Załącznik:
Johan2019-Zamojska.JPG [ 70.15 KiB | Przeglądane 1141 razy ]
Już po raz koleiny otrzymałem do degustacji kilka win z Winnica Zamojska.
2 z nich już opisywałem na forum.
Dzisiaj następne dwa
1. Leon bareel 2018 (cuvee LM25/MF25/Maeket50), 12,5%, wino lekko dymne z pestkowymi aromatami śliwki i wiśni, a także owoców leśnych. Leżakowane 10 mies, w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino wytrawne średnio treściwe, pojawiają się nuty zielne, ale niezbyt wyraźne.
Wino ze średniej półki.
2. Johanniter 2019, wytrawne ,alk 12,5% . Moje pomiary(15/02/21) : -2,5Blg; TA 6,8g/l; pH 3,71
Wino klarowne i w typie rieslinga. Nie czuję w nim goryczki przypisywanej johaniterowi. Może być namiastką średniej klasy rieslingów. Dobre wino

Ceny nie znam ,ale wino już zabutelkowane z banderolą.
-- So, 20.02.2021 19:41 --
Dzisiaj zlewałem marketa
Ale od początku
8/10/2020 zbiór - 22,5Brix; kwasy 10,1g/L pH 3,22 - drożdże spontan (po raz pierwszy)
15/10 praska 1Blg
28/10 - fjm spontan ; - 1Blg; 8,8g/L; pH 3,6
4/11 - zlane z nad osadui zasiarkowane 1g/10 L piro ; -1Blg;kwasy 7,4g/l; pH 3,8
20/02/2021 - -2Blg; kwasy 7,2g/L; pH 3,94; dodane wiórki dębowe śr. palone (1,5g/L)
Na tym etapie wino już pijalne ale jeszcze nie ustabilizowane.
Aktualnie temperatura przechowywania 6-10 st. Za tydzień lub dwa gdy temperatura w przechowalni wzrośnie ,następne siarkowanie ze względu na bardzo wysokie pH.
W tej chwili smakuje jak merlot za 25 zeta
-- So, 27.02.2021 20:23 --
Dzisiaj zlewałem LM
Zbiór 9/10/2020 - 21Brix, TA 8,2g/l; pH 3,41; drożdże spontan
17/10 praska
20/10 2Blg;TA 8,1g/l; pH 3,5
28/10 przed fjm ; 0 Blg; TA 8,1g/l; pH 3,7
6/11 po fjm zlane z nad osadu i zasiarkowane : -1,5Blg; TA 6,4 g/l; pH 3,87
27/02/2021 - zlane z nad osadu; -2Blg; TA 5,8g/l; pH 3,94
Wino pijalne, mało tanin, dodane wiórki dębowe śr. palone 2g/l. Jeszcze mało klarowne i wymaga klarowania lub/i filtrowania ?!