Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 06:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 10:59 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2011, 14:16
Posty: 69
Lokalizacja: Suchy Las / Wielkopolska
Witam mam następujący problem żona chciała mi pomóc i trzy dni temu zebrała winogronka których ja nie miałem czasu zebrać od dwóch tygodni. Czyli czerwone rondo i regent, wiem że dużo za późno. Problem w tym że zostawiła w koszach na dworze a u mnie padało i rozwinęła mi się na owocach biała ( tak myślę ) pleśń i teraz pytanie czy takie ładniejsze owoce słabiej porośnięte, mogę wykorzystać siarkując nastaw?
Dodam że nie czuje zapachu pleśni od owoców a węch mam raczej czuły.
Proszę o pomoc, powiem szczerze że jak wycisnę jagodę ze środka to jest potwornie dobra.


Załączniki:
SAM_0015.JPG
SAM_0015.JPG [ 132.18 KiB | Przeglądane 5280 razy ]
SAM_0014.JPG
SAM_0014.JPG [ 136.52 KiB | Przeglądane 5280 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 13:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ale patrząc po stopniu porażenia - to raczej nie ma tu co wybierać.
Ja bym zaryzykował różowe (krótki kontakt ze skórkami) z mocnym siarkowaniem nastawu (1,5g/10l), odczekać, zadrożdżować i coś powinno z tego wyjść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 18:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 19 marca 2013, 19:57
Posty: 23
Lokalizacja: Brzesko
Pleśń wytwarza związki silnie rakotwórcze, przez to nie powinno się jej spożywać. Jak jest w przypadku wina z takich owoców to nie wiem, być może siarkowanie pomaga.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 22:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
biakuja napisał(a):
Pleśń wytwarza związki silnie rakotwórcze, przez to nie powinno się jej spożywać. Jak jest w przypadku wina z takich owoców to nie wiem, być może siarkowanie pomaga.

Jedna pleśń wytwarza związki rakotwórcze, inna przeciwnowotworowe, a jeszcze inna antybiotyki... Nie wiadomo, co to jest. Może zwykła penicylina?
Ruletka.

Może zamiast siarkowania moszczu, lepiej przepłukać owoce roztworem piro siarczynu. Nie wiem jakie stężenie użyć. Może ktoś podpowie.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ale destylacja z całą pewnością je uratuje :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO