Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 04:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 października 2015, 13:48 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Przestańcie...................................................
Waldek chociaż wiesz jakie to były drożdże? Czy były no name? Bo może już doszły do swojego kresu wytrzymałości na alkohol i padły?

Zobaczę na pudełko, może coś wyczytam.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:04 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
kilis napisał(a):
Po przeliczeniu początkowego 25Bx* i końcowego odczytu 7,5Bx daje ok -2 blg.

Jesli po korekcie było 19,5 Bx to założenie że bez korekty było nie więcej niż 25 jest słuszne (ja akurat robię korektę 4).
Ale dlaczego 19,5 - 7,5 daje -2 to już nie rozumiem.
Możesz wyjaśnić skąd taki wynik?

Kilis wyżej podał link do kalkulatora, ale generalnie to nie są trudne rzeczy. Współczynnik załamania dla wody wynosi 1.333 i rośnie po dodaniu cukru czy etanolu.

Kiedy dodajemy do wody etanol to tak to wygląda:
http://us.mt.com/us/en/home/supportive_content/application_editorials/Ethanol_re_e.html,
zależność nie jest silna, ani w dodatku liniowa.
Dla cukru wygląda to dużo lepiej:
https://pl.wikibooks.org/wiki/Aneks/Wsp%C3%B3%C5%82czynniki_za%C5%82amania_wodnego_roztworu_cukru,
zależność jest silna i liniowa. Dlatego jak cukier spada to spadają Brix'y, z drugiej strony one też rosną, bo cukier zamienia się w etanol, ale po pierwsze nie cały po drugie zależność nie jest tak silna jak dla cukru.

Zatem znając początkowy całkowity Brix i końcowy całkowity Brix można szacować ile cukru zostało. A szacować ilość cukru resztkowego w winie nie trzeba (dokładnie można policzyć/oznaczyć) tylko w wypadku kiedy wiemy ile na końcu mamy alkoholu (pomiar z destylacją).

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:05 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Nie zgrywa wszechwiedzącego bo zwrócił się do Was o radę. I to by było na tyle.
Waldek chociaż wiesz jakie to były drożdże? Czy były no name? Bo może już doszły do swojego kresu wytrzymałości na alkohol i padły?

Właśnie że zgrywa, bo na czuja wie ile jest cukru, mimo że pomiar mówi że go tam nie ma.
Drożdże nie mają co jeść i tyle z całego tematu, a wystarczył jeden zwykły pomiar.

Może jeszcze zapytamy czy drożdże były w zielonej torebce, albo czy księżyc świecił.
@vanKlomp Bez sensu są twoje dochodzenia, jeśli nie została sprawdzona podstawowa rzecz. cukier.
A właściwie został tylko heavy nie wie do czego służy refraktometr i musiałem to przeliczać żeby udowodnić że cukier=0

Na czuja to można robić jak idzie wszystko dobrze, a jak uważamy, że jest nie tak to do wróżki można się zwrócić, albo zrobić pomiar jak każdy normalny niewszechwiedzący winiarz. Więcej pokory heavy.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:16 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
Tez w tym roku fermentuję w zbiorniku inox-100L.
Mam pytanie, po ok10-14 dniach fermentacja stanęła. Zlałem znad osadu, ale po spróbowaniu czuje ,że jest jeszcze dość słodkie. Czy stanęło z braku pożywki????
Dać nowe drożdże+pożywka???

Fermentacja może się zatrzymać z braku pożywienia (cukru) dla drożdży (ale skoro jest słodkie to jest cukier i to nie ta przyczyna), może też jakaś trucizna zabić drożdże (typowo siarka lub etanol - w obu przypadkach tolerancja zależy od rodzaju drożdży).

Fermentacja może spowolnić i to znacznie ze względu na pogarszające się warunki życiowe dla drożdży i tu oprócz wymienionych wyżej czynników (w warunkach około progowych) powinno się brać pod uwagę jeszcze spadek temperatury.

Mam wrażenie, że wino przeszło fermentacje burzliwą i jest na etapie fermentacji cichej, następny etap to typowo f. jabłkowo-mlekowa o ile chcesz ją przeprowadzić.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:44 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
heavy napisał(a):
Tez w tym roku fermentuję w zbiorniku inox-100L.
Mam pytanie, po ok10-14 dniach fermentacja stanęła. Zlałem znad osadu, ale po spróbowaniu czuje ,że jest jeszcze dość słodkie. Czy stanęło z braku pożywki????
Dać nowe drożdże+pożywka???

Fermentacja może się zatrzymać z braku pożywienia (cukru) dla drożdży (ale skoro jest słodkie to jest cukier i to nie ta przyczyna), może też jakaś trucizna zabić drożdże (typowo siarka lub etanol - w obu przypadkach tolerancja zależy od rodzaju drożdży).

Fermentacja może spowolnić i to znacznie ze względu na pogarszające się warunki życiowe dla drożdży i tu oprócz wymienionych wyżej czynników (w warunkach około progowych) powinno się brać pod uwagę jeszcze spadek temperatury.

Mam wrażenie, że wino przeszło fermentacje burzliwą i jest na etapie fermentacji cichej, następny etap to typowo f. jabłkowo-mlekowa o ile chcesz ją przeprowadzić.

Po cichu tak właśnie podejrzewałem i stąd pytanie. Temperaturę tez należy wykluczyć bo pomieszczenie grzałem do 20-22C. Nie sądziłem jednak , że taka zadyma powstanie.
A pytanie zadałem tutaj ponieważ mowa o zbiornikach, a obserwacja fermentacji w zbiornikach jest utrudniona (nie ma rurki), a już cicha to w ogóle!!! I nie uważam że zaśmiecam!!!!

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 14:48 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
@vanKlomp Bez sensu są twoje dochodzenia, jeśli nie została sprawdzona podstawowa rzecz. cukier.
A właściwie został tylko heavy nie wie do czego służy refraktometr i musiałem to przeliczać żeby udowodnić że cukier=0

Cukier resztkowy nie tak łatwo pomierzyć. @kilis Twój wynik to szacunek - tak na prawdę nie wiadomo, ile tam jest gram cukru na litr. Jest mało z tym się zgadzam, ale czy to brak cukru wstrzymał fermentacje czy nadmiar etanolu w nastawie to nie wiadomo.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:05 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
A pytanie zadałem tutaj ponieważ mowa o zbiornikach, a obserwacja fermentacji w zbiornikach jest utrudniona (nie ma rurki), a już cicha to w ogóle!!! I nie uważam że zaśmiecam!!!!

Rurka? oznaką fermentacji. Kto poważny się tym kieruje. Cola też fermentuje jak nałożysz na butelkę rurkę? Heavy czy ty w ogóle jakieś podstawy znasz czy wszytko na czuja po dziadkowemu.

-- Śr paź 28, 2015 3:05 pm --

suszi napisał(a):
@kilis Twój wynik to szacunek - tak na prawdę nie wiadomo, ile tam jest gram cukru na litr.

Na pewno to szacunek ale +- 0,5blg i nie ma tam 20 czy 30 g cukru na litr, bo to by oznaczało blg powyżej 0, a jest ok -2.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:11 
Ekspert
Ekspert

Paweł daj już spokój. Ale żeś się uwziął. A nie dawno pisałeś, że odpuszczasz.
kilis napisał(a):
Ja wymiękam, baw się dalej w przedszkolaka.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:13 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
heavy napisał(a):

Rurka? oznaką fermentacji. Kto poważny się tym kieruje. Cola też fermentuje jak nałożysz na butelkę rurkę? Heavy czy ty w ogóle jakieś podstawy znasz czy wszytko na czuja po dziadkowemu.

Umiesz czytać czy udajesz?????
Pisałem o łatwości obserwacji fermentacji gdy jest rurka!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dekiel zbiornika inox wiesz w co jest zaopatrzony, dziwna fajka z kulką w środku i raczej cichej fermentacji nie zaobserwujesz. A w rurce zawsze bulknie od czasu do czasu. To takie trudne do zrozumienia???

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 15:51 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Temperaturę tez należy wykluczyć bo pomieszczenie grzałem do 20-22C. Nie sądziłem jednak , że taka zadyma powstanie.

Waldek, zadyma zadymą, ale ile wiedzy przy okazji wypłynęło, to też należy docenić.
Temperatury też nie możesz wykluczyć jeśli nie mierzyłeś temp. samego nastawu - teoretycznie mógł się też przegrzać.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 16:28 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Temperaturę tez należy wykluczyć bo pomieszczenie grzałem do 20-22C. Nie sądziłem jednak , że taka zadyma powstanie.

Waldek, zadyma zadymą, ale ile wiedzy przy okazji wypłynęło, to też należy docenić.
Temperatury też nie możesz wykluczyć jeśli nie mierzyłeś temp. samego nastawu - teoretycznie mógł się też przegrzać.

Wyszła wiedza i niewiedza jak sie okazało. Ale na pewno nie uważam, że zaśmieciłem jak to ktoś nazwał!!!
Jedno jest pewne fermentacja w zbiornikach nie jest łatwa, no może trudniejsza!

Np. ktoś tam napisał że przy burzliwej fermentacji dekiel pływa na powierzchni??? Z ja pompuję uszczelkę i umieszczam pokrywę sporo ponad powierzchnią.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 21:06 
Kiper
Kiper

Waldek - w takiej temperaturze dobre drożdże, jakie dodałeś, znacznie szybciej przerabiają cukier. Organoleptycznie możesz wyczuwać cukier, bo on jeszcze jest, ale w Twoim zbiorniku (z fajką) nie będzie widać ,że jeszcze drożdże pracują i przebiega fermentacja cicha. Fermentowałem miazgę w takiej samej temperaturze jaką Ty miałeś. Fermentacja burzliwa skończyła się po 12 dniach. A tak miedzy nami: przecież mogłeś sobie kupić lepszy zbiornik.

Pozdrawiam Janusz.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 21:17 
Ekspert
Ekspert

JanuszJ49 napisał(a):
A tak miedzy nami: przecież mogłeś sobie kupić lepszy zbiornik.

A co jest nie tak ze zbiornikiem z pływającą pokrywą i pompowaną uszczelką?
Pytam poważnie bo jestem na zakupie.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 21:22 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Organoleptycznie możesz wyczuwać cukier

Organoleptycznie wyczuwalna słodycz nie zawsze jest cukrem - aby mieć pewność trzeba używać odpowiednich przyrządów bo inaczej to nadal wróżenie z fusów.

PostNapisane: środa, 28 października 2015, 22:07 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
JanuszJ49 napisał(a):
A tak miedzy nami: przecież mogłeś sobie kupić lepszy zbiornik.

A co jest nie tak ze zbiornikiem z pływającą pokrywą i pompowaną uszczelką?
Pytam poważnie bo jestem na zakupie.

Wg mnie wszystko jest ok, tylko pływającego dekla używa się w innym celu niż dekla z uszczelką! W komplecie powinno być jedno i drugie.
I tak (wg. mnie) do fermentacji używa się dekla z pompowaną uszczelką ze względu na ciśnienie, a dekiel pływający jak już wino jest "spokojne" i dojrzewa. Trzeba pamiętać, że dekiel pływający nie zapewnia (pomimo pokrywki) 100% szczelności dlatego wlewamy pomiędzy dekiel a ścianki zbiornika specjalną parafinę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1