Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 10:48 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2020, 10:12
Posty: 3
Lokalizacja: TYCHY
Cześć,
postanowiłem zasięgnąć porady odnośnie , jak w temacie , jak zmierzyć ile winko ma procent.

Pierwsza metoda to pomiar specjalnym alkoholomierzem ,można to wykonać tylko dla win wytrawnych, nie zawierających cukru i o takie wino mi chodzi:

Jest to szklana rurka z bardzo wąskim otworek do którego wlewamy wino
Pomiar wykonujemy poprzez nalanie do "kielicha" kilku kropel wina. Odczekać 10 -15 sekund. Następnie obracamy kielich i kładziemy na płaskiej podstawie. Obserwujemy kapilarę w której wino wędruje i zatrzymuje się na zakreślonej skali. Odczytujemy zawartość alkoholu. Pomiar powinno przeprowadzać się w 20C temperatury wina.

Kupiłem wino w Bi...ce i miało na etykiecie 14% , po pomiarze wyszło 15% czyli 1% różnicy , co daje o jakieś 7% jest zafałszowany wynik

Druga metoda planowanie ile chcemy mieć procentów w winie

Aby obliczyć ilość cukru jaki mam dodać, aby otrzymać założoną moc wina musimy to wyliczyć:
Chcemy mieć stężenie 14 %, w balonie mieści się 51l , objętość nastawu * 17 (bo tyle trzeba cukru na 1%) = ilość cukru jaką trzeba dodać do wina.

Na moim przykładzie zakładam moc 14%
nastaw (sok + syrop cukrowy) 51l, więc:
14 x 51 x 17 = 12138g cukru (12,138kg)

Dałem 12 kg cukru, a cały nastaw po zmieszaniu wszystkiego na dokładnie 51 litrów

Teraz wypadało by to sprawdzić w praktyce

Proces wygląda tak:
robimy pomiary BLG
1 0
2 0,1
3 0,5
4 1
5 1,5
6 1,9
7 2,5
8 3,1
9 3,5
10 3,9
11 4,5
12 5,2
13 5,7
14 6,2
15 6,7
16 7,3
17 7,8
18 8,3
19 8,8
20 9,6
21 10
22 10,4
23 11,2
24 11,8
25 12,5
BLG %

Blg przed fermentacją 22 (co odpowiada stężeniu alkoholu 10,4%) - czyli na samym początku
Blg przed dodaniem cukru 3 (0,5%) - po około tygodniu przed dodaniem drugiej partii cukru
Blg po dodaniu cukru 13 (5,7%) - po wymieszaniu drugiej partii cukru z nastawem
Blg po fermentacji -0 (0%) - przed butelkowaniem po zakończeniu fermentacji

Czyli:
(10,4% -0,5% ) + (5,7% - 0%) = 15,6%

Coś nie wyszło miało być 14% a jest 15,6% wynik jest zafałszowany o około 11%

Gdzie jest błąd?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 11:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
dzwilu88 napisał(a):
Pierwsza metoda to pomiar specjalnym alkoholomierzem ,można to wykonać tylko dla win wytrawnych, nie zawierających cukru i o takie wino mi chodzi:

W winie nie da się zmierzyć % alkoholu. Można to robić tylko w czystych alkoholach. W winie % alkoholu możemy tylko zaprojektować przy przystępowaniu do fermentacji. Odpowiednie obliczenia znajdziesz na forum.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 11:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
dzwilu88 napisał(a):
Kupiłem wino w Bi...ce i miało na etykiecie 14% , po pomiarze wyszło 15% czyli 1% różnicy , co daje o jakieś 7% jest zafałszowany wynik


Ta metoda jest metodą na zasadzie fizycznych właściwości roztworu alkoholu,jakim jest wino. Ogólnie metoda jest metodą mało dokładną, jest wrażliwa na wiele czynników takich jak temp., skład roztworu,czystość przyrządu , etc.
Nie zmierzysz tą metodą dokładnie zawartości alkoholu.
Jedyną względnie dokładną metodą pomiaru jest metoda założona na reakcjach chemicznych, przy założeniu,że odczynniki mają odpowiednio założone stężnie.
Inne pytanie nasuwa się, jak producent wina określił stężnie. Zakładam,że w laboratorium,czyli zakładamy wynik dokładny(gdyż wiem,jakie są procedury produkcji wina, przynajmniej jak to jest w Czechach).
Można zerknąć tutaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 11:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2020, 10:12
Posty: 3
Lokalizacja: TYCHY
vanKlomp napisał(a):
dzwilu88 napisał(a):
Pierwsza metoda to pomiar specjalnym alkoholomierzem ,można to wykonać tylko dla win wytrawnych, nie zawierających cukru i o takie wino mi chodzi:

W winie nie da się zmierzyć % alkoholu. Można to robić tylko w czystych alkoholach. W winie % alkoholu możemy tylko zaprojektować przy przystępowaniu do fermentacji. Odpowiednie obliczenia znajdziesz na forum.


Da się zmierzyć pod warunkiem, że jest wytrawne, czyli nie zawiera cukru.

-- czwartek, 5 marca 2020, 11:43 --

Czyli nawet stosując wzory i tak będę miał wynik przybliżony?

Generalnie to nie potrzebuje wyniki po przecinku ale chciałbym wiedzieć, czy mam 14 czy na przykład 17 procent.
Może ktoś poratuje jakimś kalkulatorem. Znalazłem kilka na necie ale jakoś nie mam przekonania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 11:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
dzwilu88 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
dzwilu88 napisał(a):
Pierwsza metoda to pomiar specjalnym alkoholomierzem ,można to wykonać tylko dla win wytrawnych, nie zawierających cukru i o takie wino mi chodzi:

W winie nie da się zmierzyć % alkoholu. Można to robić tylko w czystych alkoholach. W winie % alkoholu możemy tylko zaprojektować przy przystępowaniu do fermentacji. Odpowiednie obliczenia znajdziesz na forum.


Da się zmierzyć pod warunkiem, że jest wytrawne, czyli nie zawiera cukru.

-- czwartek, 5 marca 2020, 11:43 --

Czyli nawet stosując wzory i tak będę miał wynik przybliżony?


Wino poza cukrami zawiera niecukry, a te mogą być w różnym stężeniu. Różne stężenie, różny wynik.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 11:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Amatorom polecam powstrzymanie się od wyliczanek ile alkoholu zawiera wino. Najlepiej przyjąć, że zawiera i już. Bawiłem się kapilarą, prawie zawsze wskazywała więcej niż wynikało z wyliczeń i ze zdrowego rozsądku. A planowanie i arytmetyka to moim zdaniem wróżenie z fusów bo zmiennych jest tak dużo, że nie ma to sensu. Opieranie się wyłącznie na możliwościach przerobowych drożdży prowadzi do jeszcze większych rozczarowań.
Profesjonaliści by nie stracić koncesji na wyrób mają własne lub korzystają z zewnętrznych laboratoriów.
Amatorowi po co wiedza o dokładnej zawartości alkoholu w winie? A wyliczona lub wskazana przez kapilarę błędna informacja czemu służy?
Nie znaczy to, ze nie mierzę cukru, choćby po to by orientacyjnie sprawdzić na jakim etapie znajdują się nastawy.

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 13:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2020, 10:12
Posty: 3
Lokalizacja: TYCHY
Generalnie masz rację ale skoro już coś robię to chciałbym wiedzieć o tym jak najwięcej, a zwłaszcza o parametrach produktu końcowego.
W tym przypadku to najdokładniejszą metodą jest destylacja ale komu by się chciało :)))


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 13:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
dzwilu88 napisał(a):
Generalnie masz rację ale skoro już coś robię to chciałbym wiedzieć o tym jak najwięcej, a zwłaszcza o parametrach produktu końcowego.
W tym przypadku to najdokładniejszą metodą jest destylacja ale komu by się chciało :)))

Destylacja bez możliwość bardzo dokładnego pomiaru temperatury i bez chromatograficznej metody oznaczania czystości też niewiele da.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 13:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
dzwilu88 napisał(a):
Blg przed fermentacją 22 (co odpowiada stężeniu alkoholu 10,4%) - czyli na samym początku
Blg przed dodaniem cukru 3 (0,5%) - po około tygodniu przed dodaniem drugiej partii cukru
Blg po dodaniu cukru 13 (5,7%) - po wymieszaniu drugiej partii cukru z nastawem
Blg po fermentacji -0 (0%) - przed butelkowaniem po zakończeniu fermentacji

Czyli:
(10,4% -0,5% ) + (5,7% - 0%) = 15,6%


Błąd jest w tych pomiarach i wynikającej z niego matematyce.

Tj. alkohol zakłamuje (zmienia) pomiar blg. Przy pomiarze BLG w roztworze zawierającym alkohol, należy dodać poprawkę na alkohol.

Dodatkowo, w przypadku wina nalezy dodać poprawkę na niecukry.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO