Na
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... =printable znalzłem taki opis miareczkowania:
Cytuj:
Przykładowo zużylismy aż 5 pełnych pipet, czyli całe 50 cm3 przygotowanego wcześniej roztworu 0,1 molowego NaOH. Czyli zużyliśmy 5 cm3 1-molowego NaOH.
1 cm3 1-molowego NaOH równoważy 0,075 g kwasu winowego, stad wiemy, że w naszych 20 cm3 soku owocowego znajdowało się 5x0,075 = 0,375 g kwasu. Wiec w 1 litrze soku znajduje się 0,375 x 50 = 18,75g kwasu winowego.
Ja zrobiłem na takiej samej zasadzie dwa poniższe obliczenia:
Biowin
Przykładowo zużyliśmy 7 cm3 przygotowanego wcześniej roztworu 0,12 molowego NaOH. Czyli zużyliśmy 0,84 cm3 1-molowego NaOH.
1 cm3 1-molowego NaOH równoważy 0,075 g kwasu winowego, stad wiemy, że w naszych 9 cm3 soku owocowego znajdowało się 0,84x0,075 = 0,063 g kwasu. Wiec w 1 litrze soku znajduje się 0,063 x 1000/9 = 7 g kwasu winowego.
Wniosek: kwasowość to ilość ml roztworu 0,12 molowego NaOH potrzebna do zmiareczkowania 9 ml moszczu.
VINOFERM
Przykładowo zużyliśmy 8 cm3 przygotowanego wcześniej roztworu 0,1333 molowego NaOH. Czyli zużyliśmy 1,0666 cm3 1-molowego NaOH.
1 cm3 1-molowego NaOH równoważy 0,075 g kwasu winowego, stad wiemy, że w naszych 10 cm3 soku owocowego znajdowało się 1,0666x0,075 = 0,08 g kwasu. Wiec w 1 litrze soku znajduje się 0,08 x 1000/10 = 8 g kwasu winowego.
Wniosek: kwasowość to ilość ml roztworu 0,1333 molowego NaOH potrzebna do zmiareczkowania 10 ml moszczu.
Pozdrawiam wszystkich winiarzy. Szczególnie ZbyszkaB.
Stefan