Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 19:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 12:09 
Ekspert
Ekspert

krogo napisał(a):
1 litrze moszczu mamy 0,5 mmol SO2, który reaguje z 1 mmol NaOH

Zakładając, że kwasowość moszczu to jest 7,5 g/l to w 1 litrze moszczu mamy 0,05 moli kwasu winowego czyli 50 mmoli, czyli 100 razy więcej niż SO2

PostNapisane: środa, 11 października 2023, 12:33 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
krogo napisał(a):
1 litrze moszczu mamy 0,5 mmol SO2, który reaguje z 1 mmol NaOH

Zakładając, że kwasowość moszczu to jest 7,5 g/l to w 1 litrze moszczu mamy 0,05 moli kwasu winowego czyli 50 mmoli, czyli 100 razy więcej niż SO2

Masz rację. W moim rozumowaniu nie uwzględniłem, że miareczkujemy próbkę 10 ml moszczu czyli 100 razy mniejszą niż 1 l.
Wygaszam mój poprzedni post by nie wprowadzać nikogo w błąd.

PostNapisane: środa, 11 października 2023, 14:37 
Kiper
Kiper

przemgo74 napisał(a):
Misza napisał(a):
Wpływ SO2 na pomiar kwasowości jest pomijalny.

No to wygląda, że faktycznie przebieg pogody w tym roku niektórym odmianom wyjątkowo pasował.
Dziękuję :-)

Przemgo,
u mnie też w tym roku wg pomiarów wyszły sporo niższe kwasy u tych samych odmian niż w roku ubiegłym. Więc to raczej sprzyjająca pogoda... :D :D :D

PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:39 
mistrz
mistrz

beny napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
Misza napisał(a):
Wpływ SO2 na pomiar kwasowości jest pomijalny.

No to wygląda, że faktycznie przebieg pogody w tym roku niektórym odmianom wyjątkowo pasował.
Dziękuję :-)

Przemgo,
u mnie też w tym roku wg pomiarów wyszły sporo niższe kwasy u tych samych odmian niż w roku ubiegłym. Więc to raczej sprzyjająca pogoda... :D :D :D

Beny - no i tylko nie wiadomo czy się cieszyć, czy płakać. Na krótką metę (tegoroczną) oczywiście można się cieszyć, ale na dłuższą... Taki ciepły wrzesień zdarza się wyjątkowo rzadko.

PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2023, 10:50 
nowicjusz
nowicjusz

Nie chciałem zakładać nowego wątki dlatego pozwólcie, że podepnę się pod istniejącą dyskusje. Moje pytanie defakto dotyczy również kwasowości.
Postanowiłem w tym roku spróbować z winem różowym. Co za tym idzie po wykonaniu miazgi z regenta powstałej przez zgniecenie jagód po oddzieleniu szypułek od razu wycisnąłem 5 litrów soku na próbny nastaw wina różowego. Reszta poszła na nastaw czerwonego Regenta.
Przed wyciskaniem soku na wino różowe przeprowadziłem pomiar kwasowości pobierając próbkę soku z miazgi. Pomiar kwasowości dokonałem przy pomocy omawianego zestawu firmy Biowin. Pomiar wykazał ok. 8,5 g/l.
Po ustaniu fermentacji dokonałem pierwszego zlania znad osadu tak czerwonego jak i różowego wina. Następnie z uwagi na pojawienie się przymrozków wystawiłem wina na stabilizacje w niskiej temperaturze która trwała 2 tygodnie.
Po tym czasie dokonałem kolejnego zlania znad osadu. Przy tej okazji wykonałem pomiar kwasowości wina czerwonego oraz różowego. Tym razem pomiar przeprowadziłem z użyciem pH metru. Wyniki jakie otrzymałem to 7,4 g/l dla wina czerwonego i 5,5 g/l dla różowego. I tu moje pytanie co mogło spowodować taki spadek kwasowości wina różowego skoro do jego nastawu użyłem tych samych owoców jak do czerwonego gdzie kwasowość wyjściowa była taka sam i wynosiła ok. 8,5 g/l. Czy proces stabilizacji w przypadku tych win dał taki różny spadek kwasowości?

PostNapisane: wtorek, 8 października 2024, 19:04 
czeladnik
czeladnik

Mam pytanie, czy pomiar moszczu ciemnych odmian bez sedymentacji będzie nieco zawyżony, zaniżony czy po prostu błędny? Wiedziałem, że w tym roku coś robię nie tak przy pomiarach, bo mi wyniki kwasowości nie bardzo korelowały z odczuciem w ustach i porównując do lat poprzednich. :crazy:

PostNapisane: wtorek, 8 października 2024, 19:45 
Ekspert
Ekspert

Jeśli moszcz jest bardzo ciemny i trudno określić kwasowość można moszcz rozcieńczyć pół na pół.
Wtedy pomiar będzie bardziej widoczny. Następnie pomiar mnożysz x2 i masz kwasowośc.

PostNapisane: wtorek, 8 października 2024, 19:57 
czeladnik
czeladnik

A w młodym winie pomiar robi się tak samo? Czy trzeba robić jakieś korekty ze względu na alkohol? Mam na myśli miareczkowanie z użyciem NaOH

PostNapisane: środa, 9 października 2024, 14:19 
mistrz
mistrz

zadałeś chyba trudne pytanie ;)
ja mam zawsze po fermentacji niższe ph i wyższe kwasy. Mimo że stosuję drożdże odkwaszające

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

Ostatnio edytowano środa, 9 października 2024, 19:40 przez ArturK79, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 9 października 2024, 16:13 
czeladnik
czeladnik

A bo nie jestem pewien czy dobrze w tym roku pomierzyłem kwasowość w czerwonych nastawach i chcę jeszcze zmierzyć przed fjm kwasowość, bo mi zweigelt wczoraj zrobił psikusa i nie chciało wyjść inaczej niż 6g/l, a na pozostałych nastawach wszystko miało wyższy kwas.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Strefa czasowa: UTC + 1