Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 10:39 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 19:30
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
Już spieszę z wyjaśnieniem mojej logiki. Otóż nie wiedząc jaka jest wydajność miazgi (tzn. ile moszczu uzyskam), chciałem dodać cukier (który jest potrzebny do zakładanego poziomu alkoholu w 25l) w małej ilości wody. Po skończeniu maceracji, odcedzam moszcz w którym wiem ile jest cukru i wody, zatem dowiaduję się jaka była jego wydajność. Potem mogę dodać wodę aby dopełnić do 25l. Na mój rozum nie ma różnicy czy dodam syrop 7l wody + 4kg cukru, czy 2l wody + 4kg cukru a potem 5 l wody. Czy takie planowanie jest błędne ??

Przypominam że musiałem dodać cukier do miazgi ponieważ fermentacja się zatrzymała a bałem się o życie drożdży

_________________
________________________________________________
"Beer is made by men, wine by God" Martin Luther King


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 11:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie zrozumiałeś pytania Romana. Wodę dodaje się tylko wtedy jak jest nadmierna kwasowość. Przy Rondzie nie ma takiej potrzeby. A lanie wody tylko po to żeby wina było dużo(czy to jeszcze będzie wino czy już wodniak?) jest pewną profanacją.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 13:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 19:30
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
I tak, po prawie 4 tygodniach, pierwszy raz ściągnąłem wino znad osadu (BLG = -1, bąbelkowanie w rurce mniej niż 1/15min). Wszystko fajnie, pięknie lecz przy dodaniu ok 7 litrów wody na cały 25-litrowy nastaw, kolor nie zachwyca. Mógłby być ciemniejszy :(
I po raz kolejny wychodzi na to, że doświadczenie najważniejsze i że wina z roku na rok lepsze bo głupi człowiek na błędach się uczy... :lol:
Czy szanowni forumowicze mają jakąś radę dot. poprawy koloru wina, tj. sprawienia żeby było ciemniejsze, bardziej "winne" ?? Natknąłem się na porady związane z kupażem z np. czarną pożeczką choć szczerze powiem że wolałbym uniknąć tego typu rozwiązań.
Ewentualnie czy ten specyfik TanCOLOR Biowinu http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/srodki-wspomagajace-fermentacje/tanina-nadajaca-winom-piekna-barwe-5g#!prettyPhoto mógłby pomóc?? Doświadczonych proszę o zabranie głosu. Pozdrawiam

_________________
________________________________________________
"Beer is made by men, wine by God" Martin Luther King


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 14:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Niestety z wodniaka wina nie zrobisz. Po prostu sprofanowałeś dobry półprodukt. Nie wiem czy teraz coś poprawi smak i wygląd tego napoju winopodobnego. Jeśli nie masz drugiego żeby zrobić kupaż to musisz dodać niestety tą porzeczkę lub coś podobnego. Na przyszłość czytaj forum i słuchaj bardziej doświadczonych.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 21:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
O tej porze roku, to już nie dostaniesz winogron z odmian zawierających duże ilości barwnika, ale może ktoś ze znajomych ma aronię jeszcze - ona ma barwnika sporo. Niewielki dodatek aronii nie zmieni zbytnio smaku, ale kolor Twojemu wodniakowi poprawi. Może jeszcze odrobinę podciągnie też taniny, ale tylko minimalnie.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2014, 13:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 19:30
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
a może naturalne soki ?? są dostępne soki z tłoczeń w bardzo nieprzyzwoitych cenach. Ale może coś takiego da rade ? np z aronii ?

_________________
________________________________________________
"Beer is made by men, wine by God" Martin Luther King


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2014, 17:46 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:26
Posty: 198
Lokalizacja: Krosno, Podkarpacie
tostry napisał(a):
I tak, po prawie 4 tygodniach, pierwszy raz ściągnąłem wino znad osadu (BLG = -1, bąbelkowanie w rurce mniej niż 1/15min). Wszystko fajnie, pięknie lecz przy dodaniu ok 7 litrów wody na cały 25-litrowy nastaw, kolor nie zachwyca. Mógłby być ciemniejszy :(
I po raz kolejny wychodzi na to, że doświadczenie najważniejsze i że wina z roku na rok lepsze bo głupi człowiek na błędach się uczy... :lol:
Czy szanowni forumowicze mają jakąś radę dot. poprawy koloru wina, tj. sprawienia żeby było ciemniejsze, bardziej "winne" ?? Natknąłem się na porady związane z kupażem z np. czarną pożeczką choć szczerze powiem że wolałbym uniknąć tego typu rozwiązań.
Ewentualnie czy ten specyfik TanCOLOR Biowinu http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/srodki-wspomagajace-fermentacje/tanina-nadajaca-winom-piekna-barwe-5g#!prettyPhoto mógłby pomóc?? Doświadczonych proszę o zabranie głosu. Pozdrawiam

Jak będziesz tak dalej kombinował to Twoje wino skończy na destylacie.
Przecież wino różowe też może być dobre.

_________________
Pozdrawiam
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2014, 10:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 19:30
Posty: 18
Lokalizacja: Warszawa
kolego, po co te nerwy?? Profanacja, nie profanacja, jest to moje pierwsze w życiu wino. Na błędach człowiek się uczy. Wyrozumiałość się laikowi należy. A co do poziomu, to ceniłem sobie to że na forach winiarskich zawsze się spotykałem z miłymi, kulturalnymi użytkownikami, chcącymi pomóc i podpowiedzieć. Nie chcę zmieniać tego zdania i kontynuować tych internetowych "przepychanek" bo nie widzę w tym sensu. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

_________________
________________________________________________
"Beer is made by men, wine by God" Martin Luther King


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2014, 10:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 marca 2014, 20:18
Posty: 353
Lokalizacja: mazowieckie
Są niestety wśród nas tacy dla których wbicie komuś szpilki sprawia satysfakcję, zero merytorycznej i konstruktywnej podpowiedzi. Tylko wieczne uwagi, połajanki i tym podobne bzdety.
Ale trzymaj się swojej wersji i tak zeznawaj jakby co. :-)

pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2014, 15:23 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:26
Posty: 198
Lokalizacja: Krosno, Podkarpacie
Słusznie po co te nerwy. Każdy kiedyś robił coś pierwszy raz i popełniał błędy takie że dzisiaj wstyd byłoby się przyznać. Musisz kol.tostry trochę poczytać literatury fachowej, bo jakieś wino to samo się zrobi, ale zrobić dobre wino to jest sztuka (ktoś powiedział, że winiarstwo to nauka i sztuka).

_________________
Pozdrawiam
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 10:17 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 18:10
Posty: 4
Lokalizacja: Wrocław
Popieram, na kolor najlesza jest aronia, i da trochę smaku. Bez czarny też jest OK. Ale teraz to już tylko soki zostają, owoców nawet ususzonych na krzakach nie ma. Ptaki przerobiły. Ale, jak inni pisali, do smaku kolor nie jest konieczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO