Zodiak napisał(a):
Jednak w przypadku pomiaru TA z gron zdecydowanie większy błąd popełniamy nieodpowiednio dobierając grona do pomiaru. W przypadku pomiaru cukru podobnie. W jednym gronie różnice pomiędzy jagodami mogą być znaczne.
Otóż to! Problem losowości i reprezentatywności próby. O ile reprezentatywność (upraszczając: można to nazwać
odpowiednią licznością próby) można sobie praktycznie odpuścić w winnicy (wiadomo, że nie robimy pomiaru na jednej jagodzie, a z drugiego końca, gdzieś spotkałem się z wartością 50 jagód jako wystarczającą).
O tyle w przypadku losowości próby nie ma zmiłuj (losowość = dla wszystkich jednostek prawdopodobieństwo wylosowania do próby jest takie samo). A najczęściej jest tak, że pobieramy tzw.
próby wygodne. Wybieramy grona po które łatwiej sięgnąć, z tych gron też nie wydłubujemy trudno dostępnych jagód, a bierzemy raczej te które łatwiej oderwać.
Teoretycznie powinno być np. tak:
PN-83/N-03010 Losowy wybór jednostek produktu do próbki napisał(a):
Poszczególne jednostki produktu należy pobrać na chybił trafił, nie zależnie od tego, czy pobierający przypuszcza lub przewiduje, że dane jednostki okażą się dobre lub niedobre.
w praktyce bywa różnie.
Od dłuższego czasu szukam gotowej instrukcji/wskazówek jak z winnicy pobrać dobrą próbkę. Pewne nadzieje pokładałem w
Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa z dnia 12 sierpnia 2016 r. w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, ..., ale niestety...
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi napisał(a):
§ 3. 1. W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach:
1) pobiera się próbkę winogron o masie 1 kg co najmniej z trzech różnych miejsc partii winogron;
2) z próbki winogron pobranej w sposób określony w pkt 1 sporządza się moszcz winogronowy, z którego ? po zmiesza-
niu, przesączeniu przez suchą czterokrotnie złożoną gazę i odrzuceniu pierwszych kropel przesączu ? pobiera się
próbkę do badania naturalnej zawartość alkoholu w moszczu winogronowym przed rozpoczęciem fermentacji.
bo ten opis dotyczy li tylko już zerwanych winogron.
Przeglądnąłem dwutomową "produkcję" OIV (Compendium of international methods of wine and must analysis
tom 1,
tom 2) i też nic (albo nie umiem znaleźć). Wszyscy badają dojrzałe i zebrane winogrona.
Tutaj mamy pomysł taki: "Raz w tygodniu pobierano losowo 4 grona ze środkowych części parceli", tak jakby samo centralne położenie miało zagwarantować uśrednione parametry próbki.
Szukam więc dalej i, nie ukrywam, że chętnie przyjmę pomoc w tym zakresie.