trestan48 napisał(a):
Owszem. Można zasiarkować, ale co to za wino czerwone bez przeprowadzenia FJM?
Jeśli wino ma odpowiednią kwasowość to prowadzenie FJM wpłynie jedynie na zmianę profilu smakowego wina a wręcz może być niepijalne
trestan48 napisał(a):
Ponadto, co to za wino czerwone bez co najmniej półrocznego leżakowania w balonie po przeprowadzonej fermentacji.
Teraz w części się zgodzę,że za szybko chcemy butelkować młode wina,które pomimo tzw. wizualnej czystości dalej zrzucają kamień winny. Oczywiście można mocno siarkować i przepuścić przez filtry,ale po co się spieszyć?
triestan48 napisał(a):
Z lakonicznego opisu widać, że wino było fermentowane w niskiej temperaturze a więc szkoda by było go popsuć.
Nie ma co pytać w tej sytuacji o Blg, bo na pewno jest niskie.
Ponieważ temperatura była niska -jak sądzę -to wino może być jeszcze do końca nie odgazowane. Wystarczy cierpliwie poczekać.
Tutaj jest wiele niewiadomych a więc jakie jest blg. wina,jaką ilością pirosiarczynu było zadozowane i jakimi drożdżami wino było poddane fermentacji?
___________________
Pozdrawiam - Janek