Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 19:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 12:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4666
Lokalizacja: Rybnik
krogo napisał(a):
1 litrze moszczu mamy 0,5 mmol SO2, który reaguje z 1 mmol NaOH

Zakładając, że kwasowość moszczu to jest 7,5 g/l to w 1 litrze moszczu mamy 0,05 moli kwasu winowego czyli 50 mmoli, czyli 100 razy więcej niż SO2

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 12:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 147
Lokalizacja: Rzeszów
Misza napisał(a):
krogo napisał(a):
1 litrze moszczu mamy 0,5 mmol SO2, który reaguje z 1 mmol NaOH

Zakładając, że kwasowość moszczu to jest 7,5 g/l to w 1 litrze moszczu mamy 0,05 moli kwasu winowego czyli 50 mmoli, czyli 100 razy więcej niż SO2

Masz rację. W moim rozumowaniu nie uwzględniłem, że miareczkujemy próbkę 10 ml moszczu czyli 100 razy mniejszą niż 1 l.
Wygaszam mój poprzedni post by nie wprowadzać nikogo w błąd.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 14:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 676
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
przemgo74 napisał(a):
Misza napisał(a):
Wpływ SO2 na pomiar kwasowości jest pomijalny.

No to wygląda, że faktycznie przebieg pogody w tym roku niektórym odmianom wyjątkowo pasował.
Dziękuję :-)

Przemgo,
u mnie też w tym roku wg pomiarów wyszły sporo niższe kwasy u tych samych odmian niż w roku ubiegłym. Więc to raczej sprzyjająca pogoda... :D :D :D

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
beny napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
Misza napisał(a):
Wpływ SO2 na pomiar kwasowości jest pomijalny.

No to wygląda, że faktycznie przebieg pogody w tym roku niektórym odmianom wyjątkowo pasował.
Dziękuję :-)

Przemgo,
u mnie też w tym roku wg pomiarów wyszły sporo niższe kwasy u tych samych odmian niż w roku ubiegłym. Więc to raczej sprzyjająca pogoda... :D :D :D


Beny - no i tylko nie wiadomo czy się cieszyć, czy płakać. Na krótką metę (tegoroczną) oczywiście można się cieszyć, ale na dłuższą... Taki ciepły wrzesień zdarza się wyjątkowo rzadko.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2023, 10:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 14 grudnia 2023, 12:18
Posty: 1
Lokalizacja: Wielkopolska
Nie chciałem zakładać nowego wątki dlatego pozwólcie, że podepnę się pod istniejącą dyskusje. Moje pytanie defakto dotyczy również kwasowości.
Postanowiłem w tym roku spróbować z winem różowym. Co za tym idzie po wykonaniu miazgi z regenta powstałej przez zgniecenie jagód po oddzieleniu szypułek od razu wycisnąłem 5 litrów soku na próbny nastaw wina różowego. Reszta poszła na nastaw czerwonego Regenta.
Przed wyciskaniem soku na wino różowe przeprowadziłem pomiar kwasowości pobierając próbkę soku z miazgi. Pomiar kwasowości dokonałem przy pomocy omawianego zestawu firmy Biowin. Pomiar wykazał ok. 8,5 g/l.
Po ustaniu fermentacji dokonałem pierwszego zlania znad osadu tak czerwonego jak i różowego wina. Następnie z uwagi na pojawienie się przymrozków wystawiłem wina na stabilizacje w niskiej temperaturze która trwała 2 tygodnie.
Po tym czasie dokonałem kolejnego zlania znad osadu. Przy tej okazji wykonałem pomiar kwasowości wina czerwonego oraz różowego. Tym razem pomiar przeprowadziłem z użyciem pH metru. Wyniki jakie otrzymałem to 7,4 g/l dla wina czerwonego i 5,5 g/l dla różowego. I tu moje pytanie co mogło spowodować taki spadek kwasowości wina różowego skoro do jego nastawu użyłem tych samych owoców jak do czerwonego gdzie kwasowość wyjściowa była taka sam i wynosiła ok. 8,5 g/l. Czy proces stabilizacji w przypadku tych win dał taki różny spadek kwasowości?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 października 2024, 19:04 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 110
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Mam pytanie, czy pomiar moszczu ciemnych odmian bez sedymentacji będzie nieco zawyżony, zaniżony czy po prostu błędny? Wiedziałem, że w tym roku coś robię nie tak przy pomiarach, bo mi wyniki kwasowości nie bardzo korelowały z odczuciem w ustach i porównując do lat poprzednich. :crazy:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 października 2024, 19:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5515
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jeśli moszcz jest bardzo ciemny i trudno określić kwasowość można moszcz rozcieńczyć pół na pół.
Wtedy pomiar będzie bardziej widoczny. Następnie pomiar mnożysz x2 i masz kwasowośc.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 października 2024, 19:57 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 110
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
A w młodym winie pomiar robi się tak samo? Czy trzeba robić jakieś korekty ze względu na alkohol? Mam na myśli miareczkowanie z użyciem NaOH


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2024, 14:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 373
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
zadałeś chyba trudne pytanie ;)
ja mam zawsze po fermentacji niższe ph i wyższe kwasy. Mimo że stosuję drożdże odkwaszające

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Ostatnio edytowano środa, 9 października 2024, 19:40 przez ArturK79, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 października 2024, 16:13 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 110
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
A bo nie jestem pewien czy dobrze w tym roku pomierzyłem kwasowość w czerwonych nastawach i chcę jeszcze zmierzyć przed fjm kwasowość, bo mi zweigelt wczoraj zrobił psikusa i nie chciało wyjść inaczej niż 6g/l, a na pozostałych nastawach wszystko miało wyższy kwas.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO