Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 14:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 18:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Misza napisał(a):
kapitan napisał(a):
Edytuję kolejny raz bo usilnie szukam logiki w tej metodzie:
Załóżmy że wino ma 14% alkoholu w objętości tzn że w 50 cm wina jest 7 cm. Jak dodamy 50 cm wody to będziemy mieli 7 % wodny roztwór wina. Zakładam, że uda nam się oddestylować cały alkohol (co jest mało prawdopodobne) to w 50 cm destylatu ile może być alkoholu? Odpowiedz jest prosta. Ponownie 7 cm, czyli 14 % objętości. No i czym to zmierzyć? Jak jest alkoholomierz o tak niskim zakresie pomiaru to przecież lepiej zmierzyć bezpośrednio w winie?


http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/dydak ... ech/4p.pdf
Możesz też zajrzeć do Polskiej Normy PN-90 A-79120.04

W tych metodach nie ma zupełnie mowy o sporządzaniu przed destylacją wodnego roztworu wina. Celu takiego działania nie potrafię zrozumieć.
Np w metodzie areometrycznej ze 100 cm3 wina otrzymujemy 75 cm3 destylatu. Stężenie alkoholu w takim destylacie będzie wyższe niż w wyjściowym winie, a tym samym łatwiej je będzie zmierzyć przy pomocy alkoholomierza i przeliczyć na objętość 100cm3 wina. To ma sens.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 19:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 13:47
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Akurat to nie ma sensu :) Bo musisz potem żmudnie wszystko przeliczać.
Metoda która podałem jest od baaardzo dawna używana do oznaczania w laboratoriach do
oznaczania zawartości alkoholu w winach jak i wódkach gatunkowych które mogą mieć ponad
200 gramów cukru w 1 dm3. I niejednokrotnie to robiłem. A żeby dokładnie wszystko pomierzyć,
alkoholomierze są produkowane na różne zakresy. Tu sobie możesz zobaczyć jakich się używa:
http://www.labomix.com.pl/index.php?opt ... iew&id=170
I nic nie sprzedaje...
A... I jeszcze jedno :) Spróbuj przeliczyć to stężenie nie posiadając odpowiednich tablic :)
Wątpię czy ktokolwiek na forum je widział, nie wspominając o ich posiadaniu. Jest to książka formatu A4
mająca ponad 200 stron.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
madmarx napisał(a):
Akurat to nie ma sensu :) Bo musisz potem żmudnie wszystko przeliczać.

Żmudne powiadasz? Ja nie widzę w tym nic żmudnego. Przy założeniu że cały alkohol zostanie oddestylowany, a na takim założeniu chyba się to wszystko opiera, to ta sama ilość alkoholu będzie w 75 cm destylatu co w 100cm wina wyjściowego. Wystarczy prosta proporcja i po obliczeniach. Do tego chyba żadne tablice nie są potrzebne?

_________________
****


Ostatnio edytowano czwartek, 14 października 2010, 21:00 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 20:55 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 13:47
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Nie jeden na tym popłynął jak przyszło do płacenia akcyzy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
madmarx napisał(a):
Nie jeden na tym popłynął jak przyszło do płacenia akcyzy :)

Wykaż gdzie popełniam błąd, a nie pisz mi takich tam..

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 21:07 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 13:47
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
To nie są liniowe zależności. Inaczej miałbyś jeden wzór z którego można było by wszystko wyliczyć.
Oczywiście, poprawnie założyłeś ze cały alkohol się oddestyluje, co jest prawdą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 21:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
madmarx napisał(a):
To nie są liniowe zależności. Inaczej miałbyś jeden wzór z którego można było by wszystko wyliczyć.
Oczywiście, poprawnie założyłeś ze cały alkohol się oddestyluje, co jest prawdą.

Ostatnie pytanie. A przy proporcji wina do wody 1:1 przed destylacją zależność jest liniowa, tak? Czy może odczyt alkoholomierza też trzeba korygować tablicami? Coś mi się to kupy nie trzyma, ale swoje już wiem i odpływam do innych wątków :P

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 21:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 13:47
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Tu liniowości nie ma. Chodzi o to żeby w prosty sposób jakoś oddestylować cały alkohol. Dodajesz ta wodę po to żeby być pewnym ze destylować będzie się tylko woda z alkoholem.
Wtedy w drugiej butelce masz mieszanie wody i alkoholu, bez cukrów, czy też rozpuszczonych gazów które to rzeczy fałszują prawidłowe wyniki. I tu możesz użyć dobrze wyskalowanego aerometru który pokarze prawidłowe wartości o ile pomiar robiony jest w temperaturze w jakiej był aerometr kalibrowany. W domowych warunkach na własny użytek można używać uproszczeń i proporcji. Ale nie tam gdzie jest akcyza. BTW. pierwsze tablice opracowali Rosjanie bo swego czasu stwierdzili ze ktoś cara wali po rogach z produkcja wódki.


Ostatnio edytowano piątek, 15 października 2010, 19:21 przez madmarx, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 22:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Ja tam wolę mierzyć cukier przy produkcji. Proste, pewne i tablic nie trzeba.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 października 2010, 19:24 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 13:47
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Pobije trochę piany :)
Taki pomiar też nie jest rzetelny...
Ale chyba wiesz o tym?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 października 2010, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
madmarx napisał(a):
Pobije trochę piany :)
Taki pomiar też nie jest rzetelny...
Ale chyba wiesz o tym?

Wiem. Ale nie ma to dla mnie znaczenia. O akcyzę nie zabiegam.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 października 2010, 20:48 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 1 sierpnia 2010, 13:47
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Olać akcyze. Cukier czym mierzysz?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 16 października 2010, 08:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
madmarx napisał(a):
Olać akcyze. Cukier czym mierzysz?

Dla moich potrzeb (20l wina rocznie), wystarcza mi zwykły winomierz (cukromierz).

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO