Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 00:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Misza napisał(a):
Woda demineralizowana, która jest w sprzedaży ma parametry wody destylowanej.

Oby, myślisz, że nie ma jakiś jonów metali? czy czegoś innego co wpływa na pomiar?
Ca2+, Mg2+ na pewno niema, a jeśli jest oczyszczana na wysoko ciśnieniowym RO to i jonów jednowartościowych Cl-, Na+, K+...
Na pewno ta z domowej osmozy się nie nadaje, bo te jony tam zostają.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 08:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
RO służy tylko do wstępnego zmiękczania, dalej woda idzie na jonity i taka woda ma parametry wody destylowanej. Mówię tu o dużej instalacji wytwarzającej kilkadziesiąt m3 na dobę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 08:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
kilis napisał(a):
Roman, taki pHmetr do naszych celów w zupełności wystarczy. Kalibracja jest prosta, ale obowiązkowa. BBT dla pewności można dolewać. też kosztuje gorsze, z 10zł. Moje próby na piwie i badania z labu dały te same wyniki. Ważne by pHmetr sobie stał w próbce. Nie można go ruszać.

Paweł, jak to "cacko" przechowywać pomiędzy kolejnymi pomiarami?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 10:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Płuczę pod zimną wodą z kranu, daję 10 minut do wyschnięcia i zapinam zatyczką. I tak sobie leży.
Nie wolno suszyć elektrody żadnymi szmatkami, są jakieś specjalne bibuły, ale nie używam.

Co jakiś czas kalibruję a w zasadzie sprawdzam na buforach. Rzadko coś się rozjeżdża.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 20:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Jesteście organoleptyczne w stanie stwierdzić, czy wino było odkwaszane przez dodanie wody?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 00:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Ja bym tego nie zgadł, bo bym nie pomyślał, że ktoś może wpaść na taki pomysł.
Pewnie wino bym określił jako puste w smaku, bez ciała, nieułożone a przyczynę podał jako przeciążenie.
Piłem kilka wodników. Pachnie to winem, ale smaku nie ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 00:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
dziadek2 napisał(a):
kilis napisał(a):
Roman, taki pHmetr do naszych celów w zupełności wystarczy. Kalibracja jest prosta, ale obowiązkowa. BBT dla pewności można dolewać. też kosztuje gorsze, z 10zł. Moje próby na piwie i badania z labu dały te same wyniki. Ważne by pHmetr sobie stał w próbce. Nie można go ruszać.

Paweł, jak to "cacko" przechowywać pomiędzy kolejnymi pomiarami?

Roman tu poczytaj da się pobrać. Elektroda kombinowana to pewnie będzie ten sam typ.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 06:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Pobrałem Andrzeju, później poczytam i postaram się coś z tego zrozumieć. Do "cacka" jest instrukcja

Obrazek

Obrazek
Sugerując się 6 punktem instrukcji postępowania można by wnioskować o zaleceniu przechowywania na sucho,
co według różnych innych instrukcji może być szkodliwe dla elektrody - i bądź tu mądry

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 08:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Zważ na to że , dawniej instrukcje pisało się bardziej otwarcie np. fakt zamieszczenia schematu elektroniki w instrukcji którą mi podesłałeś (ph Metr N517) .
Dzisiaj często bywa tak że , sprzęt jest "jednorazowego użytku" np. ze względu na nieopłacalność napraw.
Czas użytkowania bez względu na sposób przechowywania na sucho czy mokro i tak może być podobny.

Kończy się , kupujesz drugi :lol:

Zobacz jeszcze tutaj
CYTAT:
"Płyn do konserwacji elektrod.
Aby zachować wysoką trwałość i żywotność sondy miernika pH lub ORP należy
zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania. Sonda tego typu powinna mieć
zapewnioną odpowiednią wilgotność w środowisku o kwaśnym odczynie. Stały odczyn
i wilgotność utrzymywać ma umieszczona w zatyczce gąbka, która co jakiś czas
musi być nasączana odpowiednim płynem. Zalecane jest stosowanie płynu o obojętnym
oddziaływaniu na przejrzystość pojemniczków ze wzornikiem. Ważne jest żeby nie
ulegały zmatowieniu, zarysowaniom a znajdujący się wewnątrz wzornik nie ulatniał się.
Do nasączania gąbki służy oferowany na aukcji płyn, który jest specjalnie pod tym
kątem opracowanym roztworem KCl."

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 15:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 490
Lokalizacja: Biłgoraj
Zrobiłem dzisiaj pomiar Regenta po tygodniowej fermentacji w miazdze (wcześniejsze moje pomiary chyba należy anulować :) ) I tu mam takie pytanie: Który kolor podczas miareczkowania wskazuje prawidłową kwasowość?
a) 6,6g/l mam przebarwienie niebieski
b) 6,8g/l mam przebarwienie seledyn
c) 7g/l mam ciemny seledyn/zielony
Miareczkuję zestawem Vinoferm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 15:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pierwsza trwała zmiana barwy (po dokładnym wymieszaniu i odczekaniu chwili) na coś innego niż czerwony.
Barwnik zmienia się przy pH 7, to koniec miareczkowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 15:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
kilis napisał(a):
Barwnik zmienia się przy pH 7, to koniec miareczkowania.


Tylko że pH 7 nie świadczy jeszcze o zobojętnieniu całego kwasu, dlatego w przypadku Franka1 przyjąbym wartość 6,8g/l. Inna sprawa, że taka róznica praktycznie nie ma żadnego znaczenia.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 19:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Frank1 napisał(a):
a) 6,6g/l mam przebarwienie niebieski
b) 6,8g/l mam przebarwienie seledyn
c) 7g/l mam ciemny seledyn/zielony
Miareczkuję zestawem Vinoferm

Kolejność barw nie była odwrotna ?

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 20:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 490
Lokalizacja: Biłgoraj
Nie, barwy były w takiej kolejności jak podałem. Przy 6,2-6,4 miałem coś w rodzaju jasnego fioletu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 21:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
olmek napisał(a):
kilis napisał(a):
Barwnik zmienia się przy pH 7, to koniec miareczkowania.


Tylko że pH 7 nie świadczy jeszcze o zobojętnieniu całego kwasu, dlatego w przypadku Franka1 przyjąbym wartość 6,8g/l. Inna sprawa, że taka róznica praktycznie nie ma żadnego znaczenia.


A o czy świadczy pH 7? Na moje oko, jakby tam były jeszcze nie zobojętnione kwasy, to pH było by poniżej 7.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO