Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 14:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 22:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 marca 2005, 01:00
Posty: 89
Lokalizacja: BESKO
[quote="Janusz"]Jak powszechnie wiadomo kompletnie nie znam sie na robieniu wina. :oops:
Janusz

Sam to napisałeś !

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 07:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Spokojnie - Janusz - ten zapach drożdżowy z pewnością przejdzie - wstaw to wino do chłodnego pomieszczenia (12-16 st.C) i niech zacznie sie klarować. Następny obciąg zrób gdy bedzie wyraźna warstwa osadu - spytasz co to znaczy wyraźna? - a to zależy od wielkości gąsiora, np. w 15-20 l gasiorze to za wyraźną uznaję warstwę min. 2 cm. Osad w ciemnym winie trudno zobaczyć, ale pomaga silna latarka i poświecenie na ściankę w poblizu dna - osad jest odrobinę jaśniejszy. Za nastepne 2 miesiące z pewnością nie wyczujesz już drożdzy. Co do bentonitu vel Klarowinu (któren chemią żądną nie jest :wink: ) to ja bym do czerwonego wina nie dawał - to prawda, że przyspieszyłby osiadanie drożdży , ale także osłabiłby nieco kolor.
Będzie dobrze.

Pozdrowienia,
Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 09:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Czy 12-16 stopni na klarowanie to odpowiednia temperatura? Zimana piwnica to dla mnie 8-10. Czy podczas klarowania wskazana jest nieco wyższa temperatura?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 09:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="DarekRz"]Spokojnie - Janusz - ten zapach drożdżowy z pewnością przejdzie - wstaw to wino do chłodnego pomieszczenia (12-16 st.C) i niech zacznie sie klarować. Następny obciąg zrób gdy bedzie wyraźna warstwa osadu - spytasz co to znaczy wyraźna? - a to zależy od wielkości gąsiora, np. w 15-20 l gasiorze to za wyraźną uznaję warstwę min. 2 cm. Osad w ciemnym winie trudno zobaczyć, ale pomaga silna latarka i poświecenie na ściankę w poblizu dna - osad jest odrobinę jaśniejszy. Za nastepne 2 miesiące z pewnością nie wyczujesz już drożdzy. Co do bentonitu vel Klarowinu (któren chemią żądną nie jest :wink: ) to ja bym do czerwonego wina nie dawał - to prawda, że przyspieszyłby osiadanie drożdży , ale także osłabiłby nieco kolor.
Będzie dobrze.
Darek

Dzięki Mistrzu!! :lol:
Przynajmniej raz ktoś człowieka pocieszył.
Lubię gdy się ma samo dobrze zrobić :lol: :lol: :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO