Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 08:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomiary cukru
PostNapisane: wtorek, 31 października 2006, 10:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Tak sobie siedzę i przeglądam różne strony dotyczące pomiaru cukru i przeliczania go na potencjalny alkohol, no i... przy skali KMW zobaczcie co austriacy wymymyślili:

http://de.wikipedia.org/wiki/Klosterneuburger_Mostwaage

No i masz babo placek. Popatrzcie na tabelkę.Skąd te różnice przy obliczaniach ? Który ze wzorów jest właściwszy?

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 października 2006, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Jedyne słowo, kóre zrozumiałem to "alkohol" ciekawe... tak jak u nas przez samo "h" :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 08:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2005, 01:00
Posty: 779
Lokalizacja: Łódź
Heniek
w tych dwóch wzorach są wstawione inne liczby i dlatego dają różne wartości.
Prawda, że jestem bardziej dociekliwy od Kapitana?
Włodekj


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Ale gdzie jest PRAWDA
Darek ładnie teorię wyłożył, ale co się wezmę za różne przeliczenia to wychodzi zawsze coś innego.
Wypada zestawić sobie sprzęt do oznaczania zawartości cukru i alkoholu wg ustawy i zabrać się za praktyczne ćwiczenia.
Notabene może mi ktoś powiedzieć jak jest z oznaczaniem alkoholu metodą destylacji w warunkach domowych, w świetle wyroku sądu najwyższego o zakazie destylacji alkoholu przez osoby prywatne :?: :?: :?:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Heniek"]
Notabene może mi ktoś powiedzieć jak jest z oznaczaniem alkoholu metodą destylacji w warunkach domowych, w świetle wyroku sądu najwyższego o zakazie destylacji alkoholu przez osoby prywatne :?: :?: :?:


Póki co nie zauważyłem wpływu wyroku sądu najwyższego na wyniki moich oznaczeń :wink: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2006, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
No cóż drążę temat dalej.
Kto wie jaka jest dokładnie różnica między skalą Brix a Balling. Chodzi o dokładne definicje. Doczytałem się, że KMW to skala z poprawką - 3 ale do 20 stopni skali Ballinga a nie Brix-a. Prawdopodobnie różnica pomiędzy tymi skalami (Brix i Balling) leży w temperaturach odniesienia. Ale podstawowym błędem robionym przez wszystkich "przeliczników" jest to że równają te obie skale. Natomiast przy wyższych stężeniach cukru może to powodować błąd prawie 1 % jego zawartości.
Niestety moje encyklopedie polskie PWN, niemiecka "naturwissenschaft und technik" i rosyjska "Encyklopedia winogradarstawa" równają Brix z Ballingiem, a google nic wielkiego nie wnoszą.
Najlepiej jest tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Brix czyli jak zrozumiałem Balling jest to gęstość przy 17,5 stC a Brix przy 20 oC tylko nie rozumiem zdania "Brix can be approximated as 261.3*(1 - 1/g), where g is the specific gravity of the solution at 20°C "

Heniek


Heniek[/url]

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 06:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Mam taką tabelkę kiedyś ściągniętą z netu i tam Brix to nie to samo co Blg, a wartość Brix liczona zgodnie z tym wzorem mniej więcej pokrywa się z wartością w tej tabelce dla określonej gęstości.
A mój refraktometr pokazuje w % cukru i to - wg ww tabeli - wprost odpowiada Blg.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO