Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 22:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 08:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Jak powszechnie wiadomo kompletnie nie znam sie na robieniu wina. :oops:
Wino z Gołuboka. Stoi 2 miesiące. Dwa razy obciągane. Fermentacja już niemal się skonczyła - ot, raz na kilka minut coś leniwie bulknie w rurce.
Kolor genialny. Smak przyzwoity. Ale... capi drożdżami jak nie przymierzając dobry ludowy bimber. :roll:
To tak ma być?
To samo zaniknie czy trzeba coś z tym zrobić? 8O
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 08:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 sierpnia 2005, 01:00
Posty: 62
Podobnie miałem z winem z Aurory,bardzo "jechało" drożdżami /tokaj/.Po namyśle zdecydowałem się zastosować bentonit sprzedawany jako klarowin.Bardzo szybko drożdże opadły na dno i wyrażnie poprawił się smak wina i jest ok.Pozdrawiam.Tadek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 09:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Janusz"]
Wino z Gołuboka. Stoi 2 miesiące. Dwa razy obciągane. Fermentacja już niemal się skonczyła - ot, raz na kilka minut coś leniwie bulknie w rurce.
Kolor genialny. Smak przyzwoity. Ale... capi drożdżami jak nie przymierzając dobry ludowy bimber. :roll:


Trochę za szybko na drugi obciąg skoro jak piszesz lekko jeszcze fermentuje. Kilka pytań pomocniczych. Fermentowałeś sam moszcz czy dosładzałeś? Na jaki % było nastawione? Kolor kolorem ale czy jest sklarowane? Czy posmak drożdży jest też wyczuwalny w smaku? W jakiej temperaturze było fermentowane i w jakiej temperaturze teraz stoi?
Czy jest zagazowane (w samku wyczuwalne CO2)?
Bardzo często smak/zapach młodego wina nie jest przyjemny i nie należy się tym zbytnio martwić.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 10:09 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 marca 2005, 01:00
Posty: 89
Lokalizacja: BESKO
Tak , Misza masz rację :idea:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 11:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="krupianik"]Tak , Misza masz rację :idea:

W tym miejscu gdzie pisze, że CO2 ma smak????? 8O
Jaki? 8O
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 11:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Janusz"][quote="krupianik"]Tak , Misza masz rację :idea:

W tym miejscu gdzie pisze, że CO2 ma smak????? 8O
Jaki? 8O
Janusz

Człowiek chce pomóc a ty się czepiasz słówek. :(
Jaki ma smak CO2? To weź sobie tą samą wodę mineralną w wersji gazowanej i niegazowanej. Ja w smaku czuję różnicę, a ty nie? 8O

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 12:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 sierpnia 2005, 01:00
Posty: 62
Janusz.
Po Twoim pytaniu i moim poprzednim poście poszłem sprawdzić jaki jest obecny smak wina po zastosowaniu klarowinu.Jest tak jak napisałem.Posmak drożdży zniknął.Początkowo miałem nie stosować żadnej chemi ale ten posmak drożdż zmobilizował mnie do działania i efekt jest bardzo dobry.Wino jest czyściutkie i bardzo smaczne.Klarowanie trwało pewnie ze trzy dni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 17:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Misza"]
Trochę za szybko na drugi obciąg skoro jak piszesz lekko jeszcze fermentuje.

Być może. Jednak stało się. Nie chciałem by zbyt dlugo nad osadem drożdżowym stało i wywaliłem całe to błoto.

Cytuj:
Kilka pytań pomocniczych. Fermentowałeś sam moszcz czy dosładzałeś?

Bez dosładzania. Owoce były bardzo porządnie dojrzałe. Cukru nie mierzyłem.

Cytuj:
Na jaki % było nastawione?

Ile los da. :lol:

Cytuj:
Kolor kolorem ale czy jest sklarowane?

Nie.

Cytuj:
Czy posmak drożdży jest też wyczuwalny w smaku?

W smaku nie. Tylko zapach ludowego bimbru! :cry:

Cytuj:
W jakiej temperaturze było fermentowane i w jakiej temperaturze teraz stoi?

W pokojowej.
Cytuj:
Czy jest zagazowane (w samku wyczuwalne CO2)?

Nie znam smaku CO2.
Cytuj:
Bardzo często smak/zapach młodego wina nie jest przyjemny i nie należy się tym zbytnio martwić.

Jednak sie martwię i nic na to nie poradzę.
I nadal nie wiem jako niedoświadczony winniczek czy młode wino powinno mieć intensywny drożdżowy zapach i czy to mu przejdzie. :cry:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 17:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Misza"]
Człowiek chce pomóc a ty się czepiasz słówek. :(

Bez urazy. Za każdą pomoc jestem wdzięczny.
Cytuj:
Jaki ma smak CO2? To weź sobie tą samą wodę mineralną w wersji gazowanej i niegazowanej. Ja w smaku czuję różnicę, a ty nie? 8O

Wziąłem. Nie czuję. Może u mnie robią jakieś inne, bezsmakowe CO2. 8O
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 20:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Wino dwumiesięczne i na dodatek nie sklarowane jak wali drożdżami to nic dziwnego.
Potrzymaj to wino jeszcze przez jakiś czas w temperaturze pokojowej aż całkowicie skończy się fermentacja - czyli przestanie bulgotać, ale upewnij się, że bulgotanie nie jest spowodowane zmianami temperatury otoczenia. Zlej znad osadu do balona pod sam korek, zatkaj rurką fermentacyjną i przenieś do temperatury niższej (jak piwnicę) - powinno się bez problemu zacząć klarować. Twoje wino ma pewnie ok. 11 % więc przydało by się je zasiarkować 30-40 mg SO2/litr.
Ja bym na razie żadnych ulepszaczy nie stosował tym bardziej, że bentonit stosuje się raczej do win białych.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 20:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 marca 2005, 01:00
Posty: 89
Lokalizacja: BESKO
[quote="Janusz"]To tak ma być?
To samo zaniknie czy trzeba coś z tym zrobić? 8O
Janusz
:oops: Ekspert (?) a nie zna odpowiedzi na takie pytania :!:

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 20:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Janusz, ale zapewne odróżniasz w ustach wodę gazowaną od niegazowanej... :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="krupianik"][quote="Janusz"]To tak ma być?
To samo zaniknie czy trzeba coś z tym zrobić? 8O
Janusz
:oops: Ekspert (?) a nie zna odpowiedzi na takie pytania :!:
Tylko kompletnym durniom wydaje się, że wszystko wiedzą.... :P
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="Misza"]Janusz, ale zapewne odróżniasz w ustach wodę gazowaną od niegazowanej... :lol:

Odróżniam wodę gazowaną od nie gazowanej po jej hm! właściwościach fizycznych, a nie po smaku. :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Janusz"] Odróżniam wodę gazowaną od nie gazowanej po jej hm! właściwościach fizycznych, a nie po smaku. Janusz

W winie też powinieneś, Gdyby fermentacja cicha jeszcze trwała, CO2 byłby wyczuwalny (winko lekko nagazowane, szczeypiące w język).
Ale CO2 rozpuszczony w wodzie MA SMAK!!! Kwaśny. Fakt, że w winie, zawierającym kwasy znacznie mocniejsze od węglowego - nie do wyczucia.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO