Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 15:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2015, 20:29 
Kiper
Kiper

Roman ,
jak już "otwarłeś" tego furminta to jaki "miut" wyczuwasz? :lol:
Bo ja spadziowy :think:
Ta odmiana chyba powinna nazywać się ....owa??

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2016, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Mówisz Andrzelu, że nie furmint a spadziowa - może coś pomylili :lol: Trochę męczyłem lampkę, jakoś nie w moim guście ale wypiłem.
Żona odstawiła twierdząc - chcesz mnie otruć, to wino miodem czuć :)

Jakiś "miót" jest wyczuwalny, mi się kojarzy z takim

Obrazek ale o miodach bardzo mało wiem.

-- Cz, 04.08.2016 21:37 --

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Roman ,
jak już "otwarłeś" tego furminta to jaki "miut" wyczuwasz? :lol:
Bo ja spadziowy :think:
Ta odmiana chyba powinna nazywać się ....owa??

Rozlałem niedawno 5 litrów jakiejś mieszanki z 2014 i mam kopię tego furminta - cieszyć się czy płakać :roll:

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 10:20 
Ekspert
Ekspert

odświeżam temat.

Na fotce jest klasyczny zestaw do miareczkowania jaki używam. W skład wchodzi:

1. Biureta półaotomatyczna 25ml z butlą . Droga rzecz ok 250zł. Można zastąpić wagą o dokładności min +-0,1g. ok 50zł
2. 1% roztwór BBT w alkoholu etylowym (błękit bromotymolowy) w zakraplaczu. To jest chyba najtrudniejsze do zdobycia. Ja mam BBT na zrobienie 500ml wskaźnika. Mogę przygotować roztwór dla 20 osób (po 25ml). Taka ilość powinna wystarczyć na ok 100 miareczkowań.
3. Kolbki stożkowe 100ml. Sztuka kosztuje około 4-6zł.
4. Zlewka 100-200ml z PP (nietłukące). potrzebna do moszczu i wody demineralizowanej w której umyjemy pipetę jeżeli będziemy pobierali inny moszcz. Koszt 4-6zł.
5. Pipeta. Najlepiej jednomiarowa 10ml ale może też być wielomiarowa. Najlepiej akrylowa (nietłukąca). kosztuje ok 10zł.
6. 0,1molowy roztwór NaOH. 1000ml kosztuje 25zł. Wystarcza na ok 50 miareczkowań.

Refraktometr i pipetka mała jest do pomiaru cukru.

Objętość dodawanego roztworu NaOH możemy odmierzać za pomocą wykalibrowanej strzykawki. Nigdy tego nie próbowałem ale wydaje mi się że może być trochę upierdliwe. Podobnie jak mierzenie kwasów zestawem Biowinu.
W przypadku użycia wagi proponuję nalewanie roztworu NaOH za pomocą tryskawki 150ml. Koszt około 8-10zł.

Edit
BBT na Allegro kosztuje 6,50zł za 1g. Ta ilość wystarczy na zrobienie 100ml roztworu wskaźnika.

Załączniki:
tryskawka.jpg
tryskawka.jpg [ 21.77 KiB | Przeglądane 4498 razy ]
zestaw do miareczkowania.jpg
zestaw do miareczkowania.jpg [ 46.36 KiB | Przeglądane 4498 razy ]

Ostatnio edytowano piątek, 9 września 2016, 14:36 przez Zodiak, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 11:38 
Ekspert
Ekspert

OKmożliwie krótka instrukcja.

Wariant z biuretą.

1.do czystej kolbki stożkowej (przepłukanej wodą demineralizowaną) nie musi być sucha. Nalewamy za pomocą pipety 10ml soku, moszczu, wina (jeżeli wino to odgazowane)
2. wkraplamy 2-3 krople wskaźnika BBT. Kolor pomarańczowy
3. Dodajemy z biurety 0,1 molowy rotwór NaOH aż do momentu zmiany barwy wskaźnika na zielony. Dodając roztwór NaOH mieszamy całość pokręcając kolbką w palcach ( jak mieszanie wina w kieliszku, mam nadzieję, że jest to zrozumiałe)
4. Po zmianie koloru odczytujemy ilość dodanego roztworu ze skali biurety i wartośc mnożymy przez 0,75.
np. dodaliśmy 11,6ml NaOH x 0,75 = 8,7g/dm3 kwasu
Obliczenia są tu
wytwarzanie-wina/pomiar-kwasowosci-t7480.html?hilit=na%20kwas%20winowy#p125296

UWAGA

Na początku swojej przygody z miareczkowaniem możecie zrobić 3 próby i wyciągnąć średnią. Jak dojdziecie do wprawy to wystarczy nawet jedna próba

Jak będziecie to robić to zauważycie, że kolor się zmienia od zielonego do niebieskiego (niebieski oznacza przemiareczkowanie) zauważycie, że ta zmiana koloru to około 0,3ml NaOH. Jak to przeliczycie to różnica będzie w okolicy 0,2g/dm3 kwasu. To jest błąd do przyjęcia.

Wariant z wagą

1.do czystej kolbki stożkowej (przepłukanej wodą demineralizowaną) nie musi być sucha. Nalewamy za pomocą pipety 10ml soku, moszczu, wina (jeżeli wino to odgazowane)
2. wkraplamy 2-3 krople wskaźnika BBT. Kolor pomarańczowy.
3. Stawiamy kolbkę na wagę o dokładności min +-0,1g. Wagę tarujemy na 0,0g
4. Dodajemy z tryskawki 0,1 molowy rotwór NaOH aż do momentu zmiany barwy wskaźnika na zielony. Dodając roztwór NaOH mieszamy całość pokręcając kolbką w palcach ( jak mieszanie wina w kieliszku, mam nadzieję, że jest to zrozumiałe).
5. Po zmianie koloru odczytujemy ilość gramów dodanego roztworu z wyświetlacza wagi i wartość mnożymy przez 0,75.
np. dodaliśmy 11,6g roztworu 01,molowego NaOH x 0,75 = 8,7g/dm3 kwasu.

Oczywiście ilośc mililitrów 0,1 molowego roztworu nie jest równoważna ilości gram, ale błąd jest tak mały, że możemy go pominąć
1ml 0,1 molowego roztworu NaOH waży 1,004g.

To nie jest apteka

UWAGA
Aby pomiar był dobrze zrobiony to musi być dobra waga. Najlepiej ją sprawdzić (nie tylko do miareczkowania) kupując sobie zestaw odważników laboratoryjnych.
Podczas miareczkowania waga powinna stać poziomo na stabilnym podłożu i nie powinno być wiatrów i przeciągów.

UWAGA OGÓLNA

Jeżeli mamy moszcz z glutami (np. Rondo) to bardzo ciężko jest go nabrać do pipety. Najlepiej próbkę soku z wyciśniętych jagód zostawić na jakiś czas do sklarowania (np. godzinę). Jeżeli dalej męty nie opadną na dno to możemy przesączyć przez ręcznik papierowy. Na próby wystarczy sok z grona 100g.

Poza studiami nie robiłem miareczkowania grawimetrycznego (z wagą) . Sprawdzę to za tydzień. Porównam wyniki i napiszę jak to wyszło.

Miareczkowanie jest naprawdę bardzo proste jak raz to zrobicie to się sami przekonacie i będziecie chemikami pełną gębą :D

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 14:23 
czeladnik
czeladnik

Opcja dla lubiących "utrafić" w tą samą barwę przy kolejnym powtórzeniu.

1. PRÓBA ŚLEPA
Do kolby stożkowej wlewamy 25 mL wody destylowanej, 2-3 krople BBT oraz 10 mL badanej próbki.
Następnie miareczkujemy roztworem NaOH do zmiany barwy.
Następnie dodajemy 5 mL roztworu buforowego o pH 7 ("zamrozimy" w ten sposób pH -> barwa się nie będzie zmieniać).

2. PRÓBA WŁAŚCIWA
Do kolby stożkowej wlewamy 30 mL wody destylowanej, 2-3 krople BBT oraz 10 mL badanej próbki.
Następnie dodajemy roztwór NaOH w ilości potrzebnej do uzyskania barwy identycznej z barwą uzyskaną w próbie ślepej.

Oczywiście pamiętamy, że NaOH dodaje się powoli i najlepiej stale mieszając.
Obliczenia kwasowości miareczkowej są takie same (0,75 x VNaOH).
Zalecana powtarzalność (wartość bezwzględna różnicy między wynikami dwóch pojedynczych oznaczeń): r = 0,1 mL NaOH.

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 15:02 
Ekspert
Ekspert

@EnoLab ma rację. Jeżeli rozcieńczymy miareczkowany roztwór wodą destylowana (może być demineralizowana) to łatwiej wychwycić zmianę barwy wskaźnika. Szczególnie w soku czerwonym.
Gorzej z roztworem buforowym pH=7. Trzeba go kupić i dokupić pipetę 5ml. Można też dolać te 5ml na oko jak toś ma dobre oko.

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 16:03 
mistrz
mistrz

Dla mnie to czarna magia.
Teraz jadę na winnicę, a wieczorem w jakimś sklepie zamawiam kompletny sprzęt ( biurety, kolby pipety i ph metr).
I będę próbował to ogarnąć.

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 19:38 
Kiper
Kiper

Jak znajdziesz jeden sklep, w którym można zamówić wszystko na raz to daj znać.

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 20:05 
mistrz
mistrz

http://www.janlubera.pl/kategoria/2,1,winiarstwo.html Tutaj prawie wszystko ale lepiej dzwonić i pytać bo różnie może być ze stanami na magazynie..z resztą jak wszędzie.

PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 23:24 
czeladnik
czeladnik

AMELIE napisał(a):
zamawiam kompletny sprzęt ( biurety, kolby pipety i ph metr).
W przypadku pomiaru z pehametrem do 10 mL próbki również warto dodać te 30 mL wody destylowanej/demineralizowanej. W 40 mL łącznie jest zdecydowanie łatwiej zanurzyć elektrodę.

AMELIE napisał(a):
Dla mnie to czarna magia.
PS. Średnio raz w miesiącu jestem przez kilka dni w okolicach Radomyśla. Mogę pomóc w "odczernianiu" magii.

PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 09:55 
mistrz
mistrz

Dzięki, i zapraszam. Wysyłam PW.

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 16:15 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):

Poza studiami nie robiłem miareczkowania grawimetrycznego (z wagą) . Sprawdzę to za tydzień. Porównam wyniki i napiszę jak to wyszło.

Miareczkowanie jest naprawdę bardzo proste jak raz to zrobicie to się sami przekonacie i będziecie chemikami pełną gębą :D

Zrobiłem kilkanaście miareczkowań z biuretą i jednocześnie z wagą Wynik jest dokładnie taki sam.
W zasadzie to nawet z wagą się robi szybciej. Nie trzeba napełniać biurety. Spokojnie można używać wagi w miejsce drogiej i nieporęcznej biurety .
Najważniejsze aby nie robić pomiaru za pomocą wagi w przeciągu lub na wietrze. No i musimy być pewni wagi. Tak jak wcześniej napisałem. Najlepiej sprawdzić ja za pomocą odważników 1g, 5g, 10g, 20g.

Załączniki:
Komentarz: To samo.miareczkowanie z wykorzystaniem biurety.
2016-09-26 16.47.57.jpg
2016-09-26 16.47.57.jpg [ 69.53 KiB | Przeglądane 4205 razy ]
Komentarz: Miareczkowanie z wagą
2016-09-26 16.48.53.jpg
2016-09-26 16.48.53.jpg [ 86.16 KiB | Przeglądane 4205 razy ]

PostNapisane: środa, 28 września 2016, 16:23 
mistrz
mistrz

Dostałem dzisiaj od Jana Lubery nieco zmodyfikowaną instrukcję miareczkowania. Jeszcze nie próbowałem, ale jak się domyślam po prostu łatwiej jest w niej uchwycić zmianę koloru w ciemnych moszczach/winach.

Gotowy zestaw zawiera 150ml 0,1 molowego NaOH, 50ml BBT oraz 50ml buforu pH 7

1. Napełnić biuretę roztworem NaOH 0,1 n
Należy wlać do plastikowego pojemnika biurety jedynie tyle roztworu NaOH, aby dwu lub trzykrotnie napełnić biuretę, czyli 25ml x3 = 75ml. Dlatego że dwukrotnie wykonujemy ten sam pomiar. Jeden raz dla stworzenia wzorca a drugi raz dla końcowego miareczkowania. NaOH reaguje z dwutlenkiem węgla znajdującym się w powietrzu tworząc węglany. Zmienia to miano roztworu i wynik przestaje być miarodajny. Reakcja ta nie jest szybka ale stała, więc nie powinno się pozostawiać NaOH w odkrytym naczyniu; nie zostawiamy też NaOH w zbiorniku biurety.
2. Odmierzyć do kolbki nr 1 dokładnie 10 ml badanego moszczu lub wina, dodać 25 ml wody destylowanej oraz 1 ml wskaźnika BBT.
3. Wkraplać NaOH z biurety do kolbki nr 1, stale mieszając aż do powstania utrzymującego się zielonkawego odcienia.
4. Dodać 5 ml buforu o pH=7. W tym momencie otrzymujemy wzorzec barwy.
5. Ponownie napełniamy biuretę roztworem NaOH jak w pkt. 1.
6. Do kolbki nr 2 wlać dokładnie 10 ml moszczu lub wina, dodać 30 ml wody destylowanej oraz 1 ml BBT.
7. Mieszając stale roztwór w kolbce nr 2 wkraplać NaOH z biurety aż do uzyskania barwy identycznej z wzorcem w kolbce nr 1. Ilość ml NaOH dodanego z biurety do kolbki nr 2 to nasze ?N?.
8. Obliczyć kwasowość ogólną w g/l = 0,75xN

PostNapisane: środa, 28 września 2016, 17:22 
Ekspert
Ekspert

EnoLab opisał to osiem postów wyżej na tej stronie.
Jest to działanie jak najbardziej poprawne, ale ja mam wątpliwości czy musimy aż tak dokładnie uchwycić punkt zoobojętnienia. Niektórzy zalecają nawet użycie pH-metru. Błąd jaki popełni ( źle oceniając kolor) niedoświadczony adept miareczkowania nie powinien być większy niż 0,2g kwasów / dm3. Moim zdaniem błąd do przyjęcia.
Co do reakcji NaOH z CO2 reaguje, ale tworzący się błąd powinien nie być zauważalny bo wytworzony Na2CO3 także reaguje z kwasami.
Jeżeli mamy biuretę półaotomatyczna. Gdzie NaOH jest odseparowane od powietrza to już w ogóle nie powinno być problemu.
Nie dajmy się zwariować to nie apteka i niepotrzebujemy wyniku z dokładnością +- 0,05. Wystarczy nam nawet +-0,5.

PostNapisane: środa, 28 września 2016, 19:53 
czeladnik
czeladnik

Zgadzam się, tu nie apteka. Większą bym skupił uwagę na dopilnowaniu temperatury miareczkowania; przede wszystkim myślę tu o skrajnościach (np. miareczkowanie w zimnej piwnicy).

Dokładność będzie miała znaczenie kiedy zapragniemy porównywać ze sobą wyniki w czasie. Rozważmy to na przykładzie pomiaru długości. Jeżeli zmierzę dziś (D) długość np. latorośli i wyniesie ona 100 cm +/- 10 cm (taką mam dokładność pomiaru), to jeżeli za 3 dni (D+3) zmierzę i otrzymam wynik 109 cm to moja dokładność (+/- 10 cm) nie daje mi pewności, że istotnie miało miejsce zwiększenie długości badanej latorośli. Ba, nawet jeżeli uzyskam wynik 115 cm (przy pomiarze w dniu D+3) to przedziały dokładności tych dwóch pomiarów (D i D+3) będą się nakładać na siebie (90-110 vs 105-125).

I jeszcze uwaga dotycząca pH.
Wszyscy wiedzą, że różnica pH=1 to 10-krotna różnica w stężeniu H+, ale rzadko mówi się o tym, że różnica pH=0,1 to 25% różnica stężenia H+.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1