Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 12:34 
Ekspert
Ekspert

Hejka

Robiłem w tym roku wino z około 2/3 Leona i 1/3 Swensona. Chciałem zatrzymać fermentację na co najmniej półwytrawnym a nawet półsłodkim, ale niestety przegapiłem. Zeszło z cukrem zdecydowanie zbyt nisko - jest wytrawne i wyszły wszelkie wady, których nie lubię.

Pytanie - jak zbić kwaśny smak (nie upieram się, że to poziom kwasu, nie mierzę) i w ogóle je poprawić?

Za chwilę będę zlewał i mocno siarkował. Nie mam niestety wolnej lodówki więc będzie się "wymrażać" na polu.
Mam PVPP - dodać już teraz podczas siarkowania czy później?

Jakieś inne propozycje poza kanalizacją? :)

K.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2023, 12:37 
mistrz
mistrz

Możesz dodać ksylitolu. Nie przerobi się na alko, więc będziesz miał trochę cukru.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: środa, 15 listopada 2023, 19:14 
Ekspert
Ekspert

To planuje z erytrolem - ma lepszy smak.

Ale czy można zrobić coś wcześniej przed dosładzaniem?

-- poniedziałek, 30 października 2023, 18:41 --

Wytłoczone, zasiarkowane.
Poczekam, ze się trochę wyklaruje i zaaplikuje PVPP...

-- środa, 15 listopada 2023, 19:14 --

Hej

Wina miałem około 25l zlałem więc do dwóch identycznych balonów po około 12l.
Do jednego dodałem 4g PVPP. Po dwóch dniach zlałem to wino znad osadu, wypłukałem
balon i wlałem wino z powrotem.

Dzięki temu mogę porównać to samo młode wino po PVPP i bez :)

PVPP.
No jest różnica w smaku oraz aromacie. Czy ja wiem, czy pozytywna? Głowy bym za to nie dał.
Wydaje się, że jest jakiś niepokojący posmaczek - tak jakby działanie PVPP nie było do końca
pozytywne...

Oba wina są jak dla mnie zbyt wytrawne. Nie jest to wino wysokiej klasy ;) stąd smak raczej
pusty, nie okrągły, brakuje ciała. Szału nie ma :) No ale przyznam się, że pijałem gorsze ;)

Może spokojnie startować w kategorii "wino z Biedry do 10zł" i pewnie ostatniej pozycji nie zajmie ;)

Co do dosładzania erytrolem. Ustaliłem, że dawka 1.5% przełamuje wytrawność i nie powoduje jeszcze
efektów negatywnych. Tak więc na butelkę 0.7 sypie 11g i jest ok. Poprawia to doznania smakowe choć
oczywiście cudów nie ma...

Na przyszły rok: koniecznie domieszać Muscat Bleu, którego w tym roku prawie nie miałem a dwa lata
temu dodawałem do wina żeby zmniejszyć procentowy udział Leona ;) Druga sprawa - dokładniej
usunąć wszelkie łodygi z miazgi. W tym roku trochę ich zostało i daje się trawę wyczuć. Trzecia sprawa
to chyba krótsza fermentacja w miazdze, a ostatnia kwestia - przerwanie zabawy w odpowiednim momencie
na poziomie półsłodkiego/półwytrawnego...

Tegoroczne wino jest pijalne, ale nie ma się czym chwalić ;) Za rok będzie lepiej ;)

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 08:27 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam;
PVPP służy do obniżania goryczy/ciężkich tanin. W zasadzie, stosuje się je do win białych, różowych - a nie do czerwonych. Czerwone wina mają mieć taniny...

Co do kwaśności - pH metr... i FJM.

Co to zatrzymania fermentacji/dosładzania - trudna sprawa, co już było omawiane na forum. Albo sterylna filtracja, albo sorbinian potasu, albo b. duże dawki SO2.

Ja próbowałem dosładzać niefermentowalnymi cukrami, niby pomaga, słodkie jest, ale jednak to nie to, inne odczucie, inny smak... Jednak owocowa fruktoza ma swój urok...

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 08:35 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
Ja próbowałem dosładzać niefermentowalnymi cukrami, niby pomaga, słodkie jest, ale jednak to nie to, inne odczucie, inny smak... Jednak owocowa fruktoza ma swój urok...

Tak z ciekawości, można po dodaniu takiego słodzika sprzedać to później jako wino? Trzeba na etykiecie zaznaczać dodatek takiego słodzika?

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 09:01 
Ekspert
Ekspert

W sumie to nie wiem czy można... (tzn. ja nie sprzedaje, dla jasności :lol: )

"Dosładzanie" np. ksylitolem, nie jest w sumie dosładzaniem, szaptalizacją czyli wzbogacaniem wina.

Dosładzanie polega na zwiększaniu potencjalnej zawartości alkoholu w winie. Czyli z zasady, dodanie cukru niefermentowalnego nie zwiększa alkoholu, a więc nie jest "dosładzaniem".

Jest to dodanie jakiejś dodatkowej substancji - czy jest legalne - trzeba by sprawdzić, jest ustawa UE "Dozwolone praktyki enologiczne"...
Podejrzewam, że może być legalne, bo do wina naprawdę duuuużo substancji można dodawać...

PS. Co do etykiety - w grudniu tego roku wchodzą nowe przepisy, w myśl których nowe wina, produkowane po grudniu, będą musiały mieć podany skłąd + informacje odżywcze (kcal, białko, cukier itd...). Także powoli, w 2024 będzie już coraz więcej win z podanym składem.

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 09:33 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Jest to dodanie jakiejś dodatkowej substancji - czy jest legalne - trzeba by sprawdzić, jest ustawa UE "Dozwolone praktyki enologiczne"...
Podejrzewam, że może być legalne, bo do wina naprawdę duuuużo substancji można dodawać...

Nie ma tych substancji słodzących w Tabeli 2 do Rozporządzenia 2019/934 więc nie jest dozwolone.

PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 20:27 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):

Zgadza się - jak się da więcej to niby słodkie, ale coś nieprzyjemnego się wkrada...

Strefa czasowa: UTC + 1