Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 09:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 października 2017, 12:45 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
wikipedia napisał(a):
Kwasowość potencjalna (bierna) – to sumaryczne, całkowite stężenie wszystkich związków chemicznych w układzie, spełniających definicję kwasów Bronstedta pomnożone przez średnią liczbę potencjalnie kwasowych atomów wodoru przypadającą na jedną cząsteczkę tych związków.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasowo%C ... otencjalna

Czyli bez przemnożenia wychodziłoby na to, że wszystkie te atomy są kwasowe
(inaczej: że mamy do czynienia z silnym, w 100% zdysocjowanym kwasem. A kwasy organiczne to kwasy słabe, dysocjujące tylko w jakimś %).

To samo źródło tłumaczy też dlaczego się przelicza:
wikipedia napisał(a):
Ze względu na to, iż surowce i produkty spożywcze zawierają już w swoim wiele różnych kwasów, przy ustalania procentowej kwasowości, stężenie wszystkich kwasów przelicza się tak jakby w układzie występował tylko kwas dominujący.

I jeszcze raz: kwasowość miareczkowa =/= kwasowość całkowita.

Tu jest nieco dobrej treści klarującej zagadnienie kwasowości:
https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/ ... enie_4.pdf

PS. Uwaga, bo w chemii 2+2 potrafi nie być 4 i to jest normalne ;-)

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 16:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Dzięki, a zapytam jeszcze... Czy jest możne np. jakiś produkt spożywczy - nie wiem: mleko, ocet, wódka... - jakiś taki produkt, który ma stałe i konkretne Ph, mogący służyć jako bufor?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 17:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Raczej nie. Nawet woda destylowana ma lekko kwaśny odczyn.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 17:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
redfox napisał(a):
Raczej nie. Nawet woda destylowana ma lekko kwaśny odczyn.



Myślę, że to czy kwaśny, czy nie - nie ma większego znaczenia. Ważne jest to, aby po włożeniu Ph-metr zawsze wskazywał tyle samo...

A czy wykonywał ktoś pomiar Ph samego roztworu 0,1 NaOH? Wartość również powinna być stała i powtarzalna. Mogłaby służyć do kalibracji Ph-metru jak i później do obliczania kwasowości.


Ostatnio edytowano środa, 18 października 2017, 17:16 przez mihuu, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 17:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Włóż pH metr do wody destylowanej i zobacz co pokaże.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
A później lekko ją ogrzej i sprawdź jeszcze raz..

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 16:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 563
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Witam. Znalazłem taki ph metr http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7206503353
Jest on coś wart, ktoś ma jakieś doświadczenia, kupować?

-- sobota, 8 września 2018, 17:53 --

Może ktoś ocenić co robię źle, bo wychodzą mi jakieś kosmiczne wyniki, np sok z Marquette teraz 7,5 g/l kwasów a Regent 4,65 g/l (6,2 ml r-ru NaOH). Mam ph metr ten z postu wyżej, skalibrowałem go w odczynnikach z zestawu, roztwór 0,1 molowy NaOH zrobiłem z 1g sody kaustycznej i 250 ml wody demineralizowanej. Użyłem 10 ml soku, dodałem r-ru NaOH aż pH wyniosło 7,0. Ilość dodanego r-ru NaOH w ml pomnożyłem razy 0,75. Aha, pH soku wyszło 3,6. To samo zrobiłem z winem czerwonym sklepowym, w smaku dosyć kwaśne a pH 7 osiągnęło już po dodaniu 4,8 ml r-ru, to wychodziło by, że ma kwasy 3,6 g/l. Możliwe?

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 09:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Jak wygląda sprawa z miareczkowaniem moszczu z jasnych odmian?
Czy zmiana barwy będzie zauważalna?

EDIT :
Sory chyba się wygłupiłem nieco, przecież ten roztwór barwi moszcz na niebiesko ;p
Więc zmiana powinna być lepiej widoczna nawet.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 września 2018, 12:10 przez jasiu83, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 12:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Zmiana będzie minimalna, nie zauważysz tego.
Musisz dodać BBT, albo wciśnij ze dwie krople soku z Marketa, czy Regenta. Może być też sok z czerwonej kapusty ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 09:36 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:52
Posty: 58
Lokalizacja: Białoboki/Przeworsk(podkarpacie)
Witam, spotkał się ktoś z was ze wzrostem kwasowości po fermentacji :crazy:
Mój solaris po prasie miał kwas 8,4 a po fermentacji kwasowość wzrosła do 10 jak to możliwe odczynnik te sam raczej błędu nie popełniłem przy pierwszym badaniu. Co może być przyczyną ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 19:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
KamilZ napisał(a):
Witam, spotkał się ktoś z was ze wzrostem kwasowości po fermentacji ...


Niekiedy drożdże mogą spowodować wzrost kwasowości, produkując m.in. kwas bursztynowy (ang. succinic acid) i glukonowy.
Może to się komuś przyda - jakich drożdży użyłeś?

A może nie zamknąłeś szczelnie buteleczli z NaOH, po pierwszym pomiarze i odczynnik się "zepsuł" (stracił "moc" i trzeba go było więcej zużyć, przez co mylnie kwasowość wzrosła)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 19:41 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:52
Posty: 58
Lokalizacja: Białoboki/Przeworsk(podkarpacie)
Odczynnik na pewno był dobry dzisiaj robiłem pomiary odmian które jeszcze wiszą i pomiary są ok.
Użyłem drożdży UCLM 325 S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 września 2018, 20:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
kilis napisał(a):
Zmiana będzie minimalna, nie zauważysz tego.


Zmierzyłem dzisiaj kwas w tegorocznym nastawie z Solarisa przy użyciu kwasomierza Biowin z błękitnym wskaźnikiem i wychodzą jakieś głupoty.
Pierwszy raz mierze tym kwasy w białym winie (kolor słomkowy, wino jeszcze oczywiście nie jest klarowne).
Na jaki kolor ma zmienić się badana próbka aby odczytać wynik?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 września 2018, 21:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A czy znacie może jakieś elektroniczne mierniki kwasowości? Tzn takie, że wkraplamy trochę soku i od razu samo nam wylicza kwasowość? czy w ogóle coś takiego istnieje? Byłaby bajka wtedy :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 12:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Jak dobrze pamiętam to czytałem że próbkę do pomiaru mieszacie na pół z wodą i potem wynik razy dwa ?
Ja widzę że tym Biowina płynem muszą się jeszcze dużo nauczyć robić pomiar.
Jest ze mną tak źle że nawet kupne wino czerwone wytrawne pokazało mi 8g...

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO