Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 12:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ponowny start
PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 08:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 21:02
Posty: 25
Witam .We wrześniu zrobiłem nastaw z winogrona odmiany Rondo. Winko po burzliwej fermentacji poszło na prasę.Stało w dymionie miesiąc i pierwszy raz zalane z nad osadu, po nowym roku drugi raz .W lutym fermentacja ustała.Dwa tygodnie temu zasiarkowałem bo chciałem pomału zlewać do butelek a tu od 3 dni fermentacja ruszyła od nowa coś w stylu bombelkowania jak w wodzie gazowane.Czy jest jakiś sposób aby powstrzymać fermentacja i zlać do butelek czy z winem coś nie tak?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 08:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Jakie jest aktualne Blg?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 12:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
dominadams napisał(a):
... a tu od 3 dni fermentacja ruszyła od nowa coś w stylu bombelkowania jak w wodzie gazowane.Czy jest jakiś sposób aby powstrzymać fermentacja i zlać do butelek czy z winem coś nie tak?

FJM, wiosna idzie.
Możesz siarkować, zależy od kwasowości (aktualnej i planowanej).

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 18:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Owszem. Można zasiarkować, ale co to za wino czerwone bez przeprowadzenia FJM?
Ponadto, co to za wino czerwone bez co najmniej półrocznego leżakowania w balonie po przeprowadzonej fermentacji.
Z lakonicznego opisu widać, że wino było fermentowane w niskiej temperaturze a więc szkoda by było go popsuć.
Nie ma co pytać w tej sytuacji o Blg, bo na pewno jest niskie.
Ponieważ temperatura była niska -jak sądzę -to wino może być jeszcze do końca nie odgazowane. Wystarczy cierpliwie poczekać.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 23:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
trestan48 napisał(a):
Owszem. Można zasiarkować, ale co to za wino czerwone bez przeprowadzenia FJM?

Jeśli wino ma odpowiednią kwasowość to prowadzenie FJM wpłynie jedynie na zmianę profilu smakowego wina a wręcz może być niepijalne :wink:

trestan48 napisał(a):
Ponadto, co to za wino czerwone bez co najmniej półrocznego leżakowania w balonie po przeprowadzonej fermentacji.

Teraz w części się zgodzę,że za szybko chcemy butelkować młode wina,które pomimo tzw. wizualnej czystości dalej zrzucają kamień winny. Oczywiście można mocno siarkować i przepuścić przez filtry,ale po co się spieszyć?

triestan48 napisał(a):
Z lakonicznego opisu widać, że wino było fermentowane w niskiej temperaturze a więc szkoda by było go popsuć.
Nie ma co pytać w tej sytuacji o Blg, bo na pewno jest niskie.
Ponieważ temperatura była niska -jak sądzę -to wino może być jeszcze do końca nie odgazowane. Wystarczy cierpliwie poczekać.

Tutaj jest wiele niewiadomych a więc jakie jest blg. wina,jaką ilością pirosiarczynu było zadozowane i jakimi drożdżami wino było poddane fermentacji?
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO