Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 01:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 20:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zapytaj na forum wino.org. My tutaj robimy tylko wina gronowe. Tam dodają cukru i wody ile dusza zapragnie. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 20:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 stycznia 2015, 02:02
Posty: 71
Lokalizacja: Jura
Cukru było za dużo i choć nie jest to napisane podejrzewam, że wody też było dużo. Wina z tego nie będzie. Jedynie destylacja to coś uratować może po restarcie fermentacji. Ale to nie to forum.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 23:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Masakryczna ilość cukru!!!!
Czy kolego taka ilość cukru wyszła ci z obliczeń???? Jakich???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2015, 09:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 23 listopada 2015, 19:43
Posty: 2
Lokalizacja: Kraków
Właśnie nie było żadnych większych obliczeń niestety. Teraz już wiem, że był to duży błąd. Kierowałem się zasadą nowicjusza czym więcej cukru tym mocniejsze wino.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 03:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
zbyszekB napisał(a):
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Odwrotnie na V1116 bez pożywek.
Nastaw białe cuvee od 02.10.2015 do dzisiaj pracuje non stop nie otwierane.
A temperatura od 12 st.C na początku zjechała teraz do 7 st, C
Cukier max 240g/l :lol:
Ktoś tak miał mocno spowolniony proces ?
Co z tego wyszło ?

Wszystkie prawie wina 2012 fermentowałem na drożdżach V 1116.
Zarówno białe jak i czerwone.
Kupiłem je aby zrobić trójniak.
A potem je rozmnożyłem i dodawałem do kolejnych nastawów win. Byłem z nich bardzo zadowolony. Wszystkie wina były dobre.
Z moich notatek wynika, że aby zainicjować fjm musiałem wina podgrzewać.
Wina białe fermentowały wolno i długo w niskich temperaturach.

Temperatura spadła do 4,5 st C a to dalej pracuje :?: Zahartowane są te V1116 :clap: Jeszcze nie otwierałem :wave:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 18:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ja w tym roku robiłem na Bioferm Cool universalne i na Oenoferm Riesling.
Z tych drugich jestem bardziej zadowolony. Bioferm Cool niby uniwersalne do win białych i czerwonych ale w czerwonych miałem trudności w zainicjowaniu fjm. Poniżej 8 stopni tak jedne jak i drugie przestały pracować i pozostał we niektórych winach niewielki cukier resztkowy.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 07:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Teraz temperatura ok. 9 st. C a to dalej .... pracuje ?? Jeszcze nie otwierałem !
Tego jeszcze nie miałem, piękna struktura osadu ze swoistymi kraterami widoczna przez sklarowane słomkowe wino , chyba zrobię fotkę :D

-- Pn, 28.12.2015 7:46 --

Obiecana fotka
Załącznik:
dłuuga_ferm_rurka.jpg
Załącznik:
dłuuuga fermentacja_).jpg

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 12:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Andrzej zlej z nad osadu! Przecież tego osadu masz już 1/4 balonu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 14:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
1/8 , to wino "powiększające" jest :lol:
Idą chłody , jak przestanie "pykać" , pewnie zahaczę o 2016 :wave:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 14:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Andrzeju zawsze trzymasz tak długo wino nad taką grubą warstwą osadu ?

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 15:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Nie,
tylko tym razem . To eksperyment jest. Extremalnie niska temperatura, drożdże v1116 i do oporu :lol:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Ostatnio edytowano wtorek, 29 grudnia 2015, 15:02 przez Andrzej_z_Wolki, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 15:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Wino wygląda bardzo klarownie ciekawy jestem czy ci to wino nie przejmie aromatów drożdzy z powodu tak długiego kontaktu , daj znać po odciągu .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 15:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
A próbowałeś już? Bo coś mi się wydaje, że aromat może być podobny do tego w "księżycówce". :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 15:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Nie otwierane ani razu :mrgreen:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 15:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jak zdegustujesz to opisz swoje wrażenia.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO