Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 12:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1271
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Hejka

Robiłem w tym roku wino z około 2/3 Leona i 1/3 Swensona. Chciałem zatrzymać fermentację na co najmniej półwytrawnym a nawet półsłodkim, ale niestety przegapiłem. Zeszło z cukrem zdecydowanie zbyt nisko - jest wytrawne i wyszły wszelkie wady, których nie lubię.

Pytanie - jak zbić kwaśny smak (nie upieram się, że to poziom kwasu, nie mierzę) i w ogóle je poprawić?

Za chwilę będę zlewał i mocno siarkował. Nie mam niestety wolnej lodówki więc będzie się "wymrażać" na polu.
Mam PVPP - dodać już teraz podczas siarkowania czy później?

Jakieś inne propozycje poza kanalizacją? :)

K.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 12:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 355
Lokalizacja: Mazowsze - Węgrów
Możesz dodać ksylitolu. Nie przerobi się na alko, więc będziesz miał trochę cukru.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 listopada 2023, 19:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1271
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
To planuje z erytrolem - ma lepszy smak.

Ale czy można zrobić coś wcześniej przed dosładzaniem?

-- poniedziałek, 30 października 2023, 18:41 --

Wytłoczone, zasiarkowane.
Poczekam, ze się trochę wyklaruje i zaaplikuje PVPP...

-- środa, 15 listopada 2023, 19:14 --

Hej

Wina miałem około 25l zlałem więc do dwóch identycznych balonów po około 12l.
Do jednego dodałem 4g PVPP. Po dwóch dniach zlałem to wino znad osadu, wypłukałem
balon i wlałem wino z powrotem.

Dzięki temu mogę porównać to samo młode wino po PVPP i bez :)

PVPP.
No jest różnica w smaku oraz aromacie. Czy ja wiem, czy pozytywna? Głowy bym za to nie dał.
Wydaje się, że jest jakiś niepokojący posmaczek - tak jakby działanie PVPP nie było do końca
pozytywne...

Oba wina są jak dla mnie zbyt wytrawne. Nie jest to wino wysokiej klasy ;) stąd smak raczej
pusty, nie okrągły, brakuje ciała. Szału nie ma :) No ale przyznam się, że pijałem gorsze ;)

Może spokojnie startować w kategorii "wino z Biedry do 10zł" i pewnie ostatniej pozycji nie zajmie ;)

Co do dosładzania erytrolem. Ustaliłem, że dawka 1.5% przełamuje wytrawność i nie powoduje jeszcze
efektów negatywnych. Tak więc na butelkę 0.7 sypie 11g i jest ok. Poprawia to doznania smakowe choć
oczywiście cudów nie ma...

Na przyszły rok: koniecznie domieszać Muscat Bleu, którego w tym roku prawie nie miałem a dwa lata
temu dodawałem do wina żeby zmniejszyć procentowy udział Leona ;) Druga sprawa - dokładniej
usunąć wszelkie łodygi z miazgi. W tym roku trochę ich zostało i daje się trawę wyczuć. Trzecia sprawa
to chyba krótsza fermentacja w miazdze, a ostatnia kwestia - przerwanie zabawy w odpowiednim momencie
na poziomie półsłodkiego/półwytrawnego...

Tegoroczne wino jest pijalne, ale nie ma się czym chwalić ;) Za rok będzie lepiej ;)

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 08:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
RolnikSam;
PVPP służy do obniżania goryczy/ciężkich tanin. W zasadzie, stosuje się je do win białych, różowych - a nie do czerwonych. Czerwone wina mają mieć taniny...

Co do kwaśności - pH metr... i FJM.

Co to zatrzymania fermentacji/dosładzania - trudna sprawa, co już było omawiane na forum. Albo sterylna filtracja, albo sorbinian potasu, albo b. duże dawki SO2.

Ja próbowałem dosładzać niefermentowalnymi cukrami, niby pomaga, słodkie jest, ale jednak to nie to, inne odczucie, inny smak... Jednak owocowa fruktoza ma swój urok...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 08:35 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 101
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
ZbyszekTW napisał(a):
Ja próbowałem dosładzać niefermentowalnymi cukrami, niby pomaga, słodkie jest, ale jednak to nie to, inne odczucie, inny smak... Jednak owocowa fruktoza ma swój urok...

Tak z ciekawości, można po dodaniu takiego słodzika sprzedać to później jako wino? Trzeba na etykiecie zaznaczać dodatek takiego słodzika?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 09:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
W sumie to nie wiem czy można... (tzn. ja nie sprzedaje, dla jasności :lol: )

"Dosładzanie" np. ksylitolem, nie jest w sumie dosładzaniem, szaptalizacją czyli wzbogacaniem wina.

Dosładzanie polega na zwiększaniu potencjalnej zawartości alkoholu w winie. Czyli z zasady, dodanie cukru niefermentowalnego nie zwiększa alkoholu, a więc nie jest "dosładzaniem".

Jest to dodanie jakiejś dodatkowej substancji - czy jest legalne - trzeba by sprawdzić, jest ustawa UE "Dozwolone praktyki enologiczne"...
Podejrzewam, że może być legalne, bo do wina naprawdę duuuużo substancji można dodawać...


PS. Co do etykiety - w grudniu tego roku wchodzą nowe przepisy, w myśl których nowe wina, produkowane po grudniu, będą musiały mieć podany skłąd + informacje odżywcze (kcal, białko, cukier itd...). Także powoli, w 2024 będzie już coraz więcej win z podanym składem.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 09:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Jest to dodanie jakiejś dodatkowej substancji - czy jest legalne - trzeba by sprawdzić, jest ustawa UE "Dozwolone praktyki enologiczne"...
Podejrzewam, że może być legalne, bo do wina naprawdę duuuużo substancji można dodawać...


Nie ma tych substancji słodzących w Tabeli 2 do Rozporządzenia 2019/934 więc nie jest dozwolone.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 20:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1271
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
ZbyszekTW napisał(a):
Ja próbowałem dosładzać niefermentowalnymi cukrami, niby pomaga, słodkie jest, ale jednak to nie to, inne odczucie, inny smak... Jednak owocowa fruktoza ma swój urok...


Zgadza się - jak się da więcej to niby słodkie, ale coś nieprzyjemnego się wkrada...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO