Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 15:55

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polskie wina
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 22:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jest dział :"Cudze wina"
Nie ma działu : "nasze wina " lub "Polskie wina"
Więc napisałem tutaj
Jasne beaujolais (zamiast Chardonay)
A po polsku bożepożalsie

przepis:
Bożepożalsie2008
30.09.2008
Aurore – 20L – 22Blg – 8g/l kwasów
Polar - 10L – 22Blg - 6,5g/l kwasów
Drożdże Burgund (MD już pracujące)
I do baniaka
Temperatura 20-22st.C
10.10.2008
0 Blg
Zlane z nad osadu
5L soku z PG – 20Blg – 8,5g/l kwasów (słabo dojrzale)
I do pomieszczenia gdzie temperatura 15-16st.C
2.11.2008
Zlane z nad osadu
Temperatura dojrzewania ok.10-12st.C
10.11.2008
Ok.1 Blg
Dosłodzone do 2 Blg
Zlane z nad osadu
Nie fermentuje.

Ocena organoleptyczna:
Wino półwytrawne o posmaku owocowym
Wymaga jeszcze klarowania, ale już klarowność zadawalająca.
Kolor : słomkowo-herbaciany
Kwasowość w granicach 7,5g/l
Alkohol ok.11% Vol
PS
Została już tylko połowa.
Zamierzam stawać z nim do konkurencji na następnym Konwencie (jeżeli jeszcze coś do tego czsu zostanie)
Czy JURY sprawdza procenta, czy wierzy na słowo honoru ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 22:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie no, nie sprawdza, tak samo tego czy dosypałeś cukru. W tych mocno dosładzanych można to wyczuć. Niektórzy przyznają się od razu bez bicia :) Powodzenia w dalszym dojrzewaniu wina.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 16:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Różowe1 - 2010
Cuvee ? Polar5%&Aurora80%&Nero5%&Sieger10%
4.09.10-sok z Polar- 20Blg ; kwasy 6g/l
16.09.10- sok z Aurora- 21Blg; 7,8g/l kwasy
16.09.10- sok z Nero ? 18Blg
21.09.10- sok z Siegerrebe- 19Blg;7g/l kwasy
28.09.10 ? zlane z nad osadu- 0Blg;7,6g/l kwasów; dosłodzone miodem do 3Blg
6.10.10 ? 1Blg ? zlane z nad osadu ? dosłodzone do 4Blg i do chłodnego pomieszczenia.(10C)
13.10.10 ? 3Blg ? zlane z nad osadu i wystawione na zewnątrz ? w nocy było ? 3,5 st.C - drożdże padły ?
- wyszło wino półwytrawne - półsłodkie.
Dojrzewa i klaruje się.
Alkohol ? ? 10,5 ? 10,7% Vol
Kolor leciutko różowy
Bez siarkowania moszczu.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 17:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ktoś narzekał na brak przepisu na wyrób czerwonego wina - strona główna
Na stronie głównej brak mi odwagi - bo są lepsi ode mnie w tej materii :!: :!: :!:
Ale TU mogę spróbować :lol:
Zastrzegam jednak : to przepis dla nieco doświadczonych lub b.odważnych :!: :?:
Ale jak wino takie smakuje ?
"niebo w gębie"

Czerwone1 - 2010
LM&MF
24.09.10-LM-24Blg-8g/l kwasy
25.09.10-MF-21Blg-9,1g/l kwasy
Łącznie:22Blg; kwasy 8,7g/l
Maceracja alkoholowa do 30.09
30.09 ? prasa - pomiary ? 1 Blg ; kwasy nie mierzone.
12.10.10 - -2Blg kwasy 8g/l
13.10.10 ? zlane z nad osadu
Jeszcze b. wolniutko pracuje ! ? (Może FJM ?)
Wino wytrawne :
Alkohol: 11% vol; kwasy i smak jeszcze nie ustalone.
Kolor rubinowy.
Wymaga jeszcze czasu na klarowanie.
Bez szaptalizacji.
Bez siarkowania moszczu ? wino ekologiczne.(uprawa w/w odmian LM i MF bez fungicydów i nawozów sztucznych)
Będę jednak zmuszony zmienić na etykiecie
Obrazek
nie tylko rocznik na 2010, ale też i procenta z 12% na 11% (no cóż, taki rocznik!!!! :mrgreen:; gorszy nawet od 2008 :!: )
PS
Wstępnie proponowana cena ok.10Euro na targach w Paryże :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 18:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
zbyszekB napisał(a):
Łącznie:22Blg;

tzn ile gram cukru na litr?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kapitan napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Łącznie:22Blg;

tzn ile gram cukru na litr?

18,7% albo 187g/l

wg wzoru DarekRz : Blg-(Blg*3)/20

A alkohol: Blg/2(%)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 18:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
zbyszekB napisał(a):
kapitan napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Łącznie:22Blg;

tzn ile gram cukru na litr?

18,7% albo 187g/l

wg wzoru DarekRz : Blg-(Blg*3)/20

A alkohol: Blg/2(%)


chciałeś napisać blg-(blg*3/20) ?
Według mnie to na kg moszczu masz 187 g, a na litr 201g :P . Piszę to bo się martwię żebyś niepotrzebnie nie przedrukowywał naklejek :P . Bo 201g/16,7g=12,03% :P

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 19:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
Zaczynam sie gubić.
Mierząc cukromierzem od otrzymanego wyniku w Blg odejmuję 4 na niecukry.
Mierząc refraktometrem odejmuję 3/20 -te na niecukry.Czy coś się zmieniło?


Pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 19:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
szpeciel napisał(a):
Zaczynam sie gubić.
Mierząc cukromierzem od otrzymanego wyniku w Blg odejmuję 4 na niecukry.
Mierząc refraktometrem odejmuję 3/20 -te na niecukry.Czy coś się zmieniło?


Pozdrawiam Leszek

Mierząc cukromierzem odejmujemy 3/20 z wartości odczytu. Nie chcąc powtarzać czegoś co już było dyskutowane napisałem bardzo na skróty. Ale generalnie chodzi o to, że odczyt z cukromierza otrzymujemy w g/kg moszczu. Natomiast do obliczenia mocy wina z określonego moszczu jest nam potrzebna wiedza o ilości cukru w 1 litrze moszczu. Różnica, o której napisałem wcześniej wynika właśnie z takiego przeliczenia.
Schemat przeliczenia cukru na 1 litr moszczu w tym przypadku wygląda następująco:
187 g cukru/kg moszczu x 0,62(objętość 1 kg cukru) = 116 ml (objętość cukru w kg moszczu)
1000g moszczu ? 187g cukru = 813 g wody tj 813 ml (przyjmujemy że reszta to woda)
813ml wody + 116 ml cukru = 929 ml
czyli
187 g cukru jest w 929 ml moszczu
z tego
X g cukru jest w 1000 ml moszczu
X =201 g cukru na 1 moszczu.
i dopiero tą wartość przyjmujemy do obliczenia potencjalnej mocy wina przyjmując, że 1% alkoholu to 16,7g cukru. Czyli 201/16,7=12%

_________________
****


Ostatnio edytowano niedziela, 17 października 2010, 20:11 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
@Piotrze
rzeczywiście powinno być 187g/kg a nie na litr.
A co do alkoholu no to w dużym uproszczeniu 22Blg-4(poprawka wg balingomierza na niecukry) to 18, co daje w przybliżeniu ok. 180g/l cukru i ok 11% alkoholu. (Do obliczeń amatorskich ;przyjmując wydajność fermentacji ok. 90% wg.Zdzisław T.Nowicki)
@zuzek
Pewnie jakieś błędy językowe na tej etykiecie są :mrgreen: ,
bo nie jestem dobry w angielskim.
Ile liczysz sobie za pomoc ? w sprostowaniu błędów ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Ostatnio edytowano niedziela, 17 października 2010, 20:40 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 20:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
zbyszekB napisał(a):
@Piotrze
rzeczywiście powinno być 187g/kg a nie na litr.
A co do alkoholu no to w dużym uproszczeniu 22Blg-4(poprawka wg balingomierza na niecukry) to 18, co daje w przybliżeniu ok. 180g/l cukru i ok 11% alkoholu. (Do obliczeń amatorskich ;przyjmując wydajność fermentacji ok. 90% wg.Zdzisław T.Nowicki)

Raczej 22-(3/20*22)=18,7 BLG po poprawce. To = 187g/kg moszczu i dalej liczymy wg schematu jak wyżej.
Myślałem, że jak wyjdzie 12% to będzie praktyczniej :lol: . Jak wolisz 11% to niech będzie.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: sobota, 23 października 2010, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Solaris 2010
22.09.10- 10L-18Blg-8,1g/l kwasy ; dosłodzone miodem do 20Blg
4.10.10 ? 1Blg
6.10.10 - -2Blg? zlane z nad osadu i dosłodzone miodem do 3Blg.
14.10.10 ? zlane z nad osadu ? 1Blg ; kwasy 7,5g/l ? do chłodnego pomieszczenia ok.10st.C
Nic szczególnego pewnie z tego nie wyjdzie , ale spróbować trzeba było wg. mnie :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 12:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
zuzek napisał(a):
..jesli kolega zbyszekB chce by mu poprawic "błądki" w etykiecie, to niech pisze na pw

Napisałem na PW
A póki co będę korzystał z etykiety w języku polskim :mrgreen:
Obrazek
po poprawkach daty i procentów - :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 16:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Właśnie wysłałem Ci na pw moją propozycję etykiety.

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polskie wina
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 22:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Romdo2010
(Rondo 60%&Regent 25%&CD 10%&Dornfelder 5%)
6.10.10 ? Rondo - 18Blg-kwasy 9,2g/l
6.10.10 ? Regent ? 19Blg-kwasy 8,7g/l
6.10.10 ? Cabernet Dorsa ? 18,5Blg ? kwasy 8,6g/l
6.10.10 ? Dornfelder ? 20Blg ? kwasy 8,4g/l
Ogółem ? 18,5Blg ? 8,9g/l kwasy
? i maceracja alkoholowa (bez siarkowania moszczu)
8.10.10 ? 8Blg ? prasa ? dosłodzone miodem do 14Blg i do balona
22.10.10 ? zlane z nad osadu - -2Blg - 8,7g/l kwasów - alkohol około 11,6% , dosłodzone do 3Blg
Dalsza modyfikacja przewidywana.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO