Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 06:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 20:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Wymaga, wymaga ! :mrgreen: Zbyszku wyciągaj dekanter ! :mrgreen: Mnie uczono w "dalekich krajach" , że pierwsze pięć lat ? 1h + po 15 min na każdy następny rok.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 20:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
Ja mam własny miód pitny z 1978r. Też czeka na okazje ale młodzi nie spieszą się ze ślubem.

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 21:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Przebijam! Wino mojego dziadka , który już nie żyje od 25 lat. Ostatnio próbowałem jedną butelkę jakieś 10 lat temu . Ale wino raczej słabej jakości potwierdzające zasadę, że nie wszystkie wina nadają się do długiego przechowywania i że lepiej je wypić wcześniej , niż za późno. :lol: Trzymam je wyłącznie ze względów sentymentalnych, podobnie jak moje pierwsze labruski ( trzynasty rok ze mną :D ), których nie miałem serca wyciąć .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d02 ... 6199f.html

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2011, 20:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
Gdzieś czytałem, że ok 10% zepsutych win zawdzięcza swój defekt naturalnemu korkowi ( w tym też tzw. choroba korkowa ? TCA ) . Korki syntetyczne wolne są natomiast od bakterii, zarodników grzybów i pleśni w przeciwieństwie do swych naturalnych protoplastów.
Nie kruszą się też i nie parcieją , więc mogą być przechowywane latami.
Można je wielokrotnie używać.
Dużą też niedogodnością jest wymiana korków naturalnych co 10-15 lat w już zakorkowanych butelkach . :D
Nie wszyscy też lubią ten typowy, charakterystyczny smak korka, te niuanse stęchlizny w winie jak i sam widok pleśni na korku.
Dzięki zastosowaniu korków syntetycznych warunki i parametry, którym powinna podlegać nasza piwniczka do przechowywania wina kurczą się do minimum ? zachowania w miarę stałej temperatury.
Bo kwestia oświetlenia nie stanowi tu chyba dla nikogo najmniejszego problemu.
Więc i w konsekwencji tego więcej wolnych pomieszczeń na ten cel będzie do zaadoptowania w naszych piwnicach.
Korki naturalne powoli odchodzą do lamusa. Już dzisiaj jedynie za korkiem naturalnym przemawia tylko tradycja i nasze sentymenty. Sam zawsze uważałem , że to co naturalne to lepsze . Czyżby czas to zweryfikować?

http://winoman.pl/pl/Poprawianie_natury

Pozdrawiam.
Mariusz

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: sobota, 21 lipca 2012, 13:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Podpowiedzcie proszę, czy pleśniejące w czasie leżakowania korki wystarczy przemyć roztworem piro-siarczynu czy lepiej od razu wymienić?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2012, 10:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Wystarczy, ale czasami trzeba co jaki czas powtarzać. Możesz też szyjki butelek zanurzać w szklance z rozrobionym piro.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: poniedziałek, 23 lipca 2012, 21:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
RobertM napisał(a):
Wystarczy, ale czasami trzeba co jaki czas powtarzać. Możesz też szyjki butelek zanurzać w szklance z rozrobionym piro.

Dzięki, że podjąłeś temat - obmyłem pod ciśnieniem czystą wodą, zamoczyłem w roztworze piro i dodatkowo opruszyłem piro, poczekam do następnego ataku pleśni i "zutylizuję' :roll:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: poniedziałek, 23 lipca 2012, 21:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
RobertM napisał(a):
Wystarczy, ale czasami trzeba co jaki czas powtarzać. Możesz też szyjki butelek zanurzać w szklance z rozrobionym piro.

A czy czasem leżakujące w pozycji poziomej butelki wino nie ma kontaktu poprzez namoczony korek z pleśnią i nie infekuje się nią ? Czy aby grzybnia nie rozwija się w głąb i powierzchowne moczenie w piro nie na wiele się tu zda ?
Skoro potrafi przez ten właśnie korek chłonąć obce , nawet najbardziej delikatne zapachy z otoczenia...
Czasem w winach jest wyczuwalny zapach stęchlizny , czy też starej ścierki , oraz cierpki smak zapleśniałego korka . Czy nie właśnie od takich pleśniejących korków ?
Roman , a czy przypadkiem Ci ten korek nie przecieka ? Pleśń zawsze pierwsza pojawia się na takich przeciekających korkach . Cóż może jednak następnym razem warto zastanowić się nad korkami syntetycznymi lub hmm.... może szklanymi.....

Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 25 lipca 2012, 19:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Takie "zapleśnienie" ma zazwyczaj miejsce w nowozakorkowanych butelkach leżakujących w wilgotnych piwnicach. Po tygodniu czy dwóch od zakorkowania potrafi pojawić się delikatny biały nalot , który nie zdąży przeniknąć w głąb korka ani zbyt mocno się rozwinąć na zewnętrznej ściance jeżeli mu na to nie pozwolimy w porę dezynfekując korek. Po kilkukrotnym przemyciu sytuacja wraca do normy i niema już nawrotu pleśni nawet po kilku latach leżakowania. Jeżeli jednak by się sprawę zaniedbało to może być różnie. W wilgotnej piwnicy sprawdza się również przechowywanie butelek w pozycji pionowej. Nie ma co demonizować, wystarczy regularnie doglądać piwniczkę. :wink:

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 25 lipca 2012, 19:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Takie "zapleśnienie" ma zazwyczaj miejsce w nowozakorkowanych butelkach

Moje zaczęły pleśnieć po 2 - 3 latach, pewnie do dłuższego leżakowania potrzebne są dłuższe korki :)
Albo trafiły się butelki z luźniejszym otworem w szyjce, ale to tylko pojedyncze sztuki, nie ma problemu.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 25 lipca 2012, 20:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Jak 2-3 latki to wymieniaj albo wypijaj. :D Podpiąłem Twoje pytanie pod przypadłości mojej piwnicy. Przyjechałbym Ci pomóc ale mieszkamy zbyt daleko.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 25 lipca 2012, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
RobertM napisał(a):
Jak 2-3 latki to wymieniaj albo wypijaj. :D Podpiąłem Twoje pytanie pod przypadłości mojej piwnicy. Przyjechałbym Ci pomóc ale mieszkamy zbyt daleko.


No to szkoda, że je w ogóle myłem, mogłem załadować do bagażnika i podwieźć gdzieś bliżej.
Niedługo będę dosyć blisko - Dobromyśl koło Kodenia :D

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: środa, 25 lipca 2012, 22:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
RobertM napisał(a):
Takie "zapleśnienie" ma zazwyczaj miejsce w nowozakorkowanych butelkach leżakujących w wilgotnych piwnicach. Po tygodniu czy dwóch od zakorkowania potrafi pojawić się delikatny biały nalot , który nie zdąży przeniknąć w głąb korka ani zbyt mocno się rozwinąć na zewnętrznej ściance jeżeli mu na to nie pozwolimy ....

Masz na myśli Mucor mucedo ?

RobertM napisał(a):
Nie ma co demonizować ... :wink:

Wiadoma sprawa , że pleśń na korku nie musi oznaczać , że wino jest zepsute , ale :
" ... bakterie dostają się do wina przez nieszczelne korki,
- kożuch winny - spowodowany rozwojem dzikich drożdży kożuchujących,
- rozwój bakterii mlekowych - w winie leżakującym w podwyższonej temperaturze. Bakterie mlekowe zmieniają kwas jabłkowy i cytrynowy na kwas mlekowy i CO2.
-śluzowacenie wina - spowodowane rozwojem bakterii śluzowych drożdży i niektórych pleśni."
Szkoda by było na samym końcu zepsuć wino , kiedy się przy nim tyle napracujemy przez korkowe niedopatrzenie. Korki syntetyczne , czy też szklane temu zapobiegną.

Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2012, 18:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 20 stycznia 2011, 14:19
Posty: 217
Lokalizacja: Myszkow
A co myślicie o zakręcanych butelkach.Dużo też się o tym mówi.?

_________________
kenaj24


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Piwnica
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2012, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
A jak długo chcesz leżakować wino w zakręcanej butelce :?: :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO