Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 01:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2019, 20:03 
nowicjusz
nowicjusz

Jako, że to mój pierwszy post witam serdecznie i dziękuję za wszystkie rady jakie do tej pory wyczytałem :).

Przymierzam się w tym roku do pomiarów kwasowości moszczu, a później mam nadzieję wina z Solarisa. Posiadam phmetr i mieszadło magnetyczne (robię też piwo) i pomyślałem, na razie teoretycznie, aby zbadać kwasowość w następujący sposób: w zlewce odmierze 20ml soku, dodam ok 40ml wody destylowanej i na mieszadle zacznę mieszać płyn. Zanurzę phmetr i zacznę dolewac roztwór 0,1 NaOH aż do momentu uzyskania pH=7. Następnie na wadze zważę jaką ilość NaOH dałem. Wynik oczywiście odpowiednio przemnoże. Pytanie czy kręcące mieszadełko (nypel z magnesem neodymowym pokryty teflonem) nie zaburzy w jakiś sposób pomiaru pH?
Dodatkowo chciałem spytać o to gdzie i w jakiej formie najlepiej kupić Naoh? Na allegro są np. za 10 zł/kg ale z opisu to raczej do udrazniania rur więc nie wiem czy nie ma jakiś zanieczyszczeń. Z drugiej strony w sklepie chemicznym w Toruniu 1kg to ponad 100 zł. Pytanie też jak przetrzymujecie proszek? Jak rozrabiacie, aby możliwie ograniczyć kontakt z CO2, higroskopijnosc itd...

PostNapisane: piątek, 12 kwietnia 2019, 21:25 
mistrz
mistrz

Mieszanie "pchełką" jest typowym postępowaniem w laboratoriach chemicznych. Może jednak warto zwiększyć objętość mieszanego do roztworu, aby "pchełka" nie uderzała w elektrodę - np. nawet do 150 ml. Zgodnie ze sztuką przed dodaniem wina/soku należy ustawić pH czystej wody na 7,0 (w wodzie bywa rozpuszczony CO2 z powietrza, co obniża jej pH). Również, należy usunąć resztki CO2 z wina (np. podgrzać w mikrofalówce). Co do NaOH, to nie jest dużym problemem wyprodukować go o wysokim stopniu czystości, ale też nie ma co się "bić" o najwyższą, gdyż błąd w oznaczeniu, nawet 5% nie jest wielkim problemem, zwłaszcza, że wielu oznacza tylko na zmianę koloru barwnika. Nawet jeśli NaOH trochę przereaguje z CO2 lub pochłonie parę wodną z powietrza (należy je trzymać szczelnie zamknięte).

PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 13:13 
czeladnik
czeladnik

Czy ktoś porównywał wskazania zestawu do kwasowości Browinu z metodą pH-metryczną wagową z 0,1mol NaOH opisywaną wcześniej w poście? Coś mi wyniki nie pasują. Metoda z pH-metrem zaniża wyniki ok 1,5-2 g/l lub Browinowski zawyża (nowy, świeży odczynnik). Jak sprawdzić który daje bardziej rzeczywisty wynik?

PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 14:36 
Ekspert
Ekspert

Ten zestaw jest kiepski...Tam pokazuje, ze soku z winogron to masz nalać X, a soku z jabłek to masz nalać Y inną wartość początkową? A skala kwasu jest jedna?

A przecież istotą miareczkowania jest pokazanie kwasowości w przeliczeniu na kwas winowy. Wiadomo, że inne jest odczucie kwaśności kwasu jabłkowego czy winowego.

Dla potrzeb winiarstwa poprawna jest metoda z miareczkowaniem 10 ml soku + 0,1 mol NaOH x 0,75...

PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 14:56 
czeladnik
czeladnik

no jest tak jak piszesz ale dla winogronowego wchodzi 10ml soku a odczynnik jest roztworem 0,13333 mol NaOH czyli każdy ml redukuje 1g/l dlatego od razu z podziałki można odczytać wynik w g/l

PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 15:47 
Ekspert
Ekspert

piotrwzk napisał(a):
no jest tak jak piszesz ale dla winogronowego wchodzi 10ml soku a odczynnik jest roztworem 0,13333 mol NaOH czyli każdy ml redukuje 1g/l dlatego od razu z podziałki można odczytać wynik w g/l

EEEEE.... coś pan plecie. Zależy jaki kwas się miareczkuje. W tym wypadku na pewno można powiedzieć,że 1ml NaOH zneutralizuje 0,13 mM kwasu jednowartościowego,lub 0,65mM kwasu dwuwartościowego...etc. Zaś jego masa zależy od jego masy molowej (m=n*M, masa kwasu= ilość moli kwasu * jego masa molowa). A kwas winowy, jabłkowy oraz wiele innych kwasów występujących w soku mają przecież różne masy molowe,różne wartościowości.

PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 16:44 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Dla potrzeb winiarstwa poprawna jest metoda z miareczkowaniem 10 ml soku + 0,1 mol NaOH x 0,75...

Będzie jeszcze bardziej poprawnie, jeżeli do 10 mil soku dodamy 10 mil wody destylowanej lub demineralizowanej.

Niedawno robiliśmy w kilka osób testy różnymi pH-metrami i różnymi metodami. Następnie, wyniki porównywaliśmy z wynikami laboratorium dla tej samej partii wina.
Różnice są :) a poprawność/dokładność wykonania pomiaru jest kluczowa.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 1 października 2019, 22:57 
czeladnik
czeladnik

Zamiast mnożyć przez 0.75 chyba można zrobić 0.1333 molowy roztwór NaOH i wynik od razu jest w g/l. Ktoś potwierdzi?
Przy jakim pH należy zakończyć miareczkowanie? Błękit bromotymolowy zmienia barwę przy ok pH 8 a różnica w ilości kwasów w porównaniu z pH 7 to ok 0.3g/l

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2022, 11:26 
Kiper
Kiper

Chyba powoli trzeba kończyć z amatorszczyzną.
Chcę trochę bardziej profesjonalnie w tym sezonie podejść do "produkcji" wina.
Do tej pory wszystkie pomiary były na zasadzie raczej zabawy, bo bazując na tanich sprzętach z chin, bądź na gotowych zestawach do miareczkowania, wyniki się delikatnie mówiąc, rozjeżdżają...

Czy ktoś z kolegów ma źródło, bądź przygotowuje odczynniki sam i mógłby odsprzedać:

1%-owy BBh i 0,1 molowy roztwór NaOH?

Na alledrogo jest błękit bromotymolowy, ale w stężeniu 0,1% w butli 100ml...

Naczynia i biurety ogarnę chyba sam...

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2022, 11:51 
Ekspert
Ekspert

Na aledrogo jest błękit bromotymolowy 1g po mniej niż 10zł. Rozpuścisz w spirytusie i starczy ci na 100lat.

Jeśli będziesz używał odważek analitycznych to potrzebujesz jeszcze kolbę miarową 1000ml. Biureta 25 ml w zupełności wystarczy, koniecznie z teflonowym kranem. Przyda sie też mały lejek do biurety i tryskawka. Kolby stożkowe setki ze 3 szt.

Z odważką mogę pomóc ;)

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2022, 12:22 
Kiper
Kiper

No to działam
Zamawiam zatem ten 1 g w Warchemie. Będę musiał skądś skombinować spirytus... :crazy:

Czy ten 0,1 molowy roztwór NaOH mogę przygotować korzystając z NaOH kupionego ze 3 lata temu (1kg) do dezynfekcji balonów?

Wieczorem sprawdzę, czy mam jakieś naczynia laboratoryjne, bo coś kiedyś chyba próbowałem kompletować...

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2022, 12:31 
Ekspert
Ekspert

Odradzam używanie starego i technicznego NaOH - może mieć nałapane i CO2 i wilgoci. Poza tym niezmiernie trudno jest odważyć w domowych warunkach 4g z dokładnością do 2 miejsc po przecinku, biorąc pod uwagę że NaOH to zazwyczaj higroskopijne płatki lub pastylki. Musisz bazować albo na odważkach albo na gotowym 0,1 molowym roztworze.

PostNapisane: środa, 28 września 2022, 21:02 
przedszkolak
przedszkolak

Pytanie, a czy ten 0,1%-owy BŁĘKIT BROMOTYMOLOWY dostępny na Allegro też będzie ok? Czy fakt, że trzeba go będzie wstrzyknąć 10 razy więcej niż normalnie mocno przekłamie wynik?

PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 10:47 
Ekspert
Ekspert

Pojechałem dzisiaj do Browinu bo brakło mi niebieskiego płynu do oznaczania kwasów. Pani w Browinie z rozbrajającą szczerością powiedziała, że nie ma bo ludzie nie kupują. Wszyscy robią na oko i ona też. :mrgreen:
Ręce opadają. :thumbdown:

PostNapisane: środa, 12 października 2022, 21:45 
czeladnik
czeladnik

A takie pytanie, czy blekitbromomotylowy to nie to samo co niebieski roztwor K?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1