Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 05:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 14:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Tez w tym roku fermentuję w zbiorniku inox-100L.
Mam pytanie, po ok10-14 dniach fermentacja stanęła. Zlałem znad osadu, ale po spróbowaniu czuje ,że jest jeszcze dość słodkie. Czy stanęło z braku pożywki????
Dać nowe drożdże+pożywka???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 14:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, zmierzyłeś cukier czy tylko na czuja? Przymrozek nie zahaczył Ci nastawu :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Ostatnio edytowano wtorek, 27 października 2015, 15:05 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 14:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Na czuja, a przymrozku niet :D

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
heavy napisał(a):
Mam pytanie, po ok10-14 dniach fermentacja stanęła. Zlałem znad osadu, ale po spróbowaniu czuje ,że jest jeszcze dość słodkie. Czy stanęło z braku pożywki????
Dać nowe drożdże+pożywka???

Waldek a jakich drożdży używałeś?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 15:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
Tez w tym roku fermentuję w zbiorniku inox-100L.
Mam pytanie, po ok10-14 dniach fermentacja stanęła. Zlałem znad osadu, ale po spróbowaniu czuje ,że jest jeszcze dość słodkie. Czy stanęło z braku pożywki????
Dać nowe drożdże+pożywka???

To nie zmierzyłeś nawet BLG ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Winiarz czym starszy tym lepszy" :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 15:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, a na starcie chociaż zmierzyłeś? Może % już uwalił drożdże

edit
w poprzednim poście wyłączyłem wygaszanie - ale dyskusja zboczyła na inny temat

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 15:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Źle ZbyszkuB zrozumiałeś, nie mierzyłem teraz. Nastaw miał 19,5 po poprawce.
Drożdże przywiozłem z Włoch.

Pytanie brzmi czy zdechły z głodu??? I czy dać nowe???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 15:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Waldek, zmierz cukier to będziesz chociaż wiedział czy drożdże padły z głodu czy z braku chęci do życia :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 15:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
Źle ZbyszkuB zrozumiałeś, nie mierzyłem teraz. Nastaw miał 19,5 po poprawce.
Drożdże przywiozłem z Włoch.

Pytanie brzmi czy zdechły z głodu??? I czy dać nowe???

No faktycznie , nic z tego nie rozumiem? :shock:
Jakie w tej chwili jest BLG ? (Wino słodkie to rzecz względna)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 15:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
A może temperatura spadła . Zbiornik z inoxu zdecydowanie bardziej się schładza.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
heavy napisał(a):
Źle ZbyszkuB zrozumiałeś, nie mierzyłem teraz. Nastaw miał 19,5 po poprawce.
Drożdże przywiozłem z Włoch.

Pytanie brzmi czy zdechły z głodu??? I czy dać nowe???

No faktycznie , nic z tego nie rozumiem? :shock:
Jakie w tej chwili jest BLG ? (Wino słodkie to rzecz względna)


Zbyszku specjalnie dla ciebie wyjąłem refraktometr iiiiiiiiiiiiiiiiii wskazanie 7,5????
Skosztowałem ponownie i mam wrażenie, że 3 dni temu było słodsze, czyżby drożdże jednak robiły swoje???
Na tym etapie wydaje się super, więc może siara i koniec????

-- Wt, 27.10.2015 21:01 --

kilis napisał(a):
Co to pytanie ma wspólnego z wyborem kadzi, przykrywami i utlenianiem?
Po co robisz bałagan na forum?
Jak nie masz czym mierzyć blg to myślę, że na forum dla wróżek dostaniesz odpowiedź.


Do kogo?????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 21:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
wyjąłem refraktometr iiiiiiiiiiiiiiiiii wskazanie 7,5????

Mistrzu winiarski!
Refraktometru nie używa się do mierzenia cukru w winie, bo trzeba by to przeliczać, znać cukier początkowy i alkohol.
Pewnie gęstość jest mniejsza niż zero. Użyj pływaka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 21:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
heavy napisał(a):
wyjąłem refraktometr iiiiiiiiiiiiiiiiii wskazanie 7,5????

Mistrzu winiarski!
Refraktometru nie używa się do mierzenia cukru w winie, bo trzeba by to przeliczać, znać cukier początkowy i alkohol.
Pewnie gęstość jest mniejsza niż zero. Użyj pływaka.


Nie musisz mi "mistrzować" kiperku!!!!

A wracając do tematu kadzi to trochę mnie wkurza, że nie widać co się dzieje wewnątrz!!
No ale przy kilkuset litrach nastawu nie ma wyjścia!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
Nie musisz mi "mistrzować" kiperku!!!!

Szkoda, że zadajesz pytania jak przedszkolak. Na prawdę te pytanie zadałeś ty czy ktoś dorwał się do twojego kompa?
Człowiek z doświadczeniem nie zapytałby czy dodać nowe drożdże i pożywkę nie wiedząc ile jest cukru w nastawie i czy on spada.
Z takimi rzeczami to na wino.org początkujący wyskakują co chwila.

To jak, zmierzysz ten cukier czy dalej będziemy wróżyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
heavy napisał(a):
Nie musisz mi "mistrzować" kiperku!!!!

Szkoda, że zadajesz pytania jak przedszkolak. Na prawdę te pytanie zadałeś ty czy ktoś dorwał się do twojego kompa?
Człowiek z doświadczeniem nie zapytałby czy dodać nowe drożdże i pożywkę nie wiedząc ile jest cukru w nastawie i czy on spada.
Z takimi rzeczami to na wino.org początkujący wyskakują co chwila.

To jak, zmierzysz ten cukier czy dalej będziemy wróżyć?


Już zmierzyłem
Cytuj:
Skosztowałem ponownie i mam wrażenie, że 3 dni temu było słodsze

Ja nie musze używać przyrządów... jak napisałem że cukier pozostał to tak jest!!!!!
Pytanie było proste!!!!! Może na wino.org działkowcy doradzą??? No nie... tam mnie wywalił jeden działkowy mistrzuniu!!!!

Powtarzam pytanie: dlaczego nastaw stanął???
Informacje dodatkowe:
-cukier pozostał (na tym etapie nieważne ile)

Prosze o przeniesienie tego wątku we właściwe miejsce!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO