Teraz jest środa, 7 maja 2025, 23:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2008, 18:26 
mistrz
mistrz

Witam serdecznie :)
Rozwazam posadzenie kilu krzaczkow na sprzyjajacym kawalku pola. Staram sie poczytac troszke w internecie (szukam jakiejs dobrej ksiazki na ten temat) Mialem juz wlasciwie oddac probke ziemi do analizy, ale przyszla mysl: co potem? ;) zastanawiam sie ile musialbym zasinwestowac by przetworzyc niewielka ilosc owocow? Mala prasa koszowa nie jest az tak droga. Mlynek, jakies filtry o ktorych czytalem to juz wiekszy zakup. Intersuje mnie co tak naprawde jest niezbędne przy malym nasadzeniu. W jakiej kwocie zamkna sie takie zakupy? Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2008, 18:57 
Kiper
Kiper

witaj na początek to potrzebne są ci tylko krzaczki do posadzenia a resztą mozesz się matrwić dopiero za jakieś dwa lata, do tego czasu mozesz zrobić rusztowanie i poznawać tajniki,
p.s. sadzonki masz na wyciągnięcie ręki a i myślę że ziomkowi chyba też parę porad udzielą winogrodnicy z Jasłą :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2008, 23:46 
mistrz
mistrz

Witam. Zdaje sobie sprawe, ze od posadzenia do robienia wina jest dluuuuga droga. Powiedzmy, ze uda mi sie nasadzenie, beda owoce i zdecyduje sie zrobic z nich uzytek :D - nie chce by nagle sie okazalo, ze nie stac mnie na wszystkie potrzebne akcesoria i z robienia wina (prob robienia ;) ) nici. Nie mam wystarczajacej wiedzy by sam to oszacowac i stad moje pytanie :) Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 00:59 
Ekspert
Ekspert

Bez urazy , jak zaczniesz kalkulować to po tobie . Kup sadzonki , ukradnij ,[byle nie u mnie ] pożycz , potem masz trzy lata na ciąg dalszy .Poczytaj forum , to hobby , a na hobby się nie oszczędza . Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 01:28 
mistrz
mistrz

No tak wlasnie do tego podchodzilem, az natrafilem na jakies maszynki po 1000 zl :D Tak powaznie to moze ktos poleci mi dobra ksiazke na poczatek? Najlepiej ktoras z publikacji R. Mysliwca... Pozdrawiam serdecznie!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 01:34 
Ekspert
Ekspert

Na początek wszystko jest dobre ; książki , pierwsze piwo etc., nie kombinuj . A maszynki są droższe niż 1000 zł . Na razie ich nie potrzebujesz , mam nadzieje że nie jesteś naszym '' starym przyjacielem'' .Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 01:47 
przedszkolak
przedszkolak

Jak dla mnie zdradzil sie pytaniem o ksiazki RM ... poza tym wyglada jakby zmienil taktyke ... no chyba ze to nie on

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 08:49 
Kiper
Kiper

[quote="kolodeus"]Jak dla mnie zdradzil sie pytaniem o ksiazki RM ... poza tym wyglada jakby zmienil taktyke ... no chyba ze to nie on

taaaa... próbka ziemi do analizy.... teraz to widać....

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 09:35 
mistrz
mistrz

eee... widze tu jakas zbiorowa psychoze :D juz drugi raz czytam o jakims gosciu. Ktos wyjasni o co chodzi ?! :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 15:27 
czeladnik
czeladnik

[quote="Hejowiec"]eee... widze tu jakas zbiorowa psychoze :D juz drugi raz czytam o jakims gosciu. Ktos wyjasni o co chodzi ?! :)

Witam,
pomijajac pszychoze ;-) to moglbys cos wiecej napisac :-) np. powierzchnie na jakiej chcialbys posadzic te krzaczki ;-) bo jezeli to jest naprawde kilka krzaczkow to w maszyny nie ma co sie pchac a wtedy nie jest tak zle... i to hobby drogo nie kosztuje. Ale jezeli kilka to juz np. 10-20 arow i szansa (ochota) na powiekszenie winnicy to juz inna bajka i powinno sie wykalkulowac czy sie oplaca bo w takim przypadku moze sie okazac, ze obudzisz sie z reka w nocniku pelnym winogron ktorych nie bedziesz wstanie przerobic czy przejesc ;-) Napisz wiecej szczegolow a mimo psychozy ludzie na pewno Ci pomoga w podjeciu decyzji.
Jezeli masz problem z okresleniem powierzchni to okresl ile bys chcial wina robic to podpowiemy Ci ile obsadzic i czym zapewne eksperci Ci doradza :-)

pozdrowienia
Moskw@

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 15:43 
czeladnik
czeladnik

[quote="Hejowiec"]eee... widze tu jakas zbiorowa psychoze :D juz drugi raz czytam o jakims gosciu. Ktos wyjasni o co chodzi ?! :)

Chodzi o Krupianika, który jest banowany, a pojawia się pod nowymi nickami - podejrzenie padło na ciebie. Ale ty to nie Krupianik, zupełnie inny styl pisania, Krupianik wymyśla zawsze [u] dwuczłonowe nicki (oprócz pierwszego), a nowe posty mają formę pojedynczego pytania zadanego z głupia frant.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 16:07 
mistrz
mistrz

Witam. Ma to byc eksperyment - czy uda mi sie wychodowac dobre owoce, a jesli tak to czy uda mi sie "cos" z nich zrobic. Ilość? Powiedzmy, ze interesuje mnie nie wiecej niz 15-20 l. To absolutne maksimum (skonczy sie pewnie i tak na mniejszej ilosci) Nie da sie oczywiscie na tym etapie powiedziec ile dokladnie bede potrzebowal krzaczkow. Nie wiem przeciez jakie odmiany moglbym u siebie posadzic. Dzialeczka chyba dobra - lekkie nachylenie ok 5 stopni na poludnie, calosc na wzniesieniu, osloniete od polnocy lasem (w odleglosci ok 500 m). Gorzej z gleba, ktora lezy odlogiem juz z 10 lat - pewnie w tym roku skonczy sie na przygotowaniu, ale to juz bedzie frajda :D
Licze, ze moze uda mi sie kupic u kogos winogronka i sprobuje zrobic pierwsze winko juz w tym roku :) Pozdrawiam!

Ostatnio edytowano niedziela, 3 lutego 2008, 16:08 przez Hejowiec, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 16:11 
mistrz
mistrz

Na taka ilość wina to potrzebujesz:
- z dwa balony (np. 15 i 20);
- cukromierz;
- korki i rurki fermentacyjne;
- fermentator ( do ciemnych winogron).
Drożdże i pożywka.
Reasumując wydatek mniejszy niż koszt 6l prasy do owoców :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 17:15 
Kiper
Kiper

[quote="Hejowiec"]
Licze, ze moze uda mi sie kupic u kogos winogronka i sprobuje zrobic pierwsze winko juz w tym roku :) Pozdrawiam!

taaa... zacznij od przeglądania starych wątków na forum może ?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 19:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="Hejowiec"]Witam. Ma to byc eksperyment - czy uda mi sie wychodowac dobre owoce, a jesli tak to czy uda mi sie "cos" z nich zrobic. Ilość? Powiedzmy, ze interesuje mnie nie wiecej niz 15-20 l. To absolutne maksimum (skonczy sie pewnie i tak na mniejszej ilosci)

15-20 litrów wina to jeszcze możesz wytłoczyć jakimiś uproszczonymi sposobami, ale zapewniam Cię że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Winnice Golesz i Jasiel pewnie znasz. Ja Ci podaję jeszcze pod rozwagę kontakt z Mariuszem tu masz jego stronkę:

http://www.euro-win.pl/

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1