Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 02:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2009, 23:08 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 maja 2007, 01:00
Posty: 81
Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
Mam do Was pytanie - jak poprawnie zmierzyć zawartość alkoholu w przefermentowanym juz winie? Jak to robicie?

Pozdrawiam,

Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 01:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Zlecić przedestylowanie w laboratorium. Oczywiście ja tego nie robię. W domu nie zmierzysz, jeśli nie będziesz miał do tego sprzętu jak w laboratorium. Cukier mierzy się przed i po fermentacji. Po charakterystyce drożdży można z dobrym przybliżeniem obliczyć ilość alkoholu.
Zazwyczaj szlachetne drożdże produkują 1% alkoholu z 16-17g cukru.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 01:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kilis"] Zazwyczaj szlachetne drożdże produkują 1% alkoholu z 16-17g cukru.


PN mówi: 16,8.
Arek, robi się tak: mierzysz poziom cukru przed fermentacją (ekstrakt ogólny, czyli wskazanie areometru minus poprawka 3/20 Bx), poziom cukru po fermentacji (z uwzględnieniem dwóch poprawek - na ekstrakt bezcukrowy 3/20Bx i na alkohol), w rezultacie czego wiesz, ile cukru drożdże zmieniły w alkohol. Wychodzi Ci np. 235g, dzielisz to przez 16,8, co oznacza, że wino zawiera 14% alkoholu.
Możesz też oddestylować (do celów analitycznych wolno!) np litr wina i zmierzyć areometrem zawartość alkoholu w destylacie (już bez poprawek).

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 07:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
A do wytrawnego można używać winomierzy kapilarnych.
Ale czy to działa to nie wiem bo takowego nie mam :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 11:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Canin"]A do wytrawnego można używać winomierzy kapilarnych.
Ale czy to działa to nie wiem bo takowego nie mam :D


Kapilara działać musi, bo wyjścia nie ma, ale w każdym winie błąd może być znaczny. Wino wytrawne, poza wodą i etanolem, zawiera przecież inne alkohole (w tym wielowodorotlenowe, np glicerynę - czasem sporo), estry, barwniki, taniny, czasem cukry niefermentowalne - trudno mi powiedzieć, jaki wpływ będą miały te substancje na napięcie powierzchniowe, ale jakoś podświadomie czuję, że znacznie większy,niż na gęstość.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 11:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
[quote="Maciej"][quote="kilis"]Zazwyczaj szlachetne drożdże produkują 1% alkoholu z 16-17g cukru.

PN mówi: 16,8.
A czy te drożdże tej polskiej normy słuchają :lol:
Tak czy siak przy obliczeniach mamy tylko przybliżony wynik, ale to chyba nam aż tak bardzo nie przeszkadza.

Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 13:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kilis"] Tak czy siak przy obliczeniach mamy tylko przybliżony wynik, ale to chyba nam aż tak bardzo nie przeszkadza.


Mi nie przeszkadza wcale. Tak naprawdę, jeśli robi się wino wytrawne, wszelkie obliczenia upraszczają się bardzo mocno: wystarczy w miarę starannie zaprojektować wino na początku: jeśli chcemy np. mieć 13% alkoholu, potrzebujemy 13x16,8=218,4g cukru w litrze moszczu. Uwzględniając poprawkę 3/20 Bx powinniśmy mieć wskazanie areometru około 25 Bx*. Przy pełnym odfermentowaniu wino musi mieć około 13%.
A czy ma faktycznie 12,7 czy 13,2 może być ważne chyba tylko wtedy, jeśli wino chcemy oficjalnie wprowadzić do obrotu handlowego.


* - świadomie pomijam przejście z Bx [g/kg] na [g/l] - to niesie ze sobą błąd, ale w normalnym zakresie gęstości, raczej bez większego znaczenia.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 19:31 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 maja 2007, 01:00
Posty: 81
Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="Canin"]A do wytrawnego można używać winomierzy kapilarnych.
Ale czy to działa to nie wiem bo takowego nie mam :D


Kapilara działa jak chce, jak nie chce to nie działa... Moja pokazuje mi co chce :(

Poza tym właśnie chodzi mi o dokładny pomiar, chciałbym wiedzieć, czy alkoholu mam 12, czy 12,5%, a takiej dokładności kapilara nie zapewni.

Dokładnie to samo niestety jest z pomiarem cukru - biorąc pod uwagę poprawkę na niecukry aerometr nie zapewnia mi wystarczająco dokładnego pomiaru.

Arek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 19:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Pozostaje Ci pomiar gęstości destylatu. Tak bada się zawartość alkoholu w winie zgodnie z PN-90 A-79120/04.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 22:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Maciej"][quote="kilis"] Tak czy siak przy obliczeniach mamy tylko przybliżony wynik, ale to chyba nam aż tak bardzo nie przeszkadza.


.......... jeśli chcemy np. mieć 13% alkoholu, potrzebujemy 13x16,8=218,4g cukru w litrze moszczu. Uwzględniając poprawkę 3/20 Bx powinniśmy mieć wskazanie areometru około 25 Bx*. Przy pełnym odfermentowaniu wino musi mieć około 13%.


Czy zawsze wino odfermentuje do końca????
Może stanąć przy np 9% choć cukier jeszcze pozostał??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 23:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Cukier resztkowy można zbadać przy pomocy pasków dla cukrzyków (Ketodiastick). Wykrywają cukier już przy 1g na 1000ml...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 08:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
heavy - jeżeli zatrzymała by Ci się fermentacja przy 9% alk. i pozostałości nieprzefermentowanego cukru to na prawdę musiałbyś mieć "leniwe" drożdże :-), bo normalne jest, że drożdże będą "żarły" cukier aż zdechną :-). Oczywiście jeśli temperatura nie jest za niska bo wówczas przerwana zostanie fermentacja.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 15:49 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 listopada 2009, 01:00
Posty: 59
Lokalizacja: okolice Brodnicy
Dla zainteresowanych wyrobem wina i pogłębieniem wiedzy polecam http://wino.org.pl/forum/ no i obowiązkową lekturę Jan Cieślak "Domowy wyrób win". Moc wina określa się przy użyciu cukromierza:) stronka zawierająca instrukcję http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm znajdziecie także szczegółowe przepisy.
Pozdrawiam DeX


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 16:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
[quote="dexter7"]Dla zainteresowanych wyrobem wina i pogłębieniem wiedzy polecam http://wino.org.pl/forum/ no i obowiązkową lekturę Jan Cieślak "Domowy wyrób win". Moc wina określa się przy użyciu cukromierza:) stronka zawierająca instrukcję http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm znajdziecie także szczegółowe przepisy.
Pozdrawiam DeX


DeX, to wszystko już wiemy... :roll:

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="dexter7"]Dla zainteresowanych wyrobem wina i pogłębieniem wiedzy polecam http://wino.org.pl/forum/ no i obowiązkową lekturę Jan Cieślak "Domowy wyrób win". Moc wina określa się przy użyciu cukromierza:) stronka zawierająca instrukcję http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm znajdziecie także szczegółowe przepisy.
Pozdrawiam DeX


Oj kolego zmierzasz w złym kierunku lub pomyliłeś forum!!!!
Powiedz ile ta twoja niby pożal się boże obowiązkowa lektura poświęca stron produkcji wina gronowego????
Ja ci pomogę. Książka ma ok 450 stron, a o winie z winogron mówi się na stronach 168-170.
Mało tego pierwsze zdanie brzmi:
" wyrób wina z winogron nie jest objęty tematycznie niniejszą książką"
Więc o pogłębieniu wiedzy raczej nie ma tu mowy!!!!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO