Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 00:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 15:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
A ja zamiast kapsli/nakrętek proponuję korki syntetyczne.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 16:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
shron napisał(a):
A ja zamiast kapsli/nakrętek proponuję korki syntetyczne.

Jestem za :!: :!: :!: :idea:
A nawet przeciw :wink: :!:
ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 16:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
shron napisał(a):
A ja zamiast kapsli/nakrętek proponuję korki syntetyczne.

Ale to wszystko jest dobre jeśli wino przeznaczymy tylko na bieżące spożycie. Jeśli ktoś chciałby żeby wino leżakowało to niestety te dwie opcje nie spełniają wymogów.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 19:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
vanKlomp napisał(a):
shron napisał(a):
A ja zamiast kapsli/nakrętek proponuję korki syntetyczne.

Ale to wszystko jest dobre jeśli wino przeznaczymy tylko na bieżące spożycie. Jeśli ktoś chciałby żeby wino leżakowało to niestety te dwie opcje nie spełniają wymogów.


Niekoniecznie. Można przecież zrobić tak, że butelki zamyka się korkiem syntetycznym po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości. Wino potrzebuje kontaktu z otoczeniem do dojrzewania, a syntetyk czy zakrętka nie daje możliwości żadnego utleniania.

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 13:10 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
...dziś znalazlem tę stronę,http://piwnicenawina.blogspot.com/,prędzej czy później trzeba będzie pomyśleć...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 22:47 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Fajny link, przestudiowałem w całości :thumbup: , mam dwie piwnice, jedna pod domem temp. 16 st. C i druga z kamienia wapiennego z podłogą żwirową temp. 10-13 st.C :Yahoo!:, praktycznie cala w ziemi, można powiedzieć że jest idealnie. Jednak wino pozostawiam w temp. 16 st. C, aż do wyklarowania się całkowitego.
- pozdrawiam bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2013, 16:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
A dlaczego Bogdan pozostawiłeś w temp.16st?...myślę że powinieneś w tej drugiej piwnicy prowadzić dalszy proces.
cyt.,,o ile do przebiegu fermentacji zalecana jest temperatura od 15C do maksymalnie 25C,o tyle młode wino powinno leżakować w chłodnym,a nawet bardzo chłodnym miejscu.Kto nie ma odpowiedniej piwnicy na wino,musi wyszukać w mieszkaniu najchłodniejsze pomieszczenie ,a w najgorszym razie wstawić balon do garażu.Należy oczywiście unikać mrozu,ale temperatura wyższa +10C,maksymalnie +12C,jest również niekorzystna dla samooczyszczania się wina...,,

a wracając do piwnicy...
cyt.,,dla winiarzy amatorów,którzy maja piwnicę pełna fermentującego wina,ważne są poniższe uwagi:Powstający podczas fermentacji dwutlenek węgla jest od pewnego stężenia bardzo niebezpieczny!Ponieważ jest on cięższy od powietrza ,zbiera się nisko przy ziemi.Jeśli wejście do piwnicy umieszczone jest wysoko i w związku z tym zapewnia jedynie niewielką wymianę powietrza,to będąc w piwnicy z konieczności wdycha się bezwonny niebezpieczny gaz!Nalezy więc zatroszczyć się o dostateczne wietrzenie,a zanim się do niej wejdzie,nalezy zapalić świecę.Jeśli świeca zgaśnie,trzeba natychmiast opuścić piwnicę.Dawniej,kiedy większość piwnic winiarskich była umieszczona pod ziemią,do żadnej z nich winiarz nie zszedł bez swego ,,światełka życia,, Jeśli świeca zgasła,wiadomo było,co robić,,


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2013, 17:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Retman, czy Ty ślepo wierzysz w to co napisano w jednej książce? Co jest złego w temperaturze 16 stopni? Nie jest to ideał, ale było już kiedyś mówione, że lepsze jest pomieszczenie dosyć ciepłe(powiedzmy 18 st. C), ale o stabilnej temperaturze, niż takie gdzie jest chłodno, ale temperatura potrafi się wahać o 3-4 stopnie... Co do samej fermentacji te 25 stopni to nie jest wcale maksimum, gdyż w niektórych przypadkach fermentuje się nawet i w 28 stopniach, podobnie z temperaturą minimalną, gdzie bywa i 10 stopni. Winiarstwo to NIE apteka, gdzie wszystko musi być według jednego przepisu, ale w zależności od materiałów i warunków dobiera się najbardziej optymalne rozwiązania według uznania/doświadczenia.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2013, 17:27 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
Veteran5-staram się wpajać sobie określone nawyki...i wychodzę z założenia ze nie mogę sobie pozwolić na byle jakie warunki,czasami na dobry rocznik trzeba czekać latami...
Na pewno wina czerwone mogą być leżakowane w wyższych temp. białe już nie bardzo.Więc tak jak napisałeś...wg.własnego uznania, rób jak uważasz...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2013, 18:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Tylko chciałem Ci zwrócić uwagę, że wpajanie sobie nawyków na podstawie jakiejś jednej-dwóch pozycji jest moim zdaniem trochę bez sensu. Warto poznać różne punkty widzenia, oraz doświadczenia, a dopiero na podstawie szerszego spojrzenia na problem i jakiegoś własnego doświadczenia można sobie wyrabiać nawyki ;-)

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2013, 20:39 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
Veteran5-to że cytuję jakiś kawałek z jakiejś pozycji tematu nie znaczy że na jej podstawie buduję sobie nawyki...nic takiego nie napisałem.Podkreślam tylko że podpieram się ogólnymi zasadami danego zagadnienia.
Moim zdaniem najlepiej wypracuję sobie samemu doświadczenie/nawyki przy winfikacji mojej odmiany a start wyszedł mi dobrze.Nie planuję ciągnąć kilku srok za ogon.Nie zamierzam sadzić przykładowo 100 odmian,nawet 10.Mam jedną i być może wiosną dosadzę coś do kupażu a być może zostanę przy winie odmianowym.Narazie z lektury mam tylko 7 pozycji i szukam dalej...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: wtorek, 12 listopada 2013, 22:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Retman dzięki za wskazówki odnośnie CO2 w piwnicy, swoje pierwsze wino robię w/g wskazówek z tego i z sąsiedniego forum. Jeśli chodzi o klarowanie to przebiega ono u mnie prawidłowo w temp. 16 st. C., a jak już będzie klarowne to dopiero wyniosę do piwnicy chłodniejszej. Wyczytałem z książek, że klarowanie w niskich temperaturach nie przebiega prawidłowo, dlatego czekam na sklarowanie wina. Myślę że przy drugim obciągu, może trzecim wino pójdzie do chłodniejszej piwnicy.
Nie chcę eksperymentować, jak coś dobrze przebiega, to niech tak zostanie, staram się obserwować i jak coś mnie zaniepokoi to pytam wtedy na forum. Jakie wino wyjdzie :?: :?: ,tego jeszcze nie wiem, może w niedalekiej przyszłości spotkam się na jakimś zlocie winiarzy i przedyskutujemy walory mojego trunku :idea: .
- pozdrawiam bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 09:44 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
Bogdan,nie wiem jakie wino robiłeś...moje białe z Solarisa zostało pierwszy raz obciągnięte po ok.4 tyg a po ok.3 następnych drugi raz...jak już wcześniej pisałem w innym wątku wino ładnie się wyklarowało ale to nie znaczy że na kryształ...to stopniowy proces,więc wyklaruje się zapewnie jeszcze bardziej.Do drugiego właśnie obciągu stało w wyższej temperaturze a teraz w ok.+10C.
Białe wino nie jest tak trwałe jak czerwone i nie nadaje się do długiego leżakowania,nie będę się rozpisywał dlaczego...obciągnołem je drugi raz i to wszystko w tym roku,dam mu spokój.
Na początku kwietnia mam nadzieję że zabutelkuję,korki już kupione :D ,butelki będą oliwkowe,koszulki złote a teraz dopracowuję etykietę...nazwę winnicy już dopracowałem.Pierwsza oficjalna degustacja w sierpniu a zarazem rodzinne spotkanie na którym ogłosze nazwę winnicy :wave:
...no i tak mam się dalej zamiar bawić :lol: ,tylko cholera ta piwnica...

-- środa, 13 listopada 2013, 10:44 --

bogdanb3 napisał(a):
Retman dzięki za wskazówki odnośnie CO2 w piwnicy, swoje pierwsze wino robię w/g wskazówek z tego i z sąsiedniego forum. Jeśli chodzi o klarowanie to przebiega ono u mnie prawidłowo w temp. 16 st. C., a jak już będzie klarowne to dopiero wyniosę do piwnicy chłodniejszej. Wyczytałem z książek, że klarowanie w niskich temperaturach nie przebiega prawidłowo, dlatego czekam na sklarowanie wina. Myślę że przy drugim obciągu, może trzecim wino pójdzie do chłodniejszej piwnicy.
Nie chcę eksperymentować, jak coś dobrze przebiega, to niech tak zostanie, staram się obserwować i jak coś mnie zaniepokoi to pytam wtedy na forum. Jakie wino wyjdzie :?: :?: ,tego jeszcze nie wiem, może w niedalekiej przyszłości spotkam się na jakimś zlocie winiarzy i przedyskutujemy walory mojego trunku :idea: .
- pozdrawiam bogdan


Bogdan :D ...chciałbym jeszcze wspomnieć,że nie robiłem/robię swojego pierwszego wina wg.wskazówek tego forum czy innego.Fakt czytam z zainteresowaniem i cenię tu wielu pasjonatów którzy czasami zaskakują wiedzą...swoją pierwszą winifikacje opieram tylko i wyłącznie na własnych wcześniejszych doświadczeniach wieloletnich z produkcji win owocowych i literaturze.To świetna alternatywa w oczekiwaniu na dobre wina gronowe.
Ja z książek to wyczytałem min.to a raczej szukałem jak obniżyć SO2...więc nie bez kozery prowadzę cały proces w niższej temperaturze,zastosowałem odpowiednie drożdże,nie siarkowałem moszczu a o sedymentacji zapomniałem(i właśnie dobrze się stało) zasiarkowałem po drugim obciągu zmiejszona dawką 0,5g a teraz trzymam wino w niskiej temp.+10C.
A podczas butelkowania mam zamiar zrobić eksperyment i np.do dwóch butelek dodać E300 czyli wit.C,która działa jako antyutleniacz, aby obniżyć poziom wolnego SO2 i dłużej zachować aromatyczność wina(ale to tylko próby)...zobaczymy.
pozdrawiam

Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 15:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Retman, eksperymentuj :idea: , co z tego wyjdzie, podziel się na forum doświadczeniami. Osobiście eksperymenty prowadzę na wodnikach. Natomiast wino jest pielęgnowane według już sprawdzonych receptur (takich książkowych), może coś wytworzę godnego uwagi :?:, pożyjemy zobaczymy :D . Co do nazwy winnicy to też muszę coś wymyślić, podobnie jak Ty pierwsze wino dopiero będzie degustowane, już teraz wiem że wyjdzie mocne ze względu na wysoki alkohol, po korekcie - takie półsłodkie.
Wytrawne postaram się zrobić w następnym roku, muszę dobrać odpowiednie drożdże, które pociągną alkohol tak do około 13%. Na razie trzeba cieszyć się tym co jest :thumbup: .

- pozdrawiam bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 17:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
Ja Bogdan mocnego nie mam zamiaru robić,jak się chcę napić czegoś mocniejszego to destylatu u mnie pod dostatkiem :D. Trafiam w przedziale 10,5-11 vol,wtedy mam przyjemność,mogę delektować się zapachem/bukietem wina,wysoki alkohol to zabija.
Wodniaczki powiadasz...a myślisz że te marketowe po 12 zet. to nie korygowane...oczywiście my dla siebie staramy się robić bez grama wody,jasne.
Oczywiście cieszmy się z tego co mamy,no i może już wystarczy bo z piwnicy zeszliśmy do podziemia,zaraz nas z stąd wyrzucą :oops:
Masz...połechtam Cię trochę,poczytaj sobie o naszych ziomkach
http://www.dw.de/pierwszy-winiarz-z-polski-nad-mozelą/a-3592970

coś mam problem z wrzuceniem linka,chyba go trzeba skopiować i wkleić w wyszukiwarkę
http://www.dw.de/polskie-wino-znad-mozeli/a-3038615


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO