Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 07:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 17:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 marca 2008, 01:00
Posty: 99
Lokalizacja: Chobie Opolskie
Witam,
proszę o radę czy nie przesadziłem z piro.
Zalecane dawki dla stabilizacji moszczy to 1g/10l. Mam 35 l moszczu (sok + zmiażdżone owoce) Regenta, które obecnie fermentują w miazdze - do tego dodałem 3,5 g pirosarczynu potasu niby nic trudnego ale jeżeli za kilka dni oddzielę sok od reszty (wyciskanie w prasie itp.) moszczu zostanie mniej więc i stężenie piro będzie większe no chyba że się mylę.
Jeśli mam rację to czy jest jakiś sposób (oczywiście poza rozcieńczaniem) aby było w miarę dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 18:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Piszesz, że fermentujesz w miazdze a to znaczy drożdże ruszyły i dla nich nie było za dużo.
W czasie tłoczenia dodatkowo przewietrzysz i będzie już całkiem OK.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 października 2013, 18:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 marca 2008, 01:00
Posty: 99
Lokalizacja: Chobie Opolskie
A tego jeszcze nie wiem, drożdże dodałem rano a oświeciło mnie wieczorem.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 06:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Napisałeś
Cytuj:
Mam 35 l moszczu (sok + zmiażdżone owoce) Regenta, które obecnie fermentują w miazdze

A teraz dopisałeś, że jeszcze nie fermentują. 1g piro/10L to nie jest aż tak dużo (czasem stosuje się większe dawki).
Jeśli po siarkowaniu odczekałeś z dobę i miazga miała odpowiednią temperaturę dla drożdży, a po zadaniu drożdży wymieszałeś przewietrzając całość to nie powinno być problemu z fermentacją.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO