Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 22:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2022, 18:41 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 147
Lokalizacja: Rzeszów
Misza napisał(a):
... Musisz bazować albo na odważkach albo na gotowym 0,1 molowym roztworze.

Czy mógłbyś podpowiedzieć gdzie zaopatrzyć się w takie odważki lub gotowy roztwór? Widziałem jakieś oferty w sprzedaży wysyłkowej ale ceny kosmiczne.
Do tej pory wydawało mi się, że najsensowniejsze jest przyrządzenie roztworu NaOH bazując na stężonym 50% roztworze, który praktycznie nie zawiera węglanów bo Na2CO3 wytrąca się w postaci osadu.
Jednak stężenie przygotowanego roztworu wypadałoby skontrolować np. za pomocą kwasu solnego.
Ale stężenie tego kwasu również powinno być dokładnie znane, czyli trzeba je skontrolować np. za pomocą bezwodnego węglanu sodu.
I tu znowu dochodzimy do odważki :)
Czy zakupiony węglan sodu można wysuszyć, odważyć na precyzyjnej wadze (np. jubilerskiej) i przyjąć, że jest to wystarczająca dokładność do dalszej zabawy?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2022, 12:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4666
Lokalizacja: Rybnik
W dużych miastach zazwyczaj są stacjonarne sklepy z odczynnikami i wyposażeniem laboratoryjnym. W Rzeszowie np. Alchem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 października 2022, 14:01 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Ja kupowałem w pol aura. I odwazki i gotowy roztwór.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2022, 09:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 373
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Mogę prosić szanownych forumowiczów o podanie, jakie pH ma według Waszych phmetrów zwykła coca-cola (nie pepsi, nie zero, tylko zwykła cola)?
Miałem ostatnio cyrki z moim phmetrem i mimo skalibrowania buforami, pokazywał dziwne rzeczy. Sprawdziłem pH innych płynów i tak: coca-cola ma 2,3; sok pomarańczowy Tymbark 3,7; piwo Łomża 4,5. Ale chyba coca-cola wszędzie i zawsze w PL będzie miała taką samą wartość. W innych krajach podają inne pH, u mnie wyszło 2,3.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2022, 13:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 294
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Kupie dzisiaj i sprawdzę... Chodzi o Coca Cole oryginalną?
Zmierzyłem. U mnie ma pH 2.9


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 10:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2900
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Miareczkujemy do zmiany koloru czy do uzyskania koloru błękitu?
Wino białe.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4666
Lokalizacja: Rybnik
Do uzyskania koloru zielono-niebieskiego

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 11:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2900
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Dzięki za szybką odpowiedź :thumbup:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 października 2023, 18:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
winluk napisał(a):
Kupie dzisiaj i sprawdzę... Chodzi o Coca Cole oryginalną?
Zmierzyłem. U mnie ma pH 2.9


Z tą colą to dobry pomysł - wszędzie dostępna i byśmy mieli pewny i sprawdzony "bufor" do testowania phmetrów... Może więcej osób by dokonało pomiarów i podzieliło się wynikami, bo na razie są dwa i każdy inny... :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 09:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Cześć!

Czy pomiar kwasowości po zasiarkowaniu miazgi może wyjść zafałszowany?

Zebrałem wczoraj Baco Noir. Odszypułkowałem, zgniotłem i zasiarkowałem. Niestety dopiero później wziąłem się za pomiar kwasu i tu zdziwienie - wyszło TA 9. W poprzednich latach było mniej więcej TA 14, 13.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 10:30 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 147
Lokalizacja: Rzeszów
przemgo74 napisał(a):
Cześć!
Czy pomiar kwasowości po zasiarkowaniu miazgi może wyjść zafałszowany?
Zebrałem wczoraj Baco Noir. Odszypułkowałem, zgniotłem i zasiarkowałem. Niestety dopiero później wziąłem się za pomiar kwasu i tu zdziwienie - wyszło TA 9. W poprzednich latach było mniej więcej TA 14, 13.

Nie jestem chemikiem ale pokuszę się o odpowiedź (proszę skorygować jeśli piszę głupoty).
Siarka reaguje z zasadą sodową więc wpływa na wynik pomiaru kwasowości miareczkowej. 1 mol S02 reaguje z dwoma molami NaOH tworząc siarczyn sodu.
Tyle tylko, że siarkowanie podwyższa a nie obniża wynik.
W Twoim przypadku, jeśli pomiar jest poprawny, masz po prostu lepiej dojrzałe owoce niż w poprzednich latach.

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 10:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
krogo napisał(a):
W Twoim przypadku, jeśli pomiar jest poprawny, masz po prostu lepiej dojrzałe owoce niż w poprzednich latach.


Oczywiście biorę to pod uwagę, zwłaszcza że przebieg pogody był zupełnie inny w tym roku. Ale żeby aż taka różnica...

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 10:48 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 12:29
Posty: 147
Lokalizacja: Rzeszów
przemgo74 napisał(a):
krogo napisał(a):
W Twoim przypadku, jeśli pomiar jest poprawny, masz po prostu lepiej dojrzałe owoce niż w poprzednich latach.

Oczywiście biorę to pod uwagę, zwłaszcza że przebieg pogody był zupełnie inny w tym roku. Ale żeby aż taka różnica...

TA 14 czy 13 to oznacza zupełnie niedojrzałe owoce (przynajmniej dla większości znanych mi odmian). Więc może po raz pierwszy dojrzały tak jak trzeba (choć TA 9 to też nie jest mało). :)

_________________
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4666
Lokalizacja: Rybnik
Wpływ SO2 na pomiar kwasowości jest pomijalny.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 11:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Misza napisał(a):
Wpływ SO2 na pomiar kwasowości jest pomijalny.

No to wygląda, że faktycznie przebieg pogody w tym roku niektórym odmianom wyjątkowo pasował.
Dziękuję :-)

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO