Teraz jest środa, 7 maja 2025, 05:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 20:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Nie, nie liczę :lol: Parę godzin, to zalezy o wielkości balona i intensywnosci fermentcji. Genaralnie na wyczucie, lepiej za dużo niż za mało.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 08:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Wszystko fajnie, nie chcę nikogo obrazić tylko po co tak się bawić :?:
np:
http://allegro.pl/butla-co2-6kg-dwutlenek-wegla-mig-mag-pelna-2021-i1844660790.html

wystarczy na "jakiś czas" :lol:

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 09:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Nihil novi sub sole!
Gdybym miał kupować butlę to na pewno nie z CO2 tylko z azotem.
Przy amatorskiej skali wytwarzania wina to kłopot i koszty: butla - 159, reduktor - 75, + napełnianie + transport. Nie jak się nie kalkuluje przy docelowej ilości max 250l wina.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 09:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie no Misza. Wiadomo, że średnio to tyle kosztuje ale można i taniej. Moja butla 1,5kg z legalizacją kosztowała 50zł (likwidacja baru). W zeszłym tygodniu nabijałem pierwszy raz po dwóch latach, koszt 10 zł, (butla 6kg - 20zł). Reduktor da się kupić za 30zł.
Butle też używałem do wypychania piwa, więc jakby mam drugi powód by ją mieć.
Tylko do wina to faktycznie pomyślałbym o azocie albo argonie, ale to droższy sprzęt jest.
Za to nabicie azotu jest śmiesznie tanie, liczone w groszach. Azotu można używać do ogazowania wina, CO2 tylko właściwie do ochrony przed utlenieniem.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 11:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Paweł, sugerujesz, że mam się wziąć jeszcze za warzenie piwa? O nie, to może grozić rozkładem pożycia... :wink: :lol:
Azot przydatny jest, ale bez niego można się obejść, czego dowodem jest fakt, że nigdzie na Morawach nie widziałem, u małych winiarzy, butli z gazem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 12:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
U mnie pewnie też by nie było, gdyby nie piwo. Chociaż trafiają się mikro nastawy. W tym roku sieger/ortega z 5l. Gdyby nie CO2, utleniłoby się na 100%.
Bierz się za piwo, coś trzeba robić późną jesienią :D. Trzeba przygotować płyny, żeby w lato przeżyć na winnicy.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 13:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Ja mam taką "gazownię" na swoje skromne potrzeby :)

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2011, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Ja mam butlę z argonem której używam do tiga, niestety na wino przerabiać na razie nie mam co więc może posłuży w przyszłości. Muszę pomyśleć też o takiej z CO2 bo niedługo planuję się ostro zabrać za ważenie piwa :D

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 13:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Suchy lód ,E 290 .Myślę o fermentacji węglanowej ,czy ktos juz próbował wykorzystać suchy lód w tym celu?

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 kwietnia 2013, 19:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Misza napisał(a):
Gdybym miał kupować butlę to na pewno nie z CO2 tylko z azotem.

Mieciu, możesz odrobinę rozwinąć ten temat? Mam taką malutką butlę, pewnie jeszcze pełną azotu.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 kwietnia 2013, 14:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Spotkaliście sie może z zamiana CO2 na argon czy azot przy fermentacji weglanowej ?

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 20:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 2 stycznia 2015, 20:14
Posty: 79
Lokalizacja: Kraków
Myślę, że dobrze wepnę się w ten wątek z poniższym filmem z 2015r.:
https://www.youtube.com/watch?v=F-SbPwWcrFg
Sprawa dotyczy suchego lodu, który stosują japończycy przy produkcji wina.
Na temat suchego lodu w tym forum nie znalazłem żadnego wpisu poza tym wątkiem.
Może warto stosować go przy produkcji wina? Żadnych manometrów, reduktorów, węży, po prostu wystarczy wrzucić kostkę suchego lodu do zbiornika z nastawem. Tylko jest jeden problem - nie wiem skąd wziąć suchy lód? A może już stosujecie, tylko nie ma info na tym forum?

_________________
Pozdrawiam,

Bogusław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
https://www.youtube.com/watch?v=vcnbCgOeimk

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 21:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
http://allegro.pl/suchy-lod-granulat-16 ... 87175.html


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO