Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 17:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2009, 22:07 
Kiper
Kiper

Heavy,

Z Cieśaka nie ma co się nabijać. Wiele osób zaczynał przygodę z winem właśnie od tej lektury. Sam posiadam egzemplarz sprzed ponad 20 lat...
Podobnie jak z winoroślą, 20-25 lat temu zaczynał się od Aldena, Aurory i innych szajsów...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 00:01 
mistrz
mistrz

[quote="Wesoly"]Heavy,

Z Cieśaka nie ma co się nabijać. Wiele osób zaczynał przygodę z winem właśnie od tej lektury. Sam posiadam egzemplarz sprzed ponad 20 lat...
Podobnie jak z winoroślą, 20-25 lat temu zaczynał się od Aldena, Aurory i innych szajsów...

Widzę że nie tylko ja jestem uprzedzony do Aurory, chociaż niektórzy z tego forum potrafią z niej zrobić niezłe wino. Ja też mam podręcznik Cieślaka w. 1976. Jednak w zasadzie z niego b. rzadko korzystam. Ostatnio jako ciekawostkę praktykuję ratowanie wina zmierzającego w kwas winny, właśnie za radą Cieślaka. Może mi się uda.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 11:24 
przedszkolak
przedszkolak

@heavy nie wiem w jaki sposób Ty robisz wina ale wiele osób wzorowało się na tej książce. Jeśli robisz jakieś "dzikie" wina to twoja sprawa. Nie będę się już więcej wypowiadał na tym forum bo panuje tu jakaś chora atmosfera. Oczywiście nie obrażając nikogo

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 12:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]
Oj kolego zmierzasz w złym kierunku lub pomyliłeś forum!!!!
Powiedz ile ta twoja niby pożal się boże obowiązkowa lektura poświęca stron produkcji wina gronowego????

Moim zdaniem książka Cieślaka , to dobry wstęp do poznania technologii produkcji wina wogóle. Na początek , to jednak lektura obowiązkowa, dzięki której można uniknąć zadawania pytań o dość oczywiste sprawy.

@heavy, widzę ,że zaczyna Cię znowu "nosić". Dalsze wypowiedzi w tym tonie poskutkują banem - trzecim i ostatnim :evil: Z Twoich postów nie wynika, żebyś był jakoś specjalnie zaawansowany, więc po co te komentarze ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 14:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="heavy"]
Powiedz ile ta twoja niby pożal się boże obowiązkowa lektura poświęca stron produkcji wina gronowego????

Moim zdaniem książka Cieślaka , to dobry wstęp do poznania technologii produkcji wina wogóle. Na początek , to jednak lektura obowiązkowa, dzięki której można uniknąć zadawania pytań o dość oczywiste sprawy.

@heavy, widzę ,że zaczyna Cię znowu "nosić". Dalsze wypowiedzi w tym tonie poskutkują banem - trzecim i ostatnim :evil: Z Twoich postów nie wynika, żebyś był jakoś specjalnie zaawansowany, więc po co te komentarze ?

Teraz to zupełnie nie wiem o co ci chodzi!!!
Jak szukasz pretekstu żeby mnie wywalić to proszę bardzo.
Ja twojej wiedzy nie oceniam i o to samo bym prosił, bo na tyle chyba mnie nie znasz.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 15:19 
Ekspert
Ekspert

Myślę że nie ma o co sie obrażaż . Męska przyjażn jest szorstka [ jak b. pana prezydenta do b. pana premiera ] ale przecież się lubimy . Winorośl nie jest dla miłych chłopców , tylko dla twardzieli . Wybór każdemu należy zostawić .I nie latajcie helikopterami .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 15:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"] Jak szukasz pretekstu żeby mnie wywalić to proszę bardzo.

Mylisz się i to bardzo. Zrobiłem to właśnie dla Twojego dobra , bo zaczynasz się ponownie "rozkręcać". Za posty w podobnie lekceważącym tonie zostałeś już zbanowany. Przemyśl to.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 15:30 
przedszkolak
przedszkolak

Żeby rozładować atmosfer, to moze taka metoda.
Wypijamy 100ml wina. I potem mierzymy alkomatem (moze byc patrolu policji) ilość alkoholu w wydychanym powietrzu. Najlepiej kilakrotnie w pewnych odstępach czasu.
Najwyższą wartość zapisujemy. mnożymy przez wartość masy ciała i mamy wynik zawartości alkoholu w winie. :twisted:

Uwaga. nie dolewać wina w trakcie eksperymentu.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2009, 22:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="heavy"] Jak szukasz pretekstu żeby mnie wywalić to proszę bardzo.

Mylisz się i to bardzo. Zrobiłem to właśnie dla Twojego dobra , bo zaczynasz się ponownie "rozkręcać". Za posty w podobnie lekceważącym tonie zostałeś już zbanowany. Przemyśl to.

A nie przyszło ci do głowy, że to Ty możesz się mylić???
O moje dobro dbam sam więc obejdzie się.
A co do niby mojego rozkręcania się to również nie masz racji ponieważ jestem sobą i nic tego nie zmieni.
Odpowiedź była merytoryczna:
"
Ja ci pomogę. Książka ma ok 450 stron, a o winie z winogron mówi się na stronach 168-170.
Mało tego pierwsze zdanie brzmi:
" wyrób wina z winogron nie jest objęty tematycznie niniejszą książką"
Więc o pogłębieniu wiedzy raczej nie ma tu mowy!!!!!!!!!"

Co tu jest lekceważące????????????????
Książka w ogóle nie traktuje o wyrobie wina gronowego, a przecież o takim winie jest mowa na tym forum. Sprawy techniczne na początku książki...no może są ok. Ale reszta???????
Każdy kto próbował wszczynać temat o malinach, jabłkach czy porzeczkach, oraz ile to wody i cukru trzeba dodać był odsyłany na inne forum. Tak czy nie????????????????

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 listopada 2009, 01:51 
mistrz
mistrz

Waldek! Daj spokój nie denerwuj się, bo tak naprawdę to Ty masz przecież gołębie serce. Dobrze że Olmek nie pisze iż go znowu prześladuje mój Phoenix., ponieważ planuję się wymienić lub w ostateczności odstąpić kilka sztobrów . Pozdrawiam wszystkich z uśmiechem. :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 grudnia 2009, 18:17 
nowicjusz
nowicjusz

Spróbuj winomierzem (metoda Gay-Lassusa), dostępny min. w Castoramie.

PostNapisane: wtorek, 12 października 2010, 20:38 
czeladnik
czeladnik

Odgrzeje trupa - jak ktoś chce zmierzy zawartość alkoholu w winie powinien posiadać:

1) alkoholomierz
2) mały zestaw do destylacji

Mały to znaczy kolbka o pojemności 200 cm3 i chłodnica do tego. Bierzemy 50 cm3 wina wlewany do kolbki. Następnie dolewamy 50 cm3 wody.
Destylujemy tak, żeby oddestylować 50 cm płynu. I w tym płynie mierzymy zawartość alkoholu.
Zestawy do destylacji są p[powszechnie dostępne na allegro bądź też w marketach typu Obi, Praktiker czy Castorama.

PostNapisane: środa, 13 października 2010, 21:34 
Ekspert
Ekspert

madmarx napisał(a):
Odgrzeje trupa - jak ktoś chce zmierzy zawartość alkoholu w winie powinien posiadać:

1) alkoholomierz
2) mały zestaw do destylacji

Mały to znaczy kolbka o pojemności 200 cm3 i chłodnica do tego. Bierzemy 50 cm3 wina wlewany do kolbki. Następnie dolewamy 50 cm3 wody.
Destylujemy tak, żeby oddestylować 50 cm płynu. I w tym płynie mierzymy zawartość alkoholu.

... no i mamy 45 % i co? tyle ma wino? :lol: Czy to lekcja określania poziomu alkoholu w winie, czy reklama tych zestawów? W jakim celu ta woda? Aleś nam doradził.
Edytuję kolejny raz bo usilnie szukam logiki w tej metodzie:
Załóżmy że wino ma 14% alkoholu w objętości tzn że w 50 cm wina jest 7 cm. Jak dodamy 50 cm wody to będziemy mieli 7 % wodny roztwór wina. Zakładam, że uda nam się oddestylować cały alkohol (co jest mało prawdopodobne) to w 50 cm destylatu ile może być alkoholu? Odpowiedz jest prosta. Ponownie 7 cm, czyli 14 % objętości. No i czym to zmierzyć? Jak jest alkoholomierz o tak niskim zakresie pomiaru to przecież lepiej zmierzyć bezpośrednio w winie?

PostNapisane: środa, 13 października 2010, 22:55 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
to przecież lepiej zmierzyć bezpośrednio w winie?

W tym szaleństwie jest chyba metoda. Wszystkie alkoholomierze fałszują wyniki przy cukrze resztkowym i innych ingrediencjach.

PostNapisane: czwartek, 14 października 2010, 05:53 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Edytuję kolejny raz bo usilnie szukam logiki w tej metodzie:
Załóżmy że wino ma 14% alkoholu w objętości tzn że w 50 cm wina jest 7 cm. Jak dodamy 50 cm wody to będziemy mieli 7 % wodny roztwór wina. Zakładam, że uda nam się oddestylować cały alkohol (co jest mało prawdopodobne) to w 50 cm destylatu ile może być alkoholu? Odpowiedz jest prosta. Ponownie 7 cm, czyli 14 % objętości. No i czym to zmierzyć? Jak jest alkoholomierz o tak niskim zakresie pomiaru to przecież lepiej zmierzyć bezpośrednio w winie?

http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/dydak ... ech/4p.pdf
Możesz też zajrzeć do Polskiej Normy PN-90 A-79120.04

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1