OKmożliwie krótka instrukcja.
Wariant z biuretą.
1.do czystej kolbki stożkowej (przepłukanej wodą demineralizowaną) nie musi być sucha. Nalewamy za pomocą pipety 10ml soku, moszczu, wina (jeżeli wino to odgazowane)
2. wkraplamy 2-3 krople wskaźnika BBT. Kolor pomarańczowy
3. Dodajemy
z biurety 0,1 molowy rotwór NaOH aż do momentu zmiany barwy wskaźnika na zielony. Dodając roztwór NaOH mieszamy całość pokręcając kolbką w palcach ( jak mieszanie wina w kieliszku, mam nadzieję, że jest to zrozumiałe)
4. Po zmianie koloru odczytujemy ilość dodanego roztworu ze skali biurety i wartośc mnożymy przez 0,75.
np. dodaliśmy 11,6ml NaOH x 0,75 = 8,7g/dm3 kwasu
Obliczenia są tu
wytwarzanie-wina/pomiar-kwasowosci-t7480.html?hilit=na%20kwas%20winowy#p125296UWAGA
Na początku swojej przygody z miareczkowaniem możecie zrobić 3 próby i wyciągnąć średnią. Jak dojdziecie do wprawy to wystarczy nawet jedna próba
Jak będziecie to robić to zauważycie, że kolor się zmienia od zielonego do niebieskiego (niebieski oznacza przemiareczkowanie) zauważycie, że ta zmiana koloru to około 0,3ml NaOH. Jak to przeliczycie to różnica będzie w okolicy 0,2g/dm3 kwasu. To jest błąd do przyjęcia.
Wariant z wagą
1.do czystej kolbki stożkowej (przepłukanej wodą demineralizowaną) nie musi być sucha. Nalewamy za pomocą pipety 10ml soku, moszczu, wina (jeżeli wino to odgazowane)
2. wkraplamy 2-3 krople wskaźnika BBT. Kolor pomarańczowy.
3. Stawiamy kolbkę na wagę o dokładności min +-0,1g. Wagę tarujemy na 0,0g
4. Dodajemy
z tryskawki 0,1 molowy rotwór NaOH aż do momentu zmiany barwy wskaźnika na zielony. Dodając roztwór NaOH mieszamy całość pokręcając kolbką w palcach ( jak mieszanie wina w kieliszku, mam nadzieję, że jest to zrozumiałe).
5. Po zmianie koloru odczytujemy ilość gramów dodanego roztworu z wyświetlacza wagi i wartość mnożymy przez 0,75.
np. dodaliśmy 11,6g roztworu 01,molowego NaOH x 0,75 = 8,7g/dm3 kwasu.
Oczywiście ilośc mililitrów 0,1 molowego roztworu nie jest równoważna ilości gram, ale błąd jest tak mały, że możemy go pominąć
1ml 0,1 molowego roztworu NaOH waży 1,004g.
To nie jest apteka
UWAGA
Aby pomiar był dobrze zrobiony to musi być dobra waga. Najlepiej ją sprawdzić (nie tylko do miareczkowania) kupując sobie zestaw odważników laboratoryjnych.
Podczas miareczkowania waga powinna stać poziomo na stabilnym podłożu i nie powinno być wiatrów i przeciągów.
UWAGA OGÓLNA
Jeżeli mamy moszcz z glutami (np. Rondo) to bardzo ciężko jest go nabrać do pipety. Najlepiej próbkę soku z wyciśniętych jagód zostawić na jakiś czas do sklarowania (np. godzinę). Jeżeli dalej męty nie opadną na dno to możemy przesączyć przez ręcznik papierowy. Na próby wystarczy sok z grona 100g.
Poza studiami nie robiłem miareczkowania grawimetrycznego (z wagą) . Sprawdzę to za tydzień. Porównam wyniki i napiszę jak to wyszło.
Miareczkowanie jest naprawdę bardzo proste jak raz to zrobicie to się sami przekonacie i będziecie chemikami pełną gębą
