 11 lutego 2016, 16:02
Posty: 664
Lokalizacja: Nowy Sącz
heavy napisał(a):
Cytuj:
I co wtedy zrobisz?


Wypiję :lol:


I to jest właściwe podejście, jeżeli % wyjdzie w okolicy 12 - 13 i smak jest OK, to czego chcieć więcej :)

_________________
In vino veritas
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 13:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
Mam pytanie, czy dobrze rozumiem.

Jeśli niecukry to 3/20 i przy 25brix mamy 3,75, to czy to znaczy ze jeśli wyfermentuje cały cukier w okolice zera to refraktometr pokaże przy tym zerze cukru 3,75?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
https://wino.org.pl/forum/Thread-Refrak ... koholowych
https://enolab.pl/refraktometryczna-kon ... rmentacji/

Załącznik:
refraktometer-korrekturtabelle.pdf [46.05 KiB]
Pobrane 202 razy

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2020, 15:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Bawiłem się kiedyś refraktometrem podczas fermentacji piw. Stosowałem odpowiednie poprawki, programy komputerowe itp. Mogę powiedzieć, że wiarygodność tego była wątpliwa. Osobiście nie polecam tej metody. Tak wierzyłem tej metodzie, że udało mi się wyprodukować "ręczne granaty piwne" :D
Refraktometr do wstępnego oznaczania cukru w gronach gdy wiszą na krzakach lub gdy mamy za mało soku do oznaczenia Blg. Gdy mamy możliwość wyznaczenia Blg to moim zdaniem jest to najbardziej wiarygodna metoda oznaczenia zawartości cukrów przed, w trakcie i po fermentacji.
PS Są też inne jednostki np Oechsle ale wiadomo o co chodzi

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2020, 11:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
Wiem, ze bylo tysiąc razy, wiem, że są materiały, i kalkulatory ale może ktos mi pomoże, bo już chyba zgłupiałem.

Ile cukru resztkowego zostało i ile potencjalnego alkoholu sie wytworzyło.

Brix na starcie= 25
Poprawka na niecukry 3/20 = 3,75 zatem realnie ok. 21.25 Brix
Teoretyczne stezenie cukru 230g/L na starcie

W tej chwili areometr pokazuje jakies (-minus)2 BLg, moze (-) 2,5
Refraktometr jak to refraktometr 9 Brix, co wg kalulatorów na Enolabie daje realnie (-) 1,6 Brix

Nastaw dalej fermentuje, bo w rurce przechodzi jeden "bulgot" 1/45sek, czyli calkiem sporo tego CO2,

Dlatego juz zglupiałem.


Załączniki:
parametry23.jpg
parametry23.jpg [ 48.37 KiB | Przeglądane 980 razy ]
parametry1.jpg
parametry1.jpg [ 107.53 KiB | Przeglądane 980 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2020, 13:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
-2-3,75+4,7=-1,05
więc cukru resztkowego niema
231:16,83=13,72 tyle jest alkoholu w winie


_______________
pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2020, 14:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2368
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zależy jaką poprawkę weźmiemy na niecukry.

Wartość 3/20 x 25 = 3,75 to jest duża wartość.

Ja bym wziął mniej, max 3.

A dedukując, że dla 25 Brix mowa o Solarisie - to jeszcze mniej, gdyż on ma mało wszystkiego poza cukrem.

Jakby założyć 25 Brix początkowe, poprawkę 2,5 oraz -2 BLG końcowe,
To wino ma 14,3 % alkoholu oraz 7 g cukru resztkowego.

Ale przy takich wartościach, możliwy błąd +/1 BLG lub +/-1 w poprawce - całkowicie zmienia wynik.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2020, 08:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Wołomin
No dobra. Uwierzyłem Wam. Zlewam i siarkuje 0,6 g piro na 10l.
Alkoholu rzeczywiście musi mieć sporo, wyczuwalne w smaku.Niestety jak na mój gust i białe to za dużo.
Za rok będę pamiętał o mniejszej poprawce. Ale aromat jak zawsze super.

-- Cz paź 08, 2020 5:58 pm --

Biorąc pod uwagę to, co piszesz o o błędzie pomiaru i dokładności areometrow, to jeśli chcemy określić ile jest cukru resztkowego i kiedy zakończyć fermentacje to w zasadzie bez laboratorium nie ma szans? Chyba, ze są inne metody.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2021, 23:12 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Bezcenny temat!
Jestem pełen uznania dla panów Amawin i EnoLab - przedstawiacie zagadnienie tak przejrzyście i precyzyjnie, że aż się mózg uśmiecha :)

Jednak nurtuje mnie tutaj pewien niuans, o którym doczytałem na forum piwowarskim, a mianowicie rozbieżność między skalami Ballinga i Brixa.
Otóż, jeśli wierzyć informacji z forum piwowarskiego (zaczerpniętej z artykułu pana Piotra Wypycha)
https://www.piwo.org/forums/topic/12323-brix-a-blg/

Blg = Brix/1,04
(i odwrotnie Brix = Blgx1,04)

Jak rozumiem kalkulator EnoLab (kawał świetnej roboty, podziwiam i pełen szacun!) oblicza z wartości podanej w "Brixach" i przyjmuje, że wynik mierzony areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga jest taki sam. Tymczasem, jeśli amator - hobbysta (a sam do takich się zaliczam) zmierzy balling odcedzonego moszczu i wyjdzie np. 24*Blg, to:
24x1,04=24,96 :!:
To dość spora rozbieżność. Oczywiście wynik szacowanego alkoholu zmieni się o ok. 0,6 punktu procentowego, czyli niewiele, ale jednak różnica jest.
Czy ktoś z Was wie coś więcej na temat tej rozbieżności?

Uwaga: tak, wiem, nie ma to większego znaczenia w hobbystycznym winiarstwie i w piciu domowego wina też, ale dla spokoju umysłu ma :mrgreen:

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO