Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 04:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 13:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
vanKlomp napisał(a):
Przestańcie...................................................
Waldek chociaż wiesz jakie to były drożdże? Czy były no name? Bo może już doszły do swojego kresu wytrzymałości na alkohol i padły?


Zobaczę na pudełko, może coś wyczytam.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Canin napisał(a):
kilis napisał(a):
Po przeliczeniu początkowego 25Bx* i końcowego odczytu 7,5Bx daje ok -2 blg.


Jesli po korekcie było 19,5 Bx to założenie że bez korekty było nie więcej niż 25 jest słuszne (ja akurat robię korektę 4).
Ale dlaczego 19,5 - 7,5 daje -2 to już nie rozumiem.
Możesz wyjaśnić skąd taki wynik?


Kilis wyżej podał link do kalkulatora, ale generalnie to nie są trudne rzeczy. Współczynnik załamania dla wody wynosi 1.333 i rośnie po dodaniu cukru czy etanolu.

Kiedy dodajemy do wody etanol to tak to wygląda:
http://us.mt.com/us/en/home/supportive_content/application_editorials/Ethanol_re_e.html,
zależność nie jest silna, ani w dodatku liniowa.
Dla cukru wygląda to dużo lepiej:
https://pl.wikibooks.org/wiki/Aneks/Wsp%C3%B3%C5%82czynniki_za%C5%82amania_wodnego_roztworu_cukru,
zależność jest silna i liniowa. Dlatego jak cukier spada to spadają Brix'y, z drugiej strony one też rosną, bo cukier zamienia się w etanol, ale po pierwsze nie cały po drugie zależność nie jest tak silna jak dla cukru.

Zatem znając początkowy całkowity Brix i końcowy całkowity Brix można szacować ile cukru zostało. A szacować ilość cukru resztkowego w winie nie trzeba (dokładnie można policzyć/oznaczyć) tylko w wypadku kiedy wiemy ile na końcu mamy alkoholu (pomiar z destylacją).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
vanKlomp napisał(a):
Nie zgrywa wszechwiedzącego bo zwrócił się do Was o radę. I to by było na tyle.
Waldek chociaż wiesz jakie to były drożdże? Czy były no name? Bo może już doszły do swojego kresu wytrzymałości na alkohol i padły?


Właśnie że zgrywa, bo na czuja wie ile jest cukru, mimo że pomiar mówi że go tam nie ma.
Drożdże nie mają co jeść i tyle z całego tematu, a wystarczył jeden zwykły pomiar.

Może jeszcze zapytamy czy drożdże były w zielonej torebce, albo czy księżyc świecił.
@vanKlomp Bez sensu są twoje dochodzenia, jeśli nie została sprawdzona podstawowa rzecz. cukier.
A właściwie został tylko heavy nie wie do czego służy refraktometr i musiałem to przeliczać żeby udowodnić że cukier=0

Na czuja to można robić jak idzie wszystko dobrze, a jak uważamy, że jest nie tak to do wróżki można się zwrócić, albo zrobić pomiar jak każdy normalny niewszechwiedzący winiarz. Więcej pokory heavy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
heavy napisał(a):
Tez w tym roku fermentuję w zbiorniku inox-100L.
Mam pytanie, po ok10-14 dniach fermentacja stanęła. Zlałem znad osadu, ale po spróbowaniu czuje ,że jest jeszcze dość słodkie. Czy stanęło z braku pożywki????
Dać nowe drożdże+pożywka???

Fermentacja może się zatrzymać z braku pożywienia (cukru) dla drożdży (ale skoro jest słodkie to jest cukier i to nie ta przyczyna), może też jakaś trucizna zabić drożdże (typowo siarka lub etanol - w obu przypadkach tolerancja zależy od rodzaju drożdży).

Fermentacja może spowolnić i to znacznie ze względu na pogarszające się warunki życiowe dla drożdży i tu oprócz wymienionych wyżej czynników (w warunkach około progowych) powinno się brać pod uwagę jeszcze spadek temperatury.

Mam wrażenie, że wino przeszło fermentacje burzliwą i jest na etapie fermentacji cichej, następny etap to typowo f. jabłkowo-mlekowa o ile chcesz ją przeprowadzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
suszi napisał(a):
heavy napisał(a):
Tez w tym roku fermentuję w zbiorniku inox-100L.
Mam pytanie, po ok10-14 dniach fermentacja stanęła. Zlałem znad osadu, ale po spróbowaniu czuje ,że jest jeszcze dość słodkie. Czy stanęło z braku pożywki????
Dać nowe drożdże+pożywka???

Fermentacja może się zatrzymać z braku pożywienia (cukru) dla drożdży (ale skoro jest słodkie to jest cukier i to nie ta przyczyna), może też jakaś trucizna zabić drożdże (typowo siarka lub etanol - w obu przypadkach tolerancja zależy od rodzaju drożdży).

Fermentacja może spowolnić i to znacznie ze względu na pogarszające się warunki życiowe dla drożdży i tu oprócz wymienionych wyżej czynników (w warunkach około progowych) powinno się brać pod uwagę jeszcze spadek temperatury.

Mam wrażenie, że wino przeszło fermentacje burzliwą i jest na etapie fermentacji cichej, następny etap to typowo f. jabłkowo-mlekowa o ile chcesz ją przeprowadzić.


Po cichu tak właśnie podejrzewałem i stąd pytanie. Temperaturę tez należy wykluczyć bo pomieszczenie grzałem do 20-22C. Nie sądziłem jednak , że taka zadyma powstanie.
A pytanie zadałem tutaj ponieważ mowa o zbiornikach, a obserwacja fermentacji w zbiornikach jest utrudniona (nie ma rurki), a już cicha to w ogóle!!! I nie uważam że zaśmiecam!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
kilis napisał(a):
@vanKlomp Bez sensu są twoje dochodzenia, jeśli nie została sprawdzona podstawowa rzecz. cukier.
A właściwie został tylko heavy nie wie do czego służy refraktometr i musiałem to przeliczać żeby udowodnić że cukier=0

Cukier resztkowy nie tak łatwo pomierzyć. @kilis Twój wynik to szacunek - tak na prawdę nie wiadomo, ile tam jest gram cukru na litr. Jest mało z tym się zgadzam, ale czy to brak cukru wstrzymał fermentacje czy nadmiar etanolu w nastawie to nie wiadomo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
A pytanie zadałem tutaj ponieważ mowa o zbiornikach, a obserwacja fermentacji w zbiornikach jest utrudniona (nie ma rurki), a już cicha to w ogóle!!! I nie uważam że zaśmiecam!!!!

Rurka? oznaką fermentacji. Kto poważny się tym kieruje. Cola też fermentuje jak nałożysz na butelkę rurkę? Heavy czy ty w ogóle jakieś podstawy znasz czy wszytko na czuja po dziadkowemu.

-- Śr paź 28, 2015 3:05 pm --

suszi napisał(a):
@kilis Twój wynik to szacunek - tak na prawdę nie wiadomo, ile tam jest gram cukru na litr.

Na pewno to szacunek ale +- 0,5blg i nie ma tam 20 czy 30 g cukru na litr, bo to by oznaczało blg powyżej 0, a jest ok -2.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
Paweł daj już spokój. Ale żeś się uwziął. A nie dawno pisałeś, że odpuszczasz.
kilis napisał(a):
Ja wymiękam, baw się dalej w przedszkolaka.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
heavy napisał(a):
A pytanie zadałem tutaj ponieważ mowa o zbiornikach, a obserwacja fermentacji w zbiornikach jest utrudniona (nie ma rurki), a już cicha to w ogóle!!! I nie uważam że zaśmiecam!!!!

Rurka? oznaką fermentacji. Kto poważny się tym kieruje. Cola też fermentuje jak nałożysz na butelkę rurkę? Heavy czy ty w ogóle jakieś podstawy znasz czy wszytko na czuja po dziadkowemu.


Umiesz czytać czy udajesz?????
Pisałem o łatwości obserwacji fermentacji gdy jest rurka!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dekiel zbiornika inox wiesz w co jest zaopatrzony, dziwna fajka z kulką w środku i raczej cichej fermentacji nie zaobserwujesz. A w rurce zawsze bulknie od czasu do czasu. To takie trudne do zrozumienia???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Temperaturę tez należy wykluczyć bo pomieszczenie grzałem do 20-22C. Nie sądziłem jednak , że taka zadyma powstanie.

Waldek, zadyma zadymą, ale ile wiedzy przy okazji wypłynęło, to też należy docenić.
Temperatury też nie możesz wykluczyć jeśli nie mierzyłeś temp. samego nastawu - teoretycznie mógł się też przegrzać.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 16:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Temperaturę tez należy wykluczyć bo pomieszczenie grzałem do 20-22C. Nie sądziłem jednak , że taka zadyma powstanie.

Waldek, zadyma zadymą, ale ile wiedzy przy okazji wypłynęło, to też należy docenić.
Temperatury też nie możesz wykluczyć jeśli nie mierzyłeś temp. samego nastawu - teoretycznie mógł się też przegrzać.


Wyszła wiedza i niewiedza jak sie okazało. Ale na pewno nie uważam, że zaśmieciłem jak to ktoś nazwał!!!
Jedno jest pewne fermentacja w zbiornikach nie jest łatwa, no może trudniejsza!

Np. ktoś tam napisał że przy burzliwej fermentacji dekiel pływa na powierzchni??? Z ja pompuję uszczelkę i umieszczam pokrywę sporo ponad powierzchnią.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 21:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Waldek - w takiej temperaturze dobre drożdże, jakie dodałeś, znacznie szybciej przerabiają cukier. Organoleptycznie możesz wyczuwać cukier, bo on jeszcze jest, ale w Twoim zbiorniku (z fajką) nie będzie widać ,że jeszcze drożdże pracują i przebiega fermentacja cicha. Fermentowałem miazgę w takiej samej temperaturze jaką Ty miałeś. Fermentacja burzliwa skończyła się po 12 dniach. A tak miedzy nami: przecież mogłeś sobie kupić lepszy zbiornik.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
JanuszJ49 napisał(a):
A tak miedzy nami: przecież mogłeś sobie kupić lepszy zbiornik.

A co jest nie tak ze zbiornikiem z pływającą pokrywą i pompowaną uszczelką?
Pytam poważnie bo jestem na zakupie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 21:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Organoleptycznie możesz wyczuwać cukier

Organoleptycznie wyczuwalna słodycz nie zawsze jest cukrem - aby mieć pewność trzeba używać odpowiednich przyrządów bo inaczej to nadal wróżenie z fusów.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 22:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Canin napisał(a):
JanuszJ49 napisał(a):
A tak miedzy nami: przecież mogłeś sobie kupić lepszy zbiornik.

A co jest nie tak ze zbiornikiem z pływającą pokrywą i pompowaną uszczelką?
Pytam poważnie bo jestem na zakupie.


Wg mnie wszystko jest ok, tylko pływającego dekla używa się w innym celu niż dekla z uszczelką! W komplecie powinno być jedno i drugie.
I tak (wg. mnie) do fermentacji używa się dekla z pompowaną uszczelką ze względu na ciśnienie, a dekiel pływający jak już wino jest "spokojne" i dojrzewa. Trzeba pamiętać, że dekiel pływający nie zapewnia (pomimo pokrywki) 100% szczelności dlatego wlewamy pomiędzy dekiel a ścianki zbiornika specjalną parafinę.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO